CHĘTNIE POMOGĘ DZIEWCZYNOM, KTÓRE JESZCZE NIE ORIENTOWAŁY SIE W SWOJEJ PRACY APROPO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO.
A MOŻE JAKIEŚ MAMY BĘDĄ CHĘTNE DO OPOWIEDZENIA SWOICH HISTORII DOTYCZĄCYCH CIĄŻY I PORODU??
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO KLIKANIA.

|
|
---|---|
merii | Post #1 Ocena: 0 2006-06-14 11:16 (19 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2006 |
WITAM WSZYSTKIE DZIEWCZYNY, KTÓRE ZNALAZŁY SIĘ W PODOBNEJ SYTUACJI. JESTEM W 23 TYGODNIU CIĄŻY, MIESZKAM I PRACUJE W MANCHESTERZE. CHCIAŁABYM SIĘ PODZIELIĆ DOŚWIADCZENIAMI DOTYCZĄCYMI PRZEBIEGU CIĄŻY, OPIEKI ZDROWOTNEJ W MANCHESTERZE.
CHĘTNIE POMOGĘ DZIEWCZYNOM, KTÓRE JESZCZE NIE ORIENTOWAŁY SIE W SWOJEJ PRACY APROPO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO. A MOŻE JAKIEŚ MAMY BĘDĄ CHĘTNE DO OPOWIEDZENIA SWOICH HISTORII DOTYCZĄCYCH CIĄŻY I PORODU?? SERDECZNIE ZAPRASZAM DO KLIKANIA. ![]() |
Post #2 Ocena: 0 2006-06-24 08:26 (19 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
merii | Post #3 Ocena: 0 2006-06-25 12:58 (19 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2006 |
witam pandorka,
gdy jestes w ciazy twoj pracodawca ma obowiazek stworzyc dla ciebie odpowiednie warunki pracy, tzn.ma przystosowac otoczenie w ktorym pracujesz do twoich potrzeb(nie mozesz wykonywac zadan , ktore moglyby zaszkodzic dziecku.) W UK przysluguje ci STATUTORY MATERNITY PAY=macierzynskie, jesli jestes zatrudniona,bez przerw,przez tego samego pracodawce,przez conajmniej 26 tygodni na 15 tygodni poprzedzajacych termin porodu (baby due). Przykład: jesli twoj termin porodu wypada na 18-02-07-musisz odliczyc w stecz 15 tyg. to przypada na 05-11-06 i od tej daty odliczyc w stecz kolejne 26 tygodni, uzyskana data ukaze ci przedzial czasowy, w ktorym powinnas pracowac, aby moc sie ubiegac o SMP. Aby uzyskac SMP twoje tyg, zarobki nie moga byc nizsze niz 84 funty. Jesli twoje place wachaja sie , sa rozne , twoj pracodawca musi obliczyc tzw. srednia plac wedlug wzoru i jesli srednia ta przekracza 84 funty jestes tytulowana do SMP. jesli spelnisz te warunki mozesz opuscis prace, z wyborem powrotu do niej badz nie na 26 tygodni platnych i 26 tyg. nieplatnych. SMP wynosi przez pierwszych 6 tyg.90% zarobkow, a wkolejnych tyg. 90% lub 106funtow jesli twoje zarobki byly wyzsze. JAK SIE UBIEGAC?? - A wiec ![]() Najlepiej ok 17 tyg. po skanie i badaniach poinformowac pracodawce , ze jestes w ciazy(chyba ze twoja praca wiaze sie z przenoszeniem ciezarow- to wczesniej!!!) jest to po to aby twoj pracodawca mogl przygotowac dla ciebie warunki do pracy, poniewaz jestes chroniona, nie moze cie zwolnic. jesli to uczyni masz prawo do walki o swoje w sadzie bac przez biura pomocy pracownikow. W 25 tc(tj na 15 tyg przed terminem porodu) ciazy najpozniej (chyba ze pracodawca tego nie wymaga ) powinnas podac date planowanego rozpoczecia urlopu. mozesz pracowac raktycznie do oststnich tc. Pandorka to tak po krotce, jesli masz jakies pytania, isz a chetnie ci pomoge ![]() ![]() zycze owocnego starania sie o dzidziusia i duzo usmiechu ![]() ![]() |
heraa | Post #4 Ocena: 0 2006-07-04 17:57 (19 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2006 |
no czytam czytam i jakos sie gubie ,moze to wplyw ciazy ze ja taka nieogarnieta. Ja pracuje w Angli juz prawie rok ale nie u jednego pracodawcy czy cos mi przysluguje?? Dzieki i z gory buzka za odpowiedz
![]() heraa
|
mata | Post #5 Ocena: 0 2006-07-29 13:15 (19 lat temu) |
Z nami od: 11-07-2006 |
czesc.jesli pracowalas u kilku pracodawcow (najmniej 26 tygodni-razem)to nalezy Ci sie Maternity Allowance.formularz bierzesz z job center,wypelniasz i wysylasz!musisz dolaczyc do tego swoje 13 tygodniowych payslipow i zaswiadczenie z pracy,ze nie przyznali Ci Statuory Maternity Pay.Maternity Allowance to 108£ tygodniowo.
zycze powodzenia!!! ![]() |
|
|
pestka23 | Post #6 Ocena: 0 2007-09-08 23:12 (18 lat temu) |
Z nami od: 01-09-2007 |
Witam
![]() |
monika81 | Post #7 Ocena: 0 2007-11-20 17:13 (17 lat temu) |
Z nami od: 13-06-2007 Skąd: manchester |
czesc!!!!!mam takie pytanie-czy ktoras z was rodzila w szpitalu sant mary's???ciekawi mnie czy dobra tam jest opieka.dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.
Kto wierzy w szczęście, ma szczęście.....
|
|