MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aborcja w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 32 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

Str 32 z 35

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2018-01-19 07:33:15 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2018-01-19 01:01:53, vlade napisał(a):
Cytat:

2018-01-18 23:24:45, AgentOrange napisał(a):
Cytat:

Czy nie mozna dyskutowac w temacie bez ponizajacego nastawienia do osob ktore maja odmienne zdanie? Zastanawiajace jest ponizajace nastawienie do kobiet przez tzw obroncow zycia, szkoda ze nawolywanie do poszanowania zycia nie przenosi sie na poszanowanie drugiej osoby.

To niestety wynika z głębokiej nienawiści do ludzi o odmiennych poglądach, która jest głęboko zakorzeniona w kościole katolickim.
Jak czytam pana J. to przypominają mi się historię skrajnie prawicowych polityków którzy nagle okazywali się gejami :)

Nie przesadzałbym ja jestem katolikiem i lubię wszystkich na tym forum ;)

Katolikofobia to obok islamofobii, homofobii czy ksenofobii najczestszy stan lekowy, wynikajacy ze slabej edukacji i waskich horyzontow poznawczych.

O stosunku islamu do aborcji, dopuszczajacego ja w tylko szczegolnych przypadkach juz pisalismy. Przyjrzyjmy sie zatem innym wiekszym religiom czy systemom filozoficznym, niosac kaganek oswiaty i jakze porzadana w tych czasach wiedze podstawowa.

Edytuj

,,Hinduizm uważa aborcję za zbrodnię (jeden z 6 rodzajów morderstwa) i za jeden z najcięższych grzechów. Aborcja stanowi przeszkodę na drodze do połączenia się duszy (atmana) z Brahmanem. Hinduizm głosi, że zarodek ludzki jest świadomą istotą, godną ochrony, ponieważ dusza inkarnuje się w chwili poczęcia. "

,,Według nauk buddyjskich, życie rozpoczyna się w chwili zapłodnienia. Aborcja jest zatem równie niewłaściwa, co zabicie dojrzałej istoty i bardziej naganna, niż zabicie zwierzęcia. Można ją jednak traktować jako „zło konieczne” w następujących przypadkach:

prawdziwe zagrożenie życia matki;możliwe zagrożenie życia matki;gwałt, będący przyczyną wielkiego wstrząsu psychicznego;sytuacja, w której umysłowo chora kobieta będzie zmuszona oddać kochane przez siebie dziecko do adopcji.

Wyżej wymienione przypadki muszą być szczegółowo zanalizowane przez medycynę. Z wyjątkiem pierwszego z nich, aborcja jest uważana za czyn tym gorszy, im później została dokonana."

Czyli co? Buddo-oszolomy? Hindi-faszysci? A moze idac tokiem nibyrozumowania tego hejtu - Agencik ,,pokaze, ze ma jaja i napisze, ze nienawisc do ludzi o odmiennych pogladach jest gleboko zakorzeniona w islamie"? Z checia sie przekonam, co na to powiedza organy scigania w neutralnym swiatopogladowo kraju jakim jest UK.

Nie mozna tez pominac tego jakze absurdalnego zarzutu o jakis nazizm, marsze z pochodniami czy bicie zydow i murzynow. W III Rzeszy istnialy narzedzia prawne, ktore zakazywaly aborcji tylko zdrowym i wartosciowym aryjsko Niemkom. Natomiast aborcja byla nakazana by wyeliminowac niepelnosprawnych ze spoleczenstwa - kobiety zmuszano do aborcji gdy zachodzilo podejrzenie, ze z uwagi na historie chorob w rodzinie dziecko urodzi sie niepelnosprawne w tym z zespolem Downa. Czyli co - ja nazista staje w obronie dzieci z zespolem Downa? Nieznajomosc historii nie upowaznia nikogo do bezkarnego wypisywania glupot.

Nie wiem tez kogo chciales ponizyc porownujac mnie do prawicowego polityka, ktory okazal sie gejem? Ale idac tokiem tego bezmyslnego hejtu pewnie uwazasz, ze gej to gorszy rodzaj czlowieka, wiec mozna sprobowac mnie nim obrazic. A tu zonk, nie dosc, ze do nich nic nie mam to niektorych wrecz uwielbiam. Taki Milo Yiannopoulos, zyd i gej o pogladach prawicowych. Nie pasuje w wasza szufladke? No to juz twoj problem.

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lulilu1

Post #2 Ocena: 0

2018-01-19 07:41:30 (7 lat temu)

lulilu1

Kobieta

Z nami od: 03-09-2016

No obiecałam sobie żeby nie tykać bo Babunia uczyła ale nie mogę...
Po pierwsze trzeba być konsekwentnym - jeżeli uznajemy że życie czyli człowiek- zaczyna się od momentu zapłodnienia- czyli połączenia komórki jajowej z plemnikiem- to niektóre formy antykoncepcji dla kolegów powinny być tak sam oburzające jak antykoncepcja- w tym spiralki.
Jeżeli dla kolegi to nie jest to samo-to dla mnie też może ciąża zaczynać się od 12 tygodnia a wcześniej może być zlepek komórek.
Albo jesteśmy konsekwetni- albo uznajemy ciąże od momentu dla nas odpowiedniego.
Druga rzecz- ponieważ mężczyzna nie może być w ciąży ( tłumaczę bo może dla niektórych to nie jest jasne) nie może być główno decydującym w sprawach ww .
Jak mężczyźni zaczną zachodzić w ciąże i będą musieli ponosić wszystkie jej konsekwencje, niedogodności, ból,yzyko uszczerbku na zdrowiu a nawet śmierć- łącznie z nie raz traumatycznym, wyniszczającym porodem, opadniętymi macicami, nietrzymaniem moczu, rozwaloną gospodarką hormonalną itd. -będą mieli zapewne główny głos w sprawie.
Bo kobieta to nie jest inkubator Panowie- ani piekarnik- to tak nie działa że się włoży zarodek i za 9 miesięcy wyjmie dziecko.
Póżniej się kichnie- dziecko wypadnie, ładnie zapakuje i odda a potem wraca do codzienności.
Biologicznie jesteśmy uwarunkowani w ten a nie inny sposób- kobieta ponosi największe konsekwencje ciąży- więc ma główny głos w sprawie.
Nawet biorąc pod uwagę alimenty- serio?
Porównywać płacenie co miesiąc, przeważnie psich pieniędzy- do trudu wychowywania, ponoszenia odpowiedzialności, dostosowania całego swojego życia - to jest kuriozum.
Tak gwoli wyjaśnienia.
Póki co Panowie mają dowolność wyboru w kwestii chęci posiadania potomstwa znacznie wcześniej.
Nikt im prawa do decyzji nie odbiera.
Dlaczego przeciwnicy aborcji traktują kobiety jak wredne, pozbawione sumienia, ćwierć inteligentki które trzeba pozbawić możliwości decydowania o swoim ciele i życiu?
A i Cris odpowiedź na swoje pyatnie dostałeś- najpierw Karjo ci ładnie i przejrzyście odpowiedziała a póżniej nawet podpowiedziała gdzie owa odpowiedź się znajduje. Znajduje się na stronie 30 tego wątku;) Nie ma zaco*OK*

[ Ostatnio edytowany przez: lulilu1 19-01-2018 07:57 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2018-01-19 08:19:39 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ale jakich kolegow? ja juz przyznalem na poczatku ze aborcja dzieci z zespolem downa to czysta wygoda nawet jesli to nie jest sluszne a mozliwe ja w to wchodze nie bede sobie dopieszczac sumienia twierdzac ze pomagam takiemu dziecku usuwajac je jak 80% osob tutaj
nie bedzie bardziej nieszczesliwe niz moj pies ktory merda ogonem spi je a czasami" zlapie listonosza za nogawke"

nic mi nie odpowiedziala jedynie gosian napisala wprost a ja sie pytam co z prawami facetow? jesli ja nie chce dziecka ktore byloby efektem jednej przygody to dlaczego mam placic przez 18lat tylko dlatego ze 2strona chce sie pobawic w macierzynstwo? zamiadt usunac zlepek komorek i zrobic nowy z kims kto tego dziecja by chcial?
won od macic dla mnie oznacza won od portfeli facetow ktorzy tych dzieci nie chca ale dla was jest to juz konsekwencja haha dobre dobre

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #4 Ocena: 0

2018-01-19 09:22:02 (7 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Problem w tym ze niewielu facetów ma jaja i odwagę zeby na początku ciąży powiedzieć wprost „zrób aborcje”.
Obiecują gruszki na wierzbie...”tak oczywiście, zajmę sie wami, zaopiekuje, wszystko będzie dobrze..” dziecko sie rodzi a w 3miesiace pózniej po facecie tylko kurz pozostał bo on nagle zdał sobie sprawę ze „nie wyszumiał sie”, „w sumie to nie chciał tylko tak powiedział”....itd. Kobiety zostają z tym same wiec nic dziwnego ze ścigają o alimenty.
Prawda jest taka ze żadne pieniądze nie wynagrodzą dziecku braku dobrego ojca w życiu.
Znowu wspomnę...zalegalizowanie aborcji nie oznacza ze do klinik siła i przemocą bedą zapędzane osoby które nie chcą sie jej poddać. Skoro przymusu nie ma to ponawiam pytanie...o co przeciwnikom chodzi? O to ze wasze racje i poglądy życiowe sa lepsze i jest to próba przymuszenia wszystkich innych do waszego zdania?
Ja w takim razie sobie życzę przymusowego obrzezania każdego mężczyzny bo uważam ze tak jest zdrowiej i lepiej..
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2018-01-19 09:35:29 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

rozumiem ze pani zawodowo zajmuje sie prowadzeniem statystyk odnosnie tej kwestii czy jest to tylko kolejny argument wyssany z palca

ja jestem otwarty rozmawiajmy o aborcji ale zapis zwalniajacy z obowiazku alimentacyjnego do 3miesiaca ciazy powinien sie tam rowniez znalezc bo bylaby to tylko kwesta usuniecia zlepka komorek : )oczywiscie to jest nie do pomyslenia dla wiekszosci kobiet ktore chcialyby zjesc ciastko i miec ciastko

odnosnie ciazy to wydaje mi ze ze duza grupa facetow by sie zdecydowala gdyby mieli taka mozliwosc nie musieliby wtedy wysluchwiwac ze lzami w oczach werdyktu w sadzie ktory odbiera im dziecko tylko dlatego ze maja penisa
inna sprawa ze jest to ewolucyjna dyskryminacja...

Do góry stronyOffline

gosian

Post #6 Ocena: 0

2018-01-19 09:36:27 (7 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Mysle, że jak aborcja była by zalegalizowana kobiety zbyt pochopnie decydowaly by się na aborcje...zwłaszcza młode nawet nastolatki nie myśląc o późniejszych konswekwencjach. Tak jak jest tutaj. Duża część młodych dziewczyn ma na swoim koncie aborcje...
Lepszym rozwiązaniem jest dofinansowanie do antykoncepcji..
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #7 Ocena: 0

2018-01-19 09:40:53 (7 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2018-01-19 08:19:39, cris82 napisał(a):

nic mi nie odpowiedziala jedynie gosian napisala wprost a ja sie pytam co z prawami facetow? jesli ja nie chce dziecka ktore byloby efektem jednej przygody to dlaczego mam placic przez 18lat tylko dlatego ze 2strona chce sie pobawic w macierzynstwo? zamiadt usunac zlepek komorek i zrobic nowy z kims kto tego dziecja by chcial?
won od macic dla mnie oznacza won od portfeli facetow ktorzy tych dzieci nie chca ale dla was jest to juz konsekwencja haha dobre dobre

Dobra zgódźmy sie zeby faceci nie płacili alimentów i zostawmy utrzymanie dzieci tylko kobietom. Najpierw jednak kilka warunków. Bedą potrzebne poważne zmiany prawa w tym temacie ale jak juz szaleć to na całego.
Facet zrzeka sie prawnie jakichkolwiek praw do dziecka, nie potrzeba jego zgody na wyrobienie paszportu i w żadnym momencie mężczyzna nie jest w stanie pójść do sądu o alimenty od dziecka i obowiązku opieki na starość. Ojciec nie jest ujęty na akcie urodzenia. Dziecko może zostać adoptowane przez możliwego późniejszego partnera kobiety bez wymogu zgody ojca biologicznego. Dziecko nie może być dawca organów dla ojca, ojciec nie może kontaktować sie z dzieckiem do ukończenia przez nie 18 roku życia i generalnie nie może w żaden sposób o tym dziecku decydować. Ojciec nie ma żadnych możliwości dziedziczenia.
Zrzeczenie sie praw do dziecka odbywa sie po pierwszym usg w sposób notarialny z pieczątka odpowiedniego prawnika. Na koszt niedoszłego ojca. Brak zrzeczenia sie praw automatycznie oznacza zgodę na alimenty jeśli związek matki z ojcem dziecka nie wypali.
Jak powyższe warunki zostaną spełnione to ja sie chętnie zrzeknę alimentów i dziecko sama wychowam. Żadne pieniądze nie sa warte tego całego bałaganu który „tatusiowie” potrafią fundować swoim dzieciom.
Tak a propo jak kobiety zrzekną sie alimentów to dostaną w zamian legalizację aborcji? Czy tez faceci chcą mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko..?

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #8 Ocena: 0

2018-01-19 09:43:14 (7 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2018-01-19 09:35:29, cris82 napisał(a):
rozumiem ze pani zawodowo zajmuje sie prowadzeniem statystyk odnosnie tej kwestii czy jest to tylko kolejny argument wyssany z palca

Lepiej....ja i moj młodszy przyrodni brat jesteśmy produktami takiej sytuacji.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #9 Ocena: 0

2018-01-19 09:52:58 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Moze zalegalizowac tez zabijanie dzieci juz urodzonych? Przeciez nikt sila nie bedzie zmuszany by zabic dzieci ani nikt nie rzuci ich sie zabijac.

Trzeba zniesc tez ograniczenia predkosci. Co to w ogole za historie, zeby mowic ludxiom jak maja jezdzic tylko dlatego, ze ktos uwaza ze 30 mph jest bezpieczne a 35mph juz nie.

I znowu - obrzezanie jako rytual religijny prowadzacy do utraty kawwlka wlasnej cielesnosci porownac do aborcji jako eliminacji osobnego, zywego organizmu.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2018-01-19 09:55:02 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

gdyby to co napisalas bylo mozliwe a watpie w to ze moglabys decydowac np w imieniu sweet ktora uwaza ze prawo do aborcji jest jej swietym prawem ale prawo do nieplacenia alimentow to jakis zart nawet jesli decyzja o urodzeniu byla tylko decyzja kobiety

to mozna byloby dyskutowac a tak to jest to tylko s-f chyba ze pojawi sie taki projekt ale NIGDY takie cos nie mialo miejsca wiec moge napisac ze kwestia jest bezterminowo otwarta ; )

ja jestem zwolennikiem tabletek dzien po szeroko rozumianej antykoncepcji ale nie usuwania zdrowo rozwijajacego sie organizmu do 3 miesiaca bo to zahacza o nazizm i eksterminacje ktora ma teraz miejsce na afroamerykanach w stanach i jeszcze im wmowiono ze to jest ich swiete prawo hehe

Do góry stronyOffline

Strona 32 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,