|
---|---|
pawe703 | Post #1 Ocena: 0 2013-01-16 16:56:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2013 Skąd: nottingham |
Witam mam pytanie odnosnie szczepiania . Miesiac temu przyjechala do mnie kobieta z polski z 5 miesiecznym dzieckiem. Dzieciaczek powinien dostac 3 szczepionke dawke przypominajaca w terminie 10 stycznia. Bylismy w jobcenter ubezpieczyc maluszka ale nie znamy jezyka za bardzo i nie moglismy sie tam dogadac wiec stwierdzilismy ze przyjdziemy z kims kto zna . Mam takie pytanie czy potrzebna jest wyrobienie NIN dla dzieciaczka zeby zarejestrowac sie w przychodzni i na szczepienie? Czy mozemy pojsc bezposrednio do przychodzni i od razu zarejestrowac bobasa ? Jakie sa potrzebne do tego dokumenty ? Ile sie czeka po zarejestrowaniu na takie szczepoenie ? Prosze o pomoc bo juz minelo pare dni jak powinno dostac dziecko szczepienie ? prosze o pomoc i z gory dziekuje.
|
OKidoki444 | Post #2 Ocena: 0 2013-01-16 17:01:41 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-06-2012 Skąd: kettering |
nie potrzebujesz ninu dla dziecka wystarczy jak pojdziesz i zarejestrujesz dzieciaka,zapytaj w recepcji jak dlugo trzeba bedzie czekac na szczepienie,ksiazeczke zdrowia z polski koniecznie wezcie ze soba
[url=][img][/img][/url]
|
Natija | Post #3 Ocena: 0 2013-01-16 17:04:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-02-2012 Skąd: London |
Do rejestracji w przychodni potrzebny jest NIN ubezpieczonego opiekuna dziecka.Samo dziecko nie potrzebuje NIN.Moje dziecko zostało zaszczepione na pierwszej wizycie rejestracyjnej na którą czekałam 3 tyg.Musiałam mieć potwierdzenie zamieszkania czyli jakiś rachunek,potwierdzenie opłaty podatku council coś na dowód że tu jest moje i dziecka miejsce zamieszkania.Idziesz ze swoim dowodem,rejestrujesz siebie i dziecko wyznaczają termin na wizytę.Na wizycie jest wywiad,musisz mieć kartę szczepień z Pl.Jeśli nie znacie języka to możecie umówić tłumacza bo pytania GP są dosyć szczegółowe..i może być problem.
[ Ostatnio edytowany przez: Natija 16-01-2013 17:10 ] Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.
|
pawe703 | Post #4 Ocena: 0 2013-01-16 17:16:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2013 Skąd: nottingham |
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi bardzo mocno ale mam jeszcze jedno pytanie jak zajdziemy jutro tam z znajomym zarejestrowac sie w przychodzni to czy jezeli wyznacza termin za 3 tyg to juz bedzie 4 tyg po terminie jaki powinien byc i czy to nie bedzie za dlugo ? czy mozna to jakos przyspieszyc i czy jak oni zobacza ze termin juz mina jakos to przyspiesza ? Dziekuje za pomoc jeszcze raz
|
Natija | Post #5 Ocena: 0 2013-01-16 17:23:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-02-2012 Skąd: London |
Sadzę że to nie jest problem przesunięcie szczepionki o miesiąc.W Pl nie robili problemu przecież zdarza się że dziecko jest chore i trzeba przesunąć termin szczepienia.Miesiąc nie robi różnicy.
Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.
|
|
|
beamiel | Post #6 Ocena: 0 2013-01-29 16:56:00 (12 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2012 Skąd: liverpool |
witam mam pytanie
ide własnie jutro na pierwsze szczepienie w uk mojego dziecka czy ktos moze mi pomoc jak wyglada ta wizyta podobnie jak w Polsce? o co może mnie zapytać lekarz prosze o odpowiedz pozdrawiam |
moni55 | Post #7 Ocena: 0 2013-01-29 18:03:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2012 Skąd: UK |
Nie wiem jak jest w Polsce ale tutaj pytali mnie tylko czy dziecko nie ma temperatury i czy jest karmione piersią. Raz synek był chory ale to nie przeszkadzało, ponieważ ważne jest by dziecko nie miało gorączki
![]() |
_Tajemnica_ | Post #8 Ocena: 0 2013-01-29 18:12:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2013 Skąd: Edinburgh |
W PL wystarczy że dziecko ma katar i już nie szczepią, nie wiem czy we wszystkich miastach i wszystkich przychodniach, ale w niektórych tak jest.
W UK, byliście już na tym szczepieniu ? Ja poszłam z polską książeczką i polską kartą szczepień dziecka i mimo że powiedziałam Paniom w rejestracji o jaką szczepionkę chodzi i pokazałam na karcie szczepień, nie chcieli zapisac. Kazali wrócic z przetłumaczoną na angielski kartą szczepień,bo z polskiej nic nie rozumieli... Mnie to dziwi bo, OK Pani w rejestracji nie musi znac łaciny, ale GP ??? Chyba każdy lekarz uczy się łaciny. A nazwy szczepionek w karcie byly napisane po Polsku i po łacinie. Pozdrawiam.
|
nemesis83 | Post #9 Ocena: 0 2013-01-29 18:28:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2011 Skąd: Dorset |
Cytat: 2013-01-29 18:12:08, _Tajemnica_ napisał(a): W PL wystarczy że dziecko ma katar i już nie szczepią, nie wiem czy we wszystkich miastach i wszystkich przychodniach, ale w niektórych tak jest. W UK, byliście już na tym szczepieniu ? Ja poszłam z polską książeczką i polską kartą szczepień dziecka i mimo że powiedziałam Paniom w rejestracji o jaką szczepionkę chodzi i pokazałam na karcie szczepień, nie chcieli zapisac. Kazali wrócic z przetłumaczoną na angielski kartą szczepień,bo z polskiej nic nie rozumieli... Mnie to dziwi bo, OK Pani w rejestracji nie musi znac łaciny, ale GP ??? Chyba każdy lekarz uczy się łaciny. A nazwy szczepionek w karcie byly napisane po Polsku i po łacinie. ja odrecznie napisałam obok polskich nazw , angielskie i to wystarczyło. |
xxxemi | Post #10 Ocena: 0 2013-01-29 20:51:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2011 Skąd: kto wie? |
Witam,moja córka własnie kończy 5 lat.Według polskiego grafiku szczepień powinna być zaszczepiona przeciwko błonicy,tężcowi i krztuśćcowi.Czy wie ktos czy tu w Uk tez są wykonywane te szczepienia w tym samym wieku?I jeszcze jedno,zna ktoś może tłumaczenie angielskie błonicy,krztuśćca i tężca?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam |