MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brak skierowania do specjalisty kiedy potrzeba

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kardam

Post #1 Ocena: 0

2013-10-25 09:24:40 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Moja znajoma, ktora jest tłumaczka m.in. dla NHS, a jej mąż pracował w administracji w NHS i wiedzą czym pachnie ta instytucja zawsze mówi, że jakbym była z czymś poważnym u GP i ten odmówiłby dalszego leczenia, badania czy skierowania do specjalisty, to należy go prosić, żeby dał to na piśmie. Podobno boją się wtedy i jednak kierują na odpowiednie badania czy do specjalisty.
Wróć się może do lekarza i poproś o opinię na jakiej podstawie odmówił Ci konsultacji z neurologiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

buszko

Post #2 Ocena: 0

2013-10-25 10:11:13 (12 lat temu)

buszko

Kobieta

Z nami od: 22-12-2012

ja na twoim miejscu znalazlabym chociazby artykul w jezyku angielskim na temat tej padaczki i poszlabym z tym bezczelnie do gp i powiedziala wprost ze jest idiota i jest niekompetentny. I ze wymysla sobie sam ze takie dolegliwosci nie istnieja i ze czujesz sie olewany, i juz chamsko wyskoczylabym z tekstem czy to dlatego ze jestes Polakiem?

a w razie W zmien przychodnie. I dodaj do tego zalamanie przez lekarza, niech i jemu to nie przejdzie. A skarga na tego lekarza? jak najbardziej masz do tego prawo

pozdrawiam i zycze powodzenia

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #3 Ocena: 0

2013-10-25 15:32:01 (12 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

Cytat:

2013-10-25 05:29:56, ufolek napisał(a):
co do samego "iskrzenia"... tutaj też internet bywa powiedzmy że pomocny... ma luba znalazła oto taki artykuł odnośnie ów schorzenia <a href="http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/rozne-oblicza-padaczki" target="_blank" target="_new">http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/rozne-oblicza-padaczki</a> można powiedzieć, że podręcznikowe zagadnienie i że mogę mieć tylko nadzieję, iż to nie tyczy mnie... jednakże tego się nie dowiem bez specjalistycznych badan skonsultowanych ze specjalista...

czizasss.. ja tez mam takie iskrzenia z tylu glowy, bylam swiecie przekonana ze kosci czaszki sie przesuwaja :-] i teraz dowiedzialam sie mam padaczke. Faktycznie po tym trzasku robi mi sie ciemno przed oczami. Brrr... wolalam chyba nie wiedziec.. *CRAZY*

Do góry stronyOffline

Eddmund

Post #4 Ocena: 0

2013-10-25 16:09:30 (12 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Wczoraj na BBC2 był program Trust me I'm a doctor, gdzie między innymi mówili o migrenach. Przetestowali na jednym facecie leczenie botoxem, no i twierdził że pomogło.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-10-25 16:38:33 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ufolek

Post #6 Ocena: 0

2013-10-25 16:53:59 (12 lat temu)

ufolek

Mężczyzna

Z nami od: 01-01-1970

Cytat:

2013-10-25 09:24:40, kardam napisał(a):
Moja znajoma, ktora jest tłumaczka m.in. dla NHS, a jej mąż pracował w administracji w NHS i wiedzą czym pachnie ta instytucja zawsze mówi, że jakbym była z czymś poważnym u GP i ten odmówiłby dalszego leczenia, badania czy skierowania do specjalisty, to należy go prosić, żeby dał to na piśmie. Podobno boją się wtedy i jednak kierują na odpowiednie badania czy do specjalisty.
Wróć się może do lekarza i poproś o opinię na jakiej podstawie odmówił Ci konsultacji z neurologiem.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, póki co wydaje się, że to byłoby najrozsądniejsze. Tak zrobię w przyszłym tygodniu z tym pismem... a na jakiej podstawie odmówił? A to na takiej, że neurolog stwierdził w styczniu że póki co nie ma sensu mnie widzieć tylko dał wytyczne co ma robić GP. Jednakże tak jak wcześniej pisałem poprzednia moja Pani neurolog wymagała wizyty gdyby coś było nie tak ... no a tak właśnie jest

Do góry stronyOffline

ufolek

Post #7 Ocena: 0

2013-10-25 16:59:37 (12 lat temu)

ufolek

Mężczyzna

Cytat:

2013-10-25 15:32:01, kasiachery napisał(a):
Cytat:

2013-10-25 05:29:56, ufolek napisał(a):
co do samego "iskrzenia"... tutaj też internet bywa powiedzmy że pomocny... ma luba znalazła oto taki artykuł odnośnie ów schorzenia <a href="http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/rozne-oblicza-padaczki" target="_blank" target="_new">http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/rozne-oblicza-padaczki</a> można powiedzieć, że podręcznikowe zagadnienie i że mogę mieć tylko nadzieję, iż to nie tyczy mnie... jednakże tego się nie dowiem bez specjalistycznych badan skonsultowanych ze specjalista...

czizasss.. ja tez mam takie iskrzenia z tylu glowy, bylam swiecie przekonana ze kosci czaszki sie przesuwaja :-] i teraz dowiedzialam sie mam padaczke. Faktycznie po tym trzasku robi mi sie ciemno przed oczami. Brrr... wolalam chyba nie wiedziec.. *CRAZY*

Wiesz to nie jest powiedziane, że to musi być padaczka... Jednakże w moim przypadku warto by rozważyć to co mówię gdyż od ponad 2 lat mam baaaaaardzo silne bóle głowy i może to jest jakoś powiązane ze sobą i może się okazać, że wystarczy leki zmienić by mi pomóc choc trochę...

Do góry stronyOffline

ufolek

Post #8 Ocena: 0

2013-10-25 17:05:27 (12 lat temu)

ufolek

Mężczyzna

Cytat:

2013-10-25 08:04:42, Maya64 napisał(a):
Jotkadotka faktycznie autor watku nie chce powolac GP do sadu. Czytalam chyba jednym okiem bo za wczesnie rano ale co do prywatnej opieki to w tym wypadku placi tylko za konsultacje cos w rejonie od 120 do 170 F zalezy gdzie i od jakiego lekarza jesli dalsze badania sa potrzebne to lekarz specjalista przenosi pacjenta do NHS i nie jset konieczne oplacanie USG bo to faktycznie bedzie drogie. U mnie takie USG ( niie standartowa ciaza) £270 takze tylko konsultacja i jak juz jest pod specjalista to juz dalej samo leci bez wizyty u GB

Nie nie mam zamiaru pozwać GP ;) wystarczy mi, że od ponad 2 lat użeram się ze swoim pracodawcą o odszkodowanie... z tym Gp odnosze wrażenie, że traktuje mnie troche niepoważnie a chodzi mi o moje zdrowie... np okaże sie że ten objaw faktycznie jest padaczkowy i jest powiązany z tymi bólami - neurolog zmienia leki i może mi pomóc na te ataki bólu...

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-10-25 22:17:14 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ufolek

Post #10 Ocena: 0

2013-10-25 23:38:23 (12 lat temu)

ufolek

Mężczyzna

Cytat:

2013-10-25 22:17:14, FreelanceNurse napisał(a):
Cytat:

2013-10-25 09:24:40, kardam napisał(a):
Moja znajoma, ktora jest tłumaczka m.in. dla NHS, a jej mąż pracował w administracji w NHS i wiedzą czym pachnie ta instytucja zawsze mówi, że jakbym była z czymś poważnym u GP i ten odmówiłby dalszego leczenia, badania czy skierowania do specjalisty, to należy go prosić, żeby dał to na piśmie.

Jeszcze się nie spotkałam w UK z taką sytuacją. Ani w życiu osobistym, ani w pracy (pielęgniarka w GP). A jak się nie jest zadowolonym z leczenia, jakie proponuje GP, to wówczas się ŻĄDA "second opinion". I wtedy lekarz musi nas skierować dalej. Prawnie się nam należy skonsultowanie się z kimś innym. Nie może odmówić. Jakby się zdarzyło, że odmówi, to wówczas wysyła się do niego list z pisemną prośbą. Wtedy prośba ta jest wciągnięta do naszych akt i lekarz musi się do niej ustosunkować.

EDIT. A takie wyładowania elektryczne (o ile prawdziwe :P) są charakterystyczne dla stwardnienia rozsianego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>FreelanceNurse</i> 25-10-2013 22:25 ]

FreelanceNurse dziękuję za odpowiedź. Niestety taka sytuacja ma miejsce... Hipochondrykiem nie jestem, ja chcę tylko wyzdrowieć (albo chociażby jakoś sobie pomóc)... Mam dopiero 30lat i całe życie przed sobą a taka choroba jaką mam bardzo te życie utrudnia... tak jak stwierdziłem wcześniej, gdyby te "iskrzenie" było w mojej chorej wyobraźni to nikt więcej by nie mógł usłyszeć...

Podsumowując: skoro od ponad 2 lat cierpię na bardzo silne bóle głowy, do tego dochodzą częste biegunki (GP stwierdził, że to normalne przy tak silnych bólach i nie ma czym się martwić) i do tego dochodzi nowy objaw (iskrzenie)to chyba warto się tym zainteresować. Lekarz nie ma rentgenu/ skanu w oczach by na podstawie spojrzenia na pacjenta mógł stwierdzić / zdiagnozować, że temu nic nie dolega. Czy się mylę? Tu nie chodzi o dodatkowy papierek by uzyskać odszkodowanie (tym bardziej, że solicitors mają już moje full medical records od 2 m-cy i nie proszą o aktualizacje) tylko chodzi o moje zdrowie i w miarę normalne życie. Może okazać się, że są to objawy padaczkowe albo tak jak piszesz stwardnienia i wystarczy podać inne leki by polepszyć mój stan zdrowia.. I z całą stanowczością i pewnością mówię że mam ów "iskrzenie" z tyłu głowy, lewa strona kości potylicznej (sprawdziłem na internecie części głowy w razie czego :-P )

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,