MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Antydepresanty

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kwiat_zielony

Post #1 Ocena: 0

2013-10-05 00:26:02 (12 lat temu)

kwiat_zielony

Kobieta

Z nami od: 15-01-2012

Cytat:

2013-10-05 00:11:03, forgetit14 napisał(a):
z depresantow schodzi sie stopniowo, ale to po okresie uzalezninia. zeby zaczely dzialac zalezy od leku i dawki trzeba zazywac przynajmniej 2 tygodnie.
podczas problematycznych okresow mozna wziasc przepisana doze - po to by chronic mozg i przeciwdzialac zmianom w chemicznej rownowadze w mozgu.
nie bylam kierunkowo nigdy uczona o tego typu lekach- tylko znam przypadki osob bioracych tego typu leki,i nie zauwazylam zeby przytyly. tez nie bylo wzmianki ze robia sie grubsze.
same leki sa dobra pomoca w przetrwaniu , ale przydalo by sie nauczyc pozytynych zachowan w trakcie bycia pod wplywem antydepresantow. tak zeby pozytywne wyuczone reakcje wziely gore.
to tak ode mne - mysle ze to by pomoglo.
brak czy przyplyw apetytu sa podawane jako skutki uboczne, jakkolwiek czsami mysle ze psychologicnzy stan kogos tez ma udzial. jak sie podchodzi do jedzenia, kiedy jest czlowiek pogodny a jak kiedy przygnebiony. jesli ktos utyje pod wsplywem lekow, mam nadzieje ze latwiej jest taka nadwage zrzucic niz ta z przejedzenia. sama mam problemy hormonalne - i w "zlym" okresie ide w strone michlelin, a w dobrym bez dodatkowych wysilkow zaczynam wygladac normalnie.
inna sprawa ze w depresji (wiem ze to trudne) warto zainvestowac w cwiczenia. te to nie zaszkodza:)

Wydaje mi się ,że to jest dyskusja bezcelowa
Gdyż ,ponieważ takie leki przepisuje się w odpowiednim stopniu a tu już nastąpiła mowa autorki z lat dziecinnych itd
Sądzę ,że chce znać odpowiedz na swoje pytania poprzez innych ,gdyż w jakimś już stopniu pobierała w przeszłości leki.Wydaje mi się ,że ta osoba będzie tu chwilowo na forum .

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-10-05 02:15:39 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-10-05 02:21:42 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

macadi

Post #4 Ocena: 0

2013-10-05 04:21:16 (12 lat temu)

macadi

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

Wow, jestem w szoku ilu tu ekspertow od tych lekow i ogolnie leczenia depresji. :-o! Pomijajac to, chyba jednak logicznie rzecz biorac zaden lek nie zadziala odpowiednio po dwoch dawkach (nochyba, ze paracetamol:). Jesli podchodzisz powaznie do tematu to moze poszukaj odpowwiedzi na stronach i forach specjalistycznych, tam gdzie wypowiadaja sie ludzie, ktorzy naprawde maja doswiadczenie w leczeniu depresji i braniu tych lekow. O ile wiem nowoczesne antydepresanty maja dosc malo skutkow ubocznych, niektore mijaja po pewnym czasie, ale kazdy czlowiek jest inny. Trzeba zazywac je minimum 3-4 tygodnie zeby zobaczyc jakie jest dzialanie. Ja jestem bardzo zadowolona z sertraline i zaluje tylko ze tak pozno zdecydowalam sie na leczenie.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2013-10-05 07:18:33 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

O ile koleżanka ma na prawdę depresję a nie czas, nie chce mi się
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Nie_z_tej_bajki

Post #6 Ocena: 0

2013-10-05 07:33:16 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Brałam Fluoxetine przez rok czasu. I gdyby nie ona, pewnie bym się nie podniosła.
To akurat Prozac. I nie uzależnia - no chyba, że od bycia szczęśliwszym :-p. Po odstawieniu żadnych efektów ubocznych. I jeśli już, to się po niej chudnie, a nie tyje.
Nieprzyjemne mogą być pierwsze 2-4 tyogdnie. Mdłości, bóle głowy, senność. Po tym okresie ( jak przy każdym leku tego typu ) zaczynają dopiero działać i dopiero wtedy jest to właściwe działanie. PODNOSZĄ. I nikt mi nie powie, że nie.
Jest tylko jedno przy Fluo - jeśli organizm naprawdę jest już na "wykończeniu", to fluo pomoże i często bez żadnych efektów ubocznych nawet na początku. Jeśli jednak źle się czujesz nadal po 4 tygodniach od rozpoczęcia, to znaczy że organizm je odrzuca, bo nie potrzebuje.
To z leczenia tutaj. I dziękuję, że trafiłam akurat na te leki.
Bo w Polsce lekarz źle dobrał i wychodziłaam z nałogu po Afobamie wiele miesięcy - jak narkomanka...
Antydepresanty - jeśli już zaczniesz - powinno się brać od 6-12 m-cy. I nie wolno przerywać samemu, bo dopiero wtedy można sobie "narobić" efektami ubocznymi... A depresja ( mimo, że większość ludzi nie rozumie zupełnie i się naśmiewa ), to poważna choroba. I lubi powracać...

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 05-10-2013 07:41 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2013-10-05 15:40:17 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #8 Ocena: 0

2013-10-05 16:56:53 (12 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2013-10-05 00:11:03, forgetit14 napisał(a):

same leki sa dobra pomoca w przetrwaniu , ale przydalo by sie nauczyc pozytynych zachowan w trakcie bycia pod wplywem antydepresantow. tak zeby pozytywne wyuczone reakcje wziely gore.
to tak ode mne - mysle ze to by pomoglo.

Myślę , że to bardzo dobra porada. Stan w którym się znajdujemy determinuje nasze myśli i ocenę otoczenia - ciężko wtedy zauważyć, że nasze rozumowanie jest błędne. Tak naprawdę wszystko co czujemy w życiu jest poprzedzone decyzją, co znaczą dla nas poszczególne rzeczy. Jest to wybór znaczenia, który w naszym przekonaniu jest prawdziwy. Niestety często nasze przekonania powstają na podstawie błędnych przesłanek i uogólnień. Raz przyjęte przekonanie traktujemy jak biblię, jest to niekwestionowalna komenda dla naszego systemu nerwowego mówiąca jak mamy się czuć w danej sytuacji. Człowiek jest istotą, która ma bardzo bogate życie wewnętrzne, nadajemy znaczenia nie tylko rzeczom zewnętrznym ale także naszym własnym myślom. Z tego właśnie powodu osoby będące w depresji same się nakręcają - przyjmują przekonanie, że skoro są obezwładnieni odczuciem bezradności to znaczy, że ich sytuacja właśnie taka jest a to powoduje dalsze wzmocnienie odczucia bezradności. Dlatego myślę, że choć antydepresanty nie są rozwiązaniem to mogą wprowadzić w stan w którym możliwe jest dostrzeżenie błędnego rozumowania jeśli dana osoba ZACZNIE KWESTIONOWAĆ to w co do tej pory wierzyła na temat własnej sytuacji. Jeśli natomiast ktoś traktuje leki jako rozwiązanie to efekt będzie tylko tymczasowy.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-10-05 20:36:30 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-10-05 22:08:45 (12 lat temu)