MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Na jak długo zakładana jest wkładka miedziana???w UK?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ola7979

Post #1 Ocena: 0

2013-05-22 11:01:07 (12 lat temu)

ola7979

Z nami od: 22-05-2013

Witam. Jestem w UK od ponad roku. 3 lata temu założyłam w Polsce w prywatnym gabinecie wkładkę domaciczną COPPERT T Model Tcu380A, wzięłam od lekarza ulotkę od tej wkładki gdyż wiedziałam że na wymianę mogę nie być w Polsce. Polski ginekolog zalecił mi wymianę tej wkładki po upływie 3 lat. Udałam się więc kilka dni temu do kliniki ginekologicznej aby tu w UK wymienić ją na nową. Jak pokazałam lekarzowi co to za wkładka to bardzo się zdziwił i zapytał po co chcę ją już wyjąć skoro oni tutaj takie same zakładają na okres 7-10 lat. Upierałam sie że mam tak zapisane przez polskiego lekarza więc dla pewności lekarz ten skonsultował to z innymi dwoma lekarzami i po prostu się śmiali, może nie ze mnie ale polskiego systemu bo mówią że skoro w Polsce płaci się takie pieniądze za założenie to się nie dziwią że lekarze chcą wymieniać nam wkładki jak najczęściej. Z jednej strony to nawet się ucieszyłam bo to nic przyjemnego ale z drugiej strony mam obawy czy aby na pewno wkładka jest nadal skuteczna. Zbadali mnie dla pewności na moje życzenie i powiedzieli że za 4 lata najszybciej mogę przyjść na wymianę. Dodatkowo zostałam zapewniona o dalszej skuteczności wkładki przez specjalistę do spraw planowania rodziny. Czy któraś z Was ma może taką wkładkę założoną tutaj i na jak długo bo mam teraz dylemat dlaczego w Polsce tylko 3 lata a tutaj 10? Czy naprawdę w Polsce to już tak się chcą na nas dorabiać

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

perfekcja

Post #2 Ocena: 0

2013-05-22 11:15:31 (12 lat temu)

perfekcja

Kobieta

Z nami od: 17-05-2008

Mysle, ze odpowiedzi udzielili Ci juz lekarze. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze :)

PS: z pierwszej lepszej strony:
SMB Copper T 380A is 99% effective Intrauterine Contraceptive Device It does not affect Female hormonal system

Advantages :
•Proven Safe Reversible
•Easy to load
•Long intrauterine life (10 Years)
•Hormone free
•Highly convenient
•Immediate effective
•Requires no daily attention
•Safe contraceptive for breast feeding women
•No touch technique is employed while insertion
•Conception is possible after removal of Copper T 380A
•Can be used by women who cannot use Steroid Contraceptives
•IUD is in place until removed by the health care provider
•Safe for all women including adolescents and women over 40
•Safe after abortion or miscarriage with no infection
•Safe in women with pelvic inflammatory disease currently free from infection
•Safe in HIV infected women on antiretroviral therapy and clinically well

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #3 Ocena: 0

2013-05-22 11:28:01 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

w PL kantuja, jak sie da. Kolezanka byla na wymianie tego ustrojstwa, tu w uk i tez miala ulotke do starej wkladki. Miala miec zainstalowanego " mercedesa" ( i zaplacila kupe kasy za to) po wyjeciu okazalo sie, ze ma najtanszy badziew i lekarz nie mogl wyjsc z podziwu, jak to mozliwe. Pytal 5 raz, czy oby napewno ma wlasciwa ulotke.
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #4 Ocena: 0

2013-05-22 11:58:12 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Mój lekarz ginekolog w POlsce sam mi sie przyznał,że jakiś czas temu źle założył pacjentce spirale.
Ona miała juz 2 dzieci. Cała rodzina wyjeżdżali do UK. Poszła do lekarza,zeby założył jej spiralę. Nie chciała miec na razie więcej dzieci,bo zamierzała tu pracować. Po przyjeździe tutaj ,zadzwoniła do lekrza i miała do niego pretensje. Powiedziała,że jest w ciązy. On ja przeprosił. Mówi,że czasem tak się zdarza.

Do góry stronyOffline

ola7979

Post #5 Ocena: 0

2013-05-22 14:05:21 (12 lat temu)

ola7979

No to teraz mam kolejny dylemat, że może nie mam tej wkładki co w ulotce a dzieci na razie nie planuję. Ogólnie sama wkładka zwłaszcza ta miedziana to koszt ok. 50zł,za to założenie 450. Inne miedziane są w cenie zbliżonej więc może niepotrzebnie się nakręcam że lekarz jeszcze na wkładce te parę groszy chciał zarobić i zamist tej od której mam ulotkę założył mi o 5zł tańszą której termin może jest krótszy. Latem lecę do Polski i chyba się do niego wybiorę na rozmowę.

Do góry stronyOffline

ola7979

Post #6 Ocena: 0

2013-05-22 14:08:45 (12 lat temu)

ola7979

Dzięki, pierwsze co zrobiłam jak wróciłam od lekarza to właśnie przeczytałam wszystko o tej wkładce bo też mi to zalecili.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2013-05-22 19:25:23 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Olu, jesli wkladka dobrze zalozona, przez 3 lata nic sie nie dzieje, to pozostaje stosowac sie do info producenta.
Zreszta, niezaleznie od rodzaju wkladki, minimalny okres dzialania, to 5 lat, wiec masz troche czasu.
A nastepnym razem warto skorzystac z uslugi w UK, jest bezplatna.

Do góry stronyOffline

wielbicielka

Post #8 Ocena: 0

2013-05-22 22:02:25 (12 lat temu)

wielbicielka

Kobieta

Z nami od: 29-04-2011

Wyczyscilam watek.

Judyta ten watek ma zupelnie inny charakter, pozwolmy aby osoby ktore beda szukaly odpowiedzi na swoje pytania w tym watku, nie musialy przedzierac sie przez posty niezwiazane z tematem.

Do góry stronyOffline

TITANIUM

Post #9 Ocena: 0

2013-05-22 23:02:31 (12 lat temu)

TITANIUM

Kobieta

Z nami od: 13-04-2012

Moja koleżanka ma miedzianą wkładkę i lekarz mówił jej, że kolejna za ok. 10 lat.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-05-22 23:14:56 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie