MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szpik dla Jacka...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2013-11-02 22:34:02 (12 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2013-11-02 22:30:11, tomaszzet napisał(a):
"At the time of your blood donation we will take an extra blood sample, so that we can identify your tissue type for the registry from your DNA - the genetic material our bodies are made up from. Please inform the staff at the blood donation session that you wish to join the BBMR before your blood donation is taken."

Nie jestem dawca krwi - wiec jak rozumiem powinnam sie sama zglasic do punktu krwiodawca i poprosic by wzieli mi te probke?
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Nie_z_tej_bajki

Post #2 Ocena: 0

2013-11-02 23:22:47 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Jestem dawcą krwi i dawcą szpiku - rozumiem, że mają moje DNA i całą resztę i jeśli przydam się tu, czy w PL, to mnie powiadomią? Chodzi mi o to, czy to działa tylko w UK ( tutaj się rejestrowałam jako dawca szpiku i organów "później", a w PL jako dawca krwi 15 lat temu... ), czy na całym świecie/ Unii/Europie?
Przy okazji do góry...
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

paposki19

Post #3 Ocena: 0

2013-11-03 07:11:19 (12 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Cytat:

2013-11-02 23:22:47, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Jestem dawcą krwi i dawcą szpiku - rozumiem, że mają moje DNA i całą resztę i jeśli przydam się tu, czy w PL, to mnie powiadomią? Chodzi mi o to, czy to działa tylko w UK ( tutaj się rejestrowałam jako dawca szpiku i organów "później", a w PL jako dawca krwi 15 lat temu... ), czy na całym świecie/ Unii/Europie?
Przy okazji do góry...

Nic nie musisz robic.
Najpierw szukaja dawcy w kraju,pozniej w Europie,a dalej...to nie wiem,bo dawca "genetyczny blizniak" byl z Niemiec:-]
To ze jestes potencjalnym dawca szpiku....to jeszcze o niczym nie swiadczy,niestety...
Jest jeszcze daleka droga,zeby zostac zakwalifikowanym do oddania szpiku.
Jak masz szczescie i "pasujesz",to mozesz uratowac zycie*BRAVO*
Niekiedy czekasz cale zycie i....nie masz takiej szansy.....:-(

Dlatego ja jestem nie tylko potencjalnym dawca szpiku,ale rowniez organow(po mojej smierci ktos sie ucieszy*THUMBS UP* )
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Post #4 Ocena: 0

2013-11-03 08:17:12 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-11-03 09:17:23 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #6 Ocena: 0

2013-11-03 10:44:49 (12 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2013-11-03 09:17:23, Lola-Lu napisał(a):
Mam ta sama grupe krwi co Jacek. Zalozmy, ze jestesmy "blizniakami genetycznymi". Co potem? Jak to wyglada w praktyce? Czy ktos wie? Boje sie panicznie lekarzy, szpitali i wszystkiego co jest z tym zwiazane. Zarejestrowac moze sie kazdy, ale potem przeciez nie odmowisz komus szansy na zycie, bo boisz sie szpitala.

"How do I donate?

There are two possible ways of donating stem cells that you may be asked to consider.

The first, and most frequently used, is to donate stem cells from circulating blood. For the four days preceding the donation a nurse will inject you with a drug which vastly increases the number of stem cells in your circulating blood. On the fifth day you will have a blood test to check that you have enough circulating stem cells. You will then be connected to a cell-separator machine, without the need for a general anaesthetic. The machine collects the stem cells from your blood via a vein in one arm, returning the blood to your body through a vein in your other arm. If you are already a platelet donor you will be familiar with this type of machine. Occasionally you may be asked back on the sixth day for a further donation, if the dose of cells obtained is not sufficient.

The second method is donation of bone marrow itself, which involves the removal of stem cells from your hip bones. This is done using a needle and syringe under a general anaesthetic in a hospital. Although this is not a surgical operation, there will be marks on the skin made by the needle. As there may be some discomfort where the needle has been inserted, you will need to stay in hospital for up to 48 hours and have a period of recovery at home of up to five days."

Za NHSBT - FAQ

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 03-11-2013 11:18 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

martunia2302

Post #7 Ocena: 0

2013-11-03 14:57:02 (12 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Z nami od: 18-10-2010

Ja zostalam dawca przez strone Anthony Nolan.

Do góry stronyOffline

martunia2302

Post #8 Ocena: 0

2013-11-03 14:58:40 (12 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Ja zostalam dawca przez strone Anthony Nolan.

Do góry stronyOffline

paposki19

Post #9 Ocena: 0

2013-11-03 15:01:56 (12 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Cytat:

2013-11-03 09:17:23, Lola-Lu napisał(a):
Mam ta sama grupe krwi co Jacek. Zalozmy, ze jestesmy "blizniakami genetycznymi". Co potem? Jak to wyglada w praktyce? Czy ktos wie? Boje sie panicznie lekarzy, szpitali i wszystkiego co jest z tym zwiazane. Zarejestrowac moze sie kazdy, ale potem przeciez nie odmowisz komus szansy na zycie, bo boisz sie szpitala.

To ,ze masz te sama grupe krwi nie swiadczy o zgodnosci innych czynnikow.:-(

Nam lekarze mowili,ze prawdopodobienstwo jest 1 do 2000000:-[
Nawet corka nie miala szansy bycia dawczynia szpiku dla wlasnego brata...*SORRY**SORRY**SORRY*
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

martunia2302

Post #10 Ocena: 0

2013-11-03 15:07:31 (12 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Za to ja mam ta grupe *uniwersalna*ktora mozna podac kazdemu,wiec szanse mam wieksze.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,