MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niepełnosprawne dziecko w Anglii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 4 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2013-01-26 19:38:22 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ale z czym pomocy?
Odpowiedzi juz dostalas.
O szkole bedziesz mogla sie ubiegac od razu, tylko najpierw warto wygooglowac okoliczne, poczytac opinie na ich temat, na miejscu umowic sie na spotkania i wybrac na rozmowe/obejrzenie ich, szczegolnie, ze to szkoly specjalne i miejsc w nich nie ma za duzo.
Epi leczy sie lekami, nie ma terapii specjalnych poza tymi, ktore sama zapewnisz z wlasnej kieszeni.
Byc moze uda sie uzyskac cos w kierunku porazenia mozgowego, ale to tez czekanie i zdanie sie tylko na opinie lekarza moze niewiele dac.
Ja szlam z przygotowanymi oczekiwaniami, wynotowanymi mozliwosciami na kazda rozmowe z lekarzem prowadzacym w szpitalu (do ktorego wyslal nas GP).
A lekarz i tak stwierdzal, ze dziecko bedzie na tyle szlo do przodu, na ile sie sami zaangazujemy i na ile nasz portfel pozwoli...
Leki sa bezplatne, leczenie jest bezplatne, w ramach tego co proponuje NHS, wszelkie formy terapii nie objete NHS pokrywa sie samemu.
Co masz na mysli sprzet? Jesli GP uzna, ze jest niezbedny, pewnie otrzymacie, jesli nie - znow zakup z wlasnych srodkow.
Orzecznictwo - czekasz co najmniej 3 m-ce, by wypelnic wniosek DLA (do wgladu na necie), potem oczekiwanie na odpowiedz, potem byc moze odwolanie, apelacja, a byc moze uznaja zasadnosc wniosku.
W jakim stanie jest dziecko, jak widzisz nauke jezyka, obycie sie miedzy obcymi ludzmi, mowiacymi nieznane slowa?

Przy okazji zajrzyj na watek o dzieciach z autyzmem, kopalnia wiedzy o systemie w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 26-01-2013 19:44 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

delfinek2808

Post #2 Ocena: 0

2013-01-27 11:54:23 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Z nami od: 20-01-2013

Ok dzięki. Szkołę już mam wybraną i dzwoniłam nawet mam namiary do jednej pani z która mam się skontaktować po przyjeździe aby mogła mi pomóc w dalszych działaniach związanych z wyborem szkoły bo mówiła,że ja nie wybieram tylko oni dostosowują odpowiednią szkołę pod dziecko.
A sprzęt to chodzi mi np wózek dla małej bo nie chodzi,fotelik samochodowy specjalny bo z aktualnego już wyrosła a w PL jest nierefundowany i kosztuje ponad 8tys. No i np. Inhalator czy łuski na nogi,ortezy,bądź pionizator i tak jak wcześnie pisałam pampersy itd.
No i co z rehabilitacją,czy państwo to refunduje i jak rehabilitanci sobie radzą z zajęciami z dziećmi czy sumiennie ćwiczą czy tak jak w PL mają to gdzieś i większość czasu jest siedzenia niż cokolwiek robienia.
No i jeszcze chciałam jak z pomocą domową,czy jest ktoś kto pomaga w domu w opiece nad dzieckiem w sensie kąpieli przenoszeniu dziecka ubieranie takie codzienne czynności bo córka trochę waży i jak jestem sama to już sobie z nią nie radzę a tu należymy do hospicjum z którego przychodzi pielęgniarka i mi pomaga,czy może jest też w UK coś na styl hospicjum domowego.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Post #3 Ocena: 0

2013-01-27 12:07:16 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #4 Ocena: 0

2013-01-27 12:57:53 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Nie no broń Boże nie nastawiam się na jakieś nie wiadomo jakie udogodnienia,po prostu chcę,aby było chociaż lepiej dla małej jak w PL. A co do zajęć rehabilitacyjnych to ja w PL bardzo dużo ćwiczę z małą i w sumie tylko dzięki temu mała lepiej funkcjonuje chociaż mój kręgosłup jest na wykończeniu a mam dopiero 24lata a mała 7skończy we wrześniu.
Więc nie wyobrazam sobie mnie za kilka lat ale staram się nie myśleć o tym co będzie potem tylko,żyć tym co jest teraz i zrobie wszystko aby Claudia staneła na nogi. A już sama siada więc moja praca nie idzie na marne :) I to mnie motywuje do dalszej pracy :)

a z orzeczeniem to szkoła kieruje czy lekarz?
I jak wygląda cała procedura. Czy trzeba iść na jakąś komisję czy przychodzą do domu bo gdzieś wyczytałam,że lekarze przychodzą do domu aby orzec niepełnosprawność?

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

delfinek2808

Post #5 Ocena: 0

2013-01-27 18:42:56 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Cytat:

2013-01-27 12:07:16, leonka napisał(a):
Wszystko zalezy od wielu rzeczy... Jak juz bedziesz w UK i zapiszesz dziecko do szkoly oraz do GP, dostaniesz orzeczenie ANGIELSKIE (to polskie to oni jako ciekawostke potraktuja) to ruszysz machine...

Szkola wiele rzeczy zalatwi, jak wspomnielas: wozek, pionizator, protezy na nogi, buty - to przez szkole, tam maja specjalistow (ale to moze potrwac). Jak juz bedziesz na miejscu to wlasnie tam pytaj o wiele spraw. Nie GP... (Rozumiem ze to szkola specjalna?)

Zasilek opiekunczy i na auto to juz po orzeczeniu zaaplikujesz... Leki i pampersy za darmo. Leki to i dla zdrowych dzieci sa za darmo, pampersy tu kosztuja smieszne pieniadze...

Co do dodatkowej opieki w domu to wszystko zalezy... Znam rodzine podobna do twojej (polska rodzina, przyjechali 3 lata temu, tyle ze chlopiec ma 17 lat) i nie maja dofinansowania na dodatkowa pomoc w domu.

Do dzwigania w domu dostaniesz hoist - wazne abys mieszkala w domu z lazienka na parterze. Zostanie ci przydzielony social worker - to ta osoba pomoze w sprawie finansow "dodatkowych", na opieke czy turnusy rehabilitacyjne.

To co oferuja w szkole jako rehabilitacja to minimum (moj kuzyn ktory tu pracuje jako rehabilitant w prywatnym osrodku mowi ze to co oni robia to nie warte zachodu, lepiej nic nie robic i nie meczyc dzieciaka, jesli sie nie pracuje ciezko i regularnie w domu), wszystko bedzie w twoich rekach, na ile jestes zdeterminowana i uparta i jak ciezko chcesz pracowac samej z dzieckiem.

Nie nastawiaj sie na zbyt wiele, bo mozesz sie rozczarowac, sprzet i kasa z nieba nie spadna, to dluuuga droga uslana drutem kolczastym. A i rzeczywistosc potem tez nie jest rozowa...

I jak napisala Kajro: dostaniesz za darmo tylko to co ONI uznaja za niezbedne, a czasem to co jest niezbedne wg nich a wg ciebie to dwie rozne sprawy...

Dzięki za pomoc,to mi bardzo pomogło :)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2013-01-27 19:19:32 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zjawiasz sie u lekarza prowadzacego na regularnych wizytach.
Wypelniasz druk DLA (warto skorzystac z pomocy, przynajmniej info na necie, bo dosc cpecyficzny), wysylasz, zapytanie idzie tez do lekarza.
Poczta dostajesz decyzje i tyle.

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #7 Ocena: 0

2013-01-29 12:01:09 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

A zna ktoś jakiś dobrych specjalistów dziecięcych w Anglii,ale naprawdę dobrych:
Neurolog Epileptolog najlepiej Neuro-Epileptolog
Okulista
Kardiolog
Ortopeda
Pediatra

Odpowiedzi na pw

Uwaga moderatora: Edycja moderatora

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Unwinka

Post #8 Ocena: 0

2013-01-29 19:40:57 (12 lat temu)

Unwinka

Kobieta

Z nami od: 15-11-2007

Cytat:

Szkola wiele rzeczy zalatwi, jak wspomnielas: wozek, pionizator, protezy na nogi, buty - to przez szkole, tam maja specjalistow (ale to moze potrwac). Jak juz bedziesz na miejscu to wlasnie tam pytaj o wiele spraw. Nie GP... (Rozumiem ze to szkola specjalna?)

Czy aby na pewno szkola to zalatwi? Raczej rzeklabym opieka socjalna...

Cytat:

Leki i pampersy za darmo. pampersy tu kosztuja smieszne pieniadze...

Leki, owszem i tak, ale pampersy? Opieka socjalna bedzie musiala zrobic assessment na bezplatne pampersy, a na to sie czeka i czeka...
A papmki, owszem sa relatywnie tanie, ale te dla malutkich dzieci...

Cytat:

Co do dodatkowej opieki w domu to wszystko zalezy... Znam rodzine podobna do twojej (polska rodzina, przyjechali 3 lata temu, tyle ze chlopiec ma 17 lat) i nie maja dofinansowania na dodatkowa pomoc w domu.

Moze postarac sie o care assisant z jednej z agencji z ktorymi wsolpracuje opieka socjalna, ale to zalezy czy opieka taka bedzie wymagana (czyt. czy opieka socjalna po zapoznaniu sie z sytuacja, za taka opieke zaplaci)

Cytat:

Do dzwigania w domu dostaniesz hoist - wazne abys mieszkala w domu z lazienka na parterze. Zostanie ci przydzielony social worker -

Ne zostanie przydzielony socjal worker, a Care Manager, przez ktorego wszystko jest zalatwane, lozko szpitalne- jesli takowe jest wymaane, wozek dla niepelnosprawnych, sprzet rehabilitacyjny, pampersy, dzwignia (hoist).
W gwoli scislosci- hoist nie jest do dzwigania, a do transportowania osoby np. z lozka na fotel, czy wozek, na toalete i spowrotem.

W domu lazienka nie musi byc na dole.. wiele osob zyje w domach, gdzie lazienka jest na gorze, wtedy toaleta odbywa sie na lozku w pokoju, ktory sluzy jako sypialnia, wazne jest, rzeklabym, aby dziecko mialo sypialne na parterze domu, wtedy odchodzi problem z transportowaniem z gory na dol i z dolu na gore.

Nie znam niestety nikogo, kto borykalby sie z podobnym do Twojego problemem. Poczatki sa bardzo ciezkie, ale z tego co wiem opieka socjalna jaka by ne byla zapewni Wam to, co bedzie uwazala za niezbedne z ich punktu wdzenia, aby dziecko bylo bezpieczne i szlo z rozwojem do przodu.

Cytat:

2013-01-29 12:01:09, delfinek2808 napisał(a):
A zna ktoś jakiś dobrych specjalistów dziecięcych w Anglii,ale naprawdę dobrych:
Okulista
Kardiolog
Ortopeda
Pediatra

Do specjalistow bedziesz musiala byc skierowana przez lekarza prowadzacego. Prywatne wizyty u specjalistow w UK sa nieziemsko drogie. Nie ma tu, tak jak w Polsce kultury chodzenia do prywatnego lekarza. Jest natomast opcja wykupienia pywatnego ubezpieczenia, ale nie wiem, czy obejmuje wymienionych przez Cebie specjalistow.

Dla scislosci napisz czy przeprowadzacie sie do Ashford w Middlesex, czy Ashford w Kent?

AU

[ Ostatnio edytowany przez: Unwinka 29-01-2013 19:43 ]

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #9 Ocena: 0

2013-01-30 08:40:41 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Bardzo to wszystko skomplikowane ale mam nadzieję,że będzie Claudii lepiej w UK jak w PL.

A my będziemy w Ashford w Kent

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

delfinek2808

Post #10 Ocena: 0

2013-01-30 20:00:34 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Cytat:

2013-01-29 12:01:09, delfinek2808 napisał(a):
Okulista
Kardiolog
Ortopeda
Pediatra

To co jakieś nazwiska mogę prosić?
A długie są w ogóle kolejki do lekarzy państwowych,mam nadzieę,że nie tak jak w PL czeka się rok minimum aż do kilku lat nawet :p

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,