Znaczenie magnezu jest o wiele większe niż wcześniej przypuszczano.
...
Jest on obecny w ponad 300 enzymach organizmiu człowieka...
...
...niedobór magnezu może głęboko wpływać na znacznie szerszy zakres struktur biologicznych niż dotychczas poznano.
...
Następujące produkty spożywcze zawierają wyjątkowo duże ilości magnezu. Opisane porcje są 100 gramowe, lub nieco ponad trzy uncje.
Wodorosty, agar, suchy (770 mg)
Szczypiorek, liofilizowany (640 mg)
Przyprawa, liść kolendry, suszone (694 mg)
Nasiona, dynia, suszone (535 mg)
Kakao, proszek, niesłodzone (499 mg)
Przyprawy, bazylia, suszona (422 mg)
Nasiona, siemię lniane (392 mg)
Przyprawy, kminek nasiona (366 mg)
Orzechy, brazylijskie, suszone (376 mg)
Pietruszka, liofilizowana (372 mg)
Nasiona sezamu, mączka (346 mg)
Orzech, masło migdałowe (303 mg)
Orzechy, orzechy nerkowca, prażone (273 mg)
Mąka sojowa, odtłuszczona (290 mg)
Serwatka, słodka, suszona (176 mg)
Banany, odwodnione (108 mg)
Proso, dmuchane (106 mg)
Szalotka, liofilizowana (104 mg)
Pory, liofilizowane (156 mg)
Ryby, łosoś, surowe (95 mg)
Cebula, odwodniona płatki (92 mg)
Jarmuż surowy (88 mg)
Źródło
--
http://www.youtube.com/watch?v=QAZLX1Rwa-g
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi