MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Smaczna i podstępna trucizna

 

Postów: 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2012-12-18 18:31:00 (13 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2588

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Zbliżają się święta a wraz z nimi wzrośnie ilość spożywania bardzo smacznej trucizny codziennego użytku zwanej “glutaminianem sodu” (monosodium glutamate). W Polsce przyprawy zawierające ją to, Kucharek, Vegeta, Jarzynka i wiele innych. Gdzie jej nie ma? Hohoho... Ukrywa się często pod innymi nazwami. Chciałbym przestrzec przynajmniej przed oszczędzeniem jej dzieciom. Już kiedyś na forum o niej wzmiankowałem. Więcej o tym (strony niestety po angielsku) na:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/21/msg-is-this-silent-killer-lurking-in-your-kitchen-cabinets.aspx

http://www.globalhealingcenter.com/nutrition/msg-toxins

http://nikas-culinaria.com/2007/02/21/monosodium-glutamate-bad-for-your-brain-your-figure-and-your-health

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekscytotoksyczno%C5%9B%C4%87
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2012-12-18 22:54:13 (13 lat temu)

galadriel

Posty: 15920

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Skąd: Lothlorien

A nie lepiej je spokojnie spozywac, i sie uodpornic?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2012-12-19 00:01:02 (13 lat temu)

gdanszczanka

Posty: 3123

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Skąd: South east

Cytat:

2012-12-18 22:54:13, galadriel napisał(a):
A nie lepiej je spokojnie spozywac, i sie uodpornic?


Myślę, że my jesteśmy już uodpornieni - Vegeta idzie do wszystkiego...Taka droższa sól :-]:-]
Phi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

NikolaTesla

Post #4 Ocena: 0

2012-12-19 04:41:13 (13 lat temu)

NikolaTesla

Posty: 419

Mężczyzna

Z nami od: 01-07-2011

Skąd: Mamucium, Britannia

Strasznie "podstępna" jest ta "trucizna", bo jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów z których jest zbudowane wszystko, co żywe, wliczając założyciela tego wątku.
Poza tym jest od zawsze obecna w wielu produktach spożywczych.

Nie zapomnij schować wszystkich kawałków sera parmezan przed swoim dzieckiem! (rofl)

Wszystko potrafi zaszkodzić, jeżeli używa się tego nieumiejętnie, wliczając takie produkty jak czysta woda, sól, etc. Przykładowo dając komuś do spożycia za dużo wody można nawet spowodować śmierć. To nie znaczy, że trzeba wszędzie zakładać wątki, że woda jest podstępną trucizną. Wystarczy odrobina rozsądku (potrzebnego aby nie pić tych 6l wody na raz).

Używanie MSG w ilościach kilkadziesiąt gram i to jeszcze do świątecznego jedzenia jest przerażające, ale w tym wypadku to nie toksyczność glutaminianu przeraża.

[ Ostatnio edytowany przez: NikolaTesla 19-12-2012 04:42 ]

---------------

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-12-19 06:05:43 (13 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

ja unikam tych polepszaczy.

Skoro w vegecie jest caroten, trochę pietruszki i sól to ja to samo mogę uzyskać robiąc wywar , podlewając bulionem, czy też dodając do potraw warzywa, zioła.

znacznie smazniejsze.

Nawet przyład herbaty owocowej, czy smakowej.

Zamiat cytryny, jaki to problem wrzucić plasterek pomarańczy, jabłka, kaki .... mandarynkę itd co tam się ma, albo na co się ma ochotę.
Mięta naturalna z doniczki to ma smak, że zane suszone czy ekstarkty nie zastąpią i nie smakują tak samo.

inne smaki?
Np czasami sypiemy zestaw korzenny do grzanego wina, akurat mam z francji, ale pewnie mozna tu też kupić, odrobina takich naturalnych "korzeni" i jest pyszna herbatka ziołowa.

Aby mieć zawsze świeży smak zielonych ziół w domu, wystarczy że kupimy większąilośc, umyć osuszyć, i np koper drobno posiekć, a inne w całości wsadzić w pudeleczkach do zamrażarki.

Np tu nie możemy dostać lubczyka, przywieźliśmy go z Polski, mamy też kilka garsci ziół przywiezionych z południowej europy, zamrożone, nie tracą olejków eterycznych, przez co nawet po roku smakują tak samo jak byśmy byli gdzieś w gorącym klimacie jedząc ich wspaniale przyprawione potrawy.

vegeta to u nas leży 5 lat, czasami Beata ją do czegoś daje, jak robi coś na szybko...

Bo ona zawsze chce wszytko na szybko :)))

Fakt Nikola ma rację, można spokojnie się podtruwać, przynajmniej puki wątroba i nerki dają radei jedząc gotowe jedzenie nie unikniemy tego.
Ale z drugiej strony nie widzę powodu by robić to samemu sobie :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #6 Ocena: 0

2012-12-19 10:26:18 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2012-12-19 16:31:20 (13 lat temu)

jolantina

Posty: 3965

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

zrobienie sobie vegety bez glutaminianu sodu nie jest takie trudne, wystarczy zemleć suszone warzywa z solą, kurkumą, lubczykiem i czym tam sie jeszcze chcemy podelektować.
A jeśli chodzi o glutaminian, to zupki w proszku, sosy, kostki rosołowe i sławetna maggi to istna kopalnia tego uzależniacza.
A kuchnia chińska? toż to naszpikowane tym do granic możliwosci, dziś już miałam w łąpie paczkę śledzi, ale jak poczytałam skład, to mi przeszła ochotka
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,