2018-01-19 01:01:53, vlade napisał(a):
2018-01-18 23:24:45, AgentOrange napisał(a):
Czy nie mozna dyskutowac w temacie bez ponizajacego nastawienia do osob ktore maja odmienne zdanie? Zastanawiajace jest ponizajace nastawienie do kobiet przez tzw obroncow zycia, szkoda ze nawolywanie do poszanowania zycia nie przenosi sie na poszanowanie drugiej osoby.
To niestety wynika z głębokiej nienawiści do ludzi o odmiennych poglądach, która jest głęboko zakorzeniona w kościole katolickim.
Jak czytam pana J. to przypominają mi się historię skrajnie prawicowych polityków którzy nagle okazywali się gejami

Nie przesadzałbym ja jestem katolikiem i lubię wszystkich na tym forum

Katolikofobia to obok islamofobii, homofobii czy ksenofobii najczestszy stan lekowy, wynikajacy ze slabej edukacji i waskich horyzontow poznawczych.
O stosunku islamu do aborcji, dopuszczajacego ja w tylko szczegolnych przypadkach juz pisalismy. Przyjrzyjmy sie zatem innym wiekszym religiom czy systemom filozoficznym, niosac kaganek oswiaty i jakze porzadana w tych czasach wiedze podstawowa.
Edytuj
,,Hinduizm uważa aborcję za zbrodnię (jeden z 6 rodzajów morderstwa) i za jeden z najcięższych grzechów. Aborcja stanowi przeszkodę na drodze do połączenia się duszy (atmana) z Brahmanem. Hinduizm głosi, że zarodek ludzki jest świadomą istotą, godną ochrony, ponieważ dusza inkarnuje się w chwili poczęcia. "
,,Według nauk buddyjskich, życie rozpoczyna się w chwili zapłodnienia. Aborcja jest zatem równie niewłaściwa, co zabicie dojrzałej istoty i bardziej naganna, niż zabicie zwierzęcia. Można ją jednak traktować jako „zło konieczne” w następujących przypadkach:
prawdziwe zagrożenie życia matki;możliwe zagrożenie życia matki;gwałt, będący przyczyną wielkiego wstrząsu psychicznego;sytuacja, w której umysłowo chora kobieta będzie zmuszona oddać kochane przez siebie dziecko do adopcji.
Wyżej wymienione przypadki muszą być szczegółowo zanalizowane przez medycynę. Z wyjątkiem pierwszego z nich, aborcja jest uważana za czyn tym gorszy, im później została dokonana."
Czyli co? Buddo-oszolomy? Hindi-faszysci? A moze idac tokiem nibyrozumowania tego hejtu - Agencik ,,pokaze, ze ma jaja i napisze, ze nienawisc do ludzi o odmiennych pogladach jest gleboko zakorzeniona w islamie"? Z checia sie przekonam, co na to powiedza organy scigania w neutralnym swiatopogladowo kraju jakim jest UK.
Nie mozna tez pominac tego jakze absurdalnego zarzutu o jakis nazizm, marsze z pochodniami czy bicie zydow i murzynow. W III Rzeszy istnialy narzedzia prawne, ktore zakazywaly aborcji tylko zdrowym i wartosciowym aryjsko Niemkom. Natomiast aborcja byla nakazana by wyeliminowac niepelnosprawnych ze spoleczenstwa - kobiety zmuszano do aborcji gdy zachodzilo podejrzenie, ze z uwagi na historie chorob w rodzinie dziecko urodzi sie niepelnosprawne w tym z zespolem Downa. Czyli co - ja nazista staje w obronie dzieci z zespolem Downa? Nieznajomosc historii nie upowaznia nikogo do bezkarnego wypisywania glupot.
Nie wiem tez kogo chciales ponizyc porownujac mnie do prawicowego polityka, ktory okazal sie gejem? Ale idac tokiem tego bezmyslnego hejtu pewnie uwazasz, ze gej to gorszy rodzaj czlowieka, wiec mozna sprobowac mnie nim obrazic. A tu zonk, nie dosc, ze do nich nic nie mam to niektorych wrecz uwielbiam. Taki Milo Yiannopoulos, zyd i gej o pogladach prawicowych. Nie pasuje w wasza szufladke? No to juz twoj problem.