MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aparat ortodontyczny u dziecka

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-01-31 13:21:36 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jotkadakotka

Post #2 Ocena: 0

2013-01-31 13:35:48 (12 lat temu)

jotkadakotka

Kobieta

Z nami od: 05-12-2008

Ja za dzieciaka nosilam te sciage aparaty, w sumie mialam trzy. Staly zalozylam dopiero jak mialam 15 lat, takze troche starsza bylam od twojej cory. Mialam i na gorze i na dole i usuwali my 3 zeby z tylu (byly by 4 gdyby nie to, ze jedna piatka nigdy mi nie urosla).

Takze jesli ortodonta mowi, ze moze trzeba bedzie usunac, to poprustu trzeba badzie i juz. Jak juz ma miec aparat zakladany, to chyba warto wszystko zdrobic porzadnie, a nie stwierdzic za pare lat, ze chce sie jednak poprawic effekty (no i znowu trzeba by bylo aparat zakladac).

Co do bolu, to niestety jest. I raczej nie da sie tego uniknac. Wszystko zalezy od osobistej wrazliwosci. U mnie bolalo przez pare dni i grysc duzo nie moglam. Po niektorych wizytach i podkrecaniu tez troche bolalo, ale nie tak jak po zalozeniu i szybko przechodzilo. Ale na prawde nie bylo strasznie.

Ja trzymam kciuki za twoja corke, zeby wszystko poszlo gladko:)

Do góry stronyOffline

minot102

Post #3 Ocena: 0

2013-01-31 14:14:09 (12 lat temu)

minot102

Kobieta

Z nami od: 11-08-2011

boli przez pierwsze kilka dni po zalozeniu, a pozniej po podkrecaniu. moze to nie tyle bol ile nadwrazliwosc zebow. bedziesz musiala przypilnowac dziecko zeby porzadnie czyscila zeby, nie tak latwo jak sie wydaje. a jak nie ma miejsca na zeby- to trzeba usunac zeby bylo miejsce..tak to juz jest. nie martw sie, dziur nie bedzie, za kilka latek beda sliczne zabki;-) gdybym wiedziala jaki efekt bedzie- to bym zalozyla wieki temu;-)
life is good

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-05-04 10:24:03 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2013-05-04 11:03:00 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

moja jeszcze aparatu nie ma, tzn mial miec zakladany, ale czekali az zeby si e wyrzna, a teraz mowia mi, ze jest kolejka od 18 do 36 m-cy. ocyzwiscie za 2 lata dziecko konczy 16 i bedzi e paltny. zastanawiam sie czy nei robic prywatnie, jednak to koszt kolo 3000 f, w polsce wcale nie taniej.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

autor65

Post #6 Ocena: 0

2013-05-04 15:55:48 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

wszystko zalezy...i jest wzgledne jak mowi teoria
a przede wszystkim zalezy od ludzi ( ksiedza, doktora, urzednika) bez wzgledu na system
Wy trafiliscie chyba na (cenzura) ortodont-ke :)
Nasz Kuba nosil aparat rok - nigdy nic sie nie odkleiło - trza kupic lepszejszy superglu !
Jednak prze założeniem mial usuniete 4 zeby!
Zabki teraz ma sliczne i rowniutkie ale dalej musi na noc zakladac taki plastikowy ochraniacz.
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kalina25

Post #7 Ocena: 0

2013-05-04 21:14:07 (12 lat temu)

Kalina25

Kobieta

Z nami od: 29-01-2011

Miałam usuwane dwie piątki górne ,zeby reszta miała miejsce.Po ubytkach nie ma sladu ,wszystko cacy.
Z zamkami tez miałam takie przeboje.Orto wyjasniła ,że dzieje się tak czasem jesli ma się za mało wapnia w zebach ,może wtedy sa bardziej słabe.Zamek odklejał się nawet na jabłku.Ból niemiłosierny przy stałym aparacie ,zęby się ruszają jak przy paradontozie i strach dostac w tym momencie po gębie :D

kik1976 ja do dziś żałuje ,ze w Pl zakładałam.Za aparat dałam 4 tyś zł plus kilka wizyt .Do tego ponad tysiąc zostawione u stomatologa ,bo zeby musza byc pod stały wyleczone.Byłam na piaskowaniu i czyszczeniu .Dziur nie miałam ,ale plomby trzeba było wybienić w pięciu ,bo jeszcze z czasów podstawówki były.Wróciłam do Londynu ,problemy ze znalezieniem lekarza ,bo się nie każdy chce podjąć kontynuacji leczenia .W tym momencie mam trzeciego ortodonte,chodzic muszę ,wyboru nie mam.Każdy leczył po swojemu ,mówił co innego.Koszt wizyty 140 miesięcznie plus naprawa np odklejonego zamka 50f.Ściągam aparat w czerwcu koszt dwóch łuków 600f .Dwie wizyty po 140f - jedna na odciski , druga pod koniec miesiąca na założenie retencyjnego.Jesli córce założysz tutaj ,to takie sprawy są wliczone lub dopłacasz ,ale nie taką sumę.
Zastanawiam się ,czy nie lepiej jak te dwa razy polecę do PL i tam ściągnę za 130 zł ..
Warto usiąść i poszukać ,porównać oferty.
Koszt aparatu jest też uzależniony od wady.Mi powiedzieli od dwóch do trzech tysięcy.

"Kropla drąży skałę nie siłą,lecz ciągłym padaniem"

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,