MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niepełnosprawne dziecko w Anglii

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

delfinek2808

Post #1 Ocena: 0

2013-01-20 10:15:06 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Z nami od: 20-01-2013

Witam. Jestem mamą 6letniej Claudii w tym roku skończy 7lat,
Córeczka choruje na mózgowe porażenie dziecięce oraz Epilepsję. W Lutym przeprowadzamy się do Anglii miasto Ashford. Chciałam się dowiedzieć co po przyjeździe muszę załatwić związanego z chorobą dziecka orzeczenie mam PL do końca marca czy musze złożyć nowe i gdzie? O jakie zasiłki mogę się starać i jaką pomoc możemy otzymać,słyszałam,że możemy dostać leki pampersy ale jak to zrobić.
Co z rehabilitacją i szkołą? Proszę o pomoc.
Kasia mama Claudii

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2013-01-20 10:20:42 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

tu powinno byc wszystko wyjasnione... 8-)

ps.teraz powinien wejsc link

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 20-01-2013 11:13 ]

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #3 Ocena: 0

2013-01-20 10:27:46 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Nie można włączyć tej strony

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2013-01-20 10:31:32 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

www.gov.uk/help-for-disabled-child/overview

Generalnie na tej stronie można znaleźć wszystkie przydatne informacje:

https://www.gov.uk/

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #5 Ocena: 0

2013-01-20 10:35:18 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Tylko ja nie znam angielskiego na tyle,żeby sama kierować się po takich stronach :( Dlatego weszłam na Pl forum ,żeby uzyskać info bo jak będę na miejscu to już z porozumiewaniem to rodzina mi pomoże która tam jest.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2013-01-20 11:39:46 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2013-01-20 10:35:18, delfinek2808 napisał(a):
Tylko ja nie znam angielskiego na tyle,żeby sama kierować się po takich stronach :( Dlatego weszłam na Pl forum ,żeby uzyskać info bo jak będę na miejscu to już z porozumiewaniem to rodzina mi pomoże która tam jest.

hmm, a nie sadzisz, ze to dobra okazja do potrenowania jezyka przed przyjazdem?

ps. sprawdzilem - Google Translate daje rady, z bledami ale nie wplywaja one na sens i tresc... 8-)

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #7 Ocena: 0

2013-01-20 12:39:28 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Dzięki :) Ale jednakże jakby była jakaś mama zamieszkująca w UK z dzieckiem niepełnosprawnym proszę o kontakt,bo jak będę na miejscu to można się spotkać i pogadać :)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2013-01-20 12:52:18 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Mam nadzieje, ze troche bardziej przygotowana jestes do wyjazdu, niz zamieszczony apel o onformacje na tym portalu.

Zadne zasilki, ani srodki/leki nie czekaja na nikogo, niestety nawet na tych ktorzy sa od nich zalezni jak od powietrza. Bedziesz musiala zarejestrowac sie w przychodni, przejsc normalna procedure badan, skierowan (fakt tlumaczenie opini, leczenia z Polski moze pomoc) do specjalisty, etc etc. To wiaze sie z niestety uplywem czasu, z ktorym pogodzic musza sie rowniez lokalni mieszkancy, kryzys dosiegnal wiekszosc sfer.

Zakladam, ze dolaczasz do rodziny (meza/partnera) pracujacego tutaj, wiec sprawa przychodni rodzinnej, od ktorej trzeba zaczac jest rozegrana. Bez rejestracji i wizyty u rodzinnego lekarza nic nie rozpoczniesz na temat leczenia, rehabilitacji etc etc. Chyba ze finanse pozwalaja na prywatne leczenie, co jednak sadze negowaloby pytanie o zasilki.

Zasilki dla osob niepelnosprawnych sa, ale oczywiscie wszysko zalezne jest od stopnia niepelnosprawnosci, ktory musi byc potwierdzony w UK.
Ada

Do góry stronyOffline

delfinek2808

Post #9 Ocena: 0

2013-01-20 13:49:56 (12 lat temu)

delfinek2808

Kobieta

Nie dojeżdżam do męża jedziemy razem zaczynamy wszystko od nowa. Jedziemy do brata. Papiery mam wszystkie przetłumaczone i wiem ,że jak dojadę to muszę najpierw dostać Home Office aby cokolwiek załatwić a potem mogę starać się o Disability Living Allowance (DLA) ale są różne poglady na ten temat jedni mówią,że można o to się starać po 2miesiącach pobytu na terenie UK a inni,że po 36tygodniach.
A co dalej np.szkoła gdzie muszę iść,żeby się dowiedzieć coś na ten temat czy jest w Anglii coś takiego jak u nas Opieka Społeczna ,żeby mi udzielili tam informacji?
Jak wygląda opieka nad dzieckiem,czy są osoby które pomogą mi w opiece nad córką. Córka nie chodzi i nie jest samodzielna,nie mówi,ma orzeczenie stopnia najwyższego.
Szczerze mówiąc to rzucamy się na głęboką wodę jadąc tam ale w PL nie ma żadnych dodatkowych pomocy trzeba chodzić i latami się prosić ,żeby chociaż wózek dla dziecka dostać. Bo nasz kochany NFZ jest zadłużony i odmawia wszystkim pomocy, to rocznych terminach na rehabilitację nie wspomnę :(

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2013-01-20 14:29:18 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie ma juz rejestracji Home Office, to po pierwsze, troche niepokojace jest to jak malo informacji zebraliscie przygotowujac sie do wyjazdu, dodatkowo z niepelnosprawnym dzieckiem.

Pomoc jest, ale niestety nie bedzie jej na starcie, realistycznie moga to byc dlugie miesiace zanim ja dostaniecie.

Znam sytuacje w tej dziedzinie w Polsce, ale jak narazie jedziecie w ciemno wydawac by sie moglo.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,