MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nadzwrocznosc u dzieci

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

madziulek31

Post #1 Ocena: 0

2013-08-26 19:52:54 (12 lat temu)

madziulek31

Kobieta

Z nami od: 21-03-2011

Czy sa tu osoby ktore maja dzieci z taka wada wzroku?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

madziark

Post #2 Ocena: 0

2013-08-27 09:49:02 (12 lat temu)

madziark

Konto usunięte

Madziulek moja 5 letnia corka ma nadwzrocznosc, od 2 lat nosi okularki i zaczynala z wada +8 na kazde oczko teraz ma +6,75 na oba.jakis rok zamykalam jedno oczko, te bardziej leniwe i sie wyrownalo...

A zaczelo sie wszystko od uciekajacego jednego oczka ....jezdze na kontrole co 6 tygodni do szpitala....nie wiem czy jej zejdzia ta wada, pocieszam sie tym ze leczenie w tych czasach idzie bardzo do przodu i moze kiedys zrobimy laser...
Najfajniejsze ze nikt u nas w rodzinie nie mam problemow z oczami....

A u ciebie jak jest..

Do góry stronyOffline

madziulek31

Post #3 Ocena: 0

2013-08-27 20:13:02 (12 lat temu)

madziulek31

Kobieta

U mnie zaczęło sie rownież od uciekajacego oczka. Zauważyłam to przy jedzeniu, jak przyblizala lyzeczka do noska. Wystepowalo to raz na jakiś czas. Moja corka miala wtedy niecałe 2 latka. Wyszła jej wada OL 5.75 OP 6.25.
Leczemy sie w Polsce.Mam lekarza z dobra opinia
Tutaj niestety trafiliśmy na lekarza który nie ma podejścia do historycznie płacących dzieci, a moja mała do takich należy.powiedzieli ze jeszcze jedna próba i wtedy uspia. Na co ja sie bym sie nievzgodzila . Wiec odpuscilam na razie
Teraz moja corcia ma 3 latka. Powiedz mi jak u ciebie zbadali ktore oczko jest mocniejsze? Właśnie ta kwestia mnie b. Inreresuje. Czy sa efekty zaslaniania.
Dziękuje i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

madziark

Post #4 Ocena: 0

2013-08-27 21:26:05 (12 lat temu)

madziark

Konto usunięte

U mnie zaczelo sie jak miala 3 lata uciekalo jej prawe, i to mnie sklonilo do zbadania poszlam do optyka w bootsie zrobil badanie i akurat ucieklo jej oczko, potem skierowal nas do gp a gp do szpitala... I powiem ci ze zajmuja sie nami bardzo dobrze, oczka badaja co 6 tyg a raz na pol roku robia badanie z dnem oka (krople).efekt zaslaniania przyniosl duze efekty bo slabsze oczko sie podciagnelo i wyrownalo ....u nas nie bylo i nie ma problemu z noszeniem okularkow i zaslanianiem... Jula zawsze wybiera sobie okularki takie jakie chce...
Badania sa proste, duzo daje badanie dna oka( wpuszczaja krople i zrenica sie rozszerza)

Do góry stronyOffline

mamcia1

Post #5 Ocena: 0

2013-08-28 08:24:57 (12 lat temu)

mamcia1

Kobieta

Z nami od: 05-08-2009

Moj maly nosi okulary od zeszlego piatku ,wiec dopiero szosty dzien. Ma juz prawie piec lat, wiec bylo latwo z nim na badaniu bo swietnie wspolpracuje i wie ,ze musimy zbadac oczy i nosic okulary bo oczka nie sa do konca zdrowe i nie ma problemu. Juz Pani w przedszkolu mi mowila ,ze Marcel trze oczka i mu strasznie lzawia ,ze dlugo sie przyglada tak sie wpatruje we wszystko. Potem zaczal sie uskarzac na bol w skroniach. Zbadalismy oczy w punkcie na miescie oni wyslali nas co centrum i tez badali mu dno oka(po kropelkach) Wada nie jest duza bo maly ma szkla +1.5 i +1.75 ale oczko jedno mu zezuje. Nie wiedza czy to przez to czy cos jeszcze innego. Ja urodzilam sie z zezem i moje rodzenstwo a jest ich sporo tez maja ogromne problemu z oczami. Moj brat szykuje sie na operacje bo traci wzrok ,moja siostra na jedno oko nie widzi jak moja mama. Mojego starszego brata corcia ma okulary bardzo mocne bo +9.5 tak wiec mam nadzieje ,ze u Marcela na takich szklach sie skonczy jakie ma . Jak maly zalozyl okulary to pierwsze do optyka mowi" ooo teraz widze wszystko" chodzil i sie wszystkiemu przygladal. Szkla nie sa tak mocne ale musi czuc ulge bo zdejmuje jak sie kladzie spac i zaraz zamyka oczy a jak wstaje to piersze je zaklada. Dodam jeszcze ,ze on jak mial poltora roku to mu oczka uciekaly i badalismy to przy szpitalu ale powiedzieli ,ze on jest malenki i to moze sie zdarzac nawet przy zmeczeniu i mamy czekac. Sprawdzali go co pol roku pod kontem czy nie ma zeza ale teraz jak dorosl to nam sam mogl powiedziec co jest. Zreszta jak nam powiedzial ,ze blok na ulicy sie buja albo w ksiazce zdania faluja no to juz bylismy pewni i doktor tez ,ze musi miec szkla. Kolejne badanie za osiem tygodni i zobacza czy ma miec te szkla co ma czy inne.

Do góry stronyOffline

madziulek31

Post #6 Ocena: 0

2013-08-28 09:13:06 (12 lat temu)

madziulek31

Kobieta

Wiecie co u nas współpraca jest ciężka, z racji tego ze mała jest nerwowa u lekarzy. Musi to byc pani i koniecznie która ma podejście do dzieci.
Moze coś mi podpowiecie. Wydaje mi ze słusznie zaobserwowalam.
Moja ma OP 6.25, drgie 5.75. Oko jej uciekali lewe do środka. W momencie zakładania okularów żadne ucieknie sie ńie pojawiło.
Wracając do z aklejania dobrego oko. Mam tzw. Tutaj eye patch . Zaslonilam jej lewe oko i corka od razu sciagalo czyi czuła dyskomfort widzenia ( tak było jakos tydzień czasu). Z przeciwnym okiem tak nie było.
Wiec myśle ze muszę zaslaniac jej te lewe. I tak robiłam. Zauważyłam ze po zdjęciu okularów jej te oczko nie ucieka jak wcześniej. U was tez tak było jak niedowidzenie sie poprawiała , czy to dobry znak.
Wizytę mam planowana na pocz. Przyszłego roku.

Do góry stronyOffline

mamcia1

Post #7 Ocena: 0

2013-08-28 09:27:49 (12 lat temu)

mamcia1

Kobieta

Lekarz mi powiedzial ,ze jezeli oko mu nie bedzie uciekac w momencie kiedy bedzie mial okulary caly czas a po zdjeciu przez moment jest ok a potem znow ucieka i zostaje na moment to bardziej jej zez ale to mozna zrobic zabieg. On nie musi miec zakrywanego oka bo ma mala wade jak na nadwzrocznosc(do +2.5 jest chyba mala). Mlodszego musze sprawdzic i bylam na wizycie ale on zamyka oczy i tyle. Ma trzy lata i nic sie nie dzieje ale lekarz chce aby go sprawdzic ze wzgledu na to ,ze w mojej rodzinie sa problemu a kazdy z nas bez wyjatku nosil okulary chociazby przez okres podstawowki a teraz do ogladania tv , czytania itd. Ciekawi mnie co wyjdzie na kolejnym badaniu. Daleko do tego kolejnego badania macie... moze sie jeszcze lepiej poprawi wzrok malej.

Do góry stronyOffline

madziark

Post #8 Ocena: 0

2013-08-28 09:47:17 (12 lat temu)

madziark

Konto usunięte

Mojej oczko przestalo uciekac gdy zaczela nosic okularki, i jak teraz czasem nie zalozy to widze ze nie ucieka jej. My zaslanialismy te zdrowsze oko ktore nie uciekalo, aby te uciekajace sie wzmocnilo... U mnie nie bylo problemu z zakrywaniem, czasem bawilismy sie w piratow, potem w szpitalu dostalismy z materialu patch ktora sie naklada na okulary i fajnie wyglada... W naszym przypadku tylko czas pokaze, czy wada sie bedzie cofac...

Do góry stronyOffline

madziulek31

Post #9 Ocena: 0

2013-08-28 16:02:00 (12 lat temu)

madziulek31

Kobieta

No my mamy kontrole co pól roku.
2.5 nadzwrocznosc to faktycznie nie jest duza. Wraz ze wzrostem gałki ocznej ma duże szanse, żeby zredukować wadę.
U mńie doktor powiedziała ze będzie cały czas nosic. Zobaczymy zreszta.
A czy zezujace oko jest zawsze slabsze. Wiecie coś na ten temat?
U mnie wyszła nadżwrocznosc ńiedawno,ale tez +2
Wydaje mi sie ze po ciąży zaczęłam mieć problem z maluskimi literami przy czytańiu. Na razie tez noszę do czytania i czasem po domu. Będę końtrolowac raz w roku. Choć nie wiem od ilu powinno sie na stałe.

Do góry stronyOffline

mamcia1

Post #10 Ocena: 0

2013-08-28 20:17:37 (12 lat temu)

mamcia1

Kobieta

ja mam zeza o bez okularow mam oko w wewnetrznym konciku. Jak zaloze okulary jest ok i do dwoch trzech godzin po zdjeciu. Zezujace oko jest slabsze i ja jak zakryje zdowe to na to z wada widze przez mgle po chwili mi zaczyna lzawic. Jak mam okulary na nosie to jest super bo napraawde mi pomagaja teraz na to oko mam szklo+2.75 na zdrowe +0.5

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,