Str 22.9 z 35 |
|
---|---|
vlade | Post #1 Ocena: 0 2018-01-16 10:23:35 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2006 |
To o dzieciach ale sie tyczy mysle praw wszystkich.
Marcin Brykczyński - O prawach dziecka Niech się wreszcie każdy dowie I rozpowie w świecie całym, Że dziecko to także człowiek, Tyle, że jeszcze mały. Dlatego ludzie uczeni, Którym za to należą się brawa, Chcąc wielu dzieci los odmienić, Stworzyli dla Was mądre prawa. Więc je na co dzień i od święta Spróbujcie dobrze zapamiętać: Nikt mnie siłą nie ma prawa zmuszać do niczego, A szczególnie do zrobienia czegoś niedobrego. Mogę uczyć się wszystkiego, co mnie zaciekawi I mam prawo sam wybierać, z kim się będę bawić. Nikt nie może mnie poniżać, krzywdzić, bić, wyzywać, I każdego mogę zawsze na ratunek wzywać. Jeśli mama albo tata już nie mieszka z nami, Nikt nie może mi zabronić spotkać ich czasami. Nikt nie może moich listów czytać bez pytania, Mam też prawo do tajemnic i własnego zdania. Mogę żądać, żeby każdy uznał moje prawa, A gdy różnię się od innych, to jest moja sprawa. Tak się tu w wiersze poukładały Prawa dla dzieci na całym świecie, Byście w potrzebie z nich korzystały Najlepiej, jak umiecie. |
nEUROn | Post #2 Ocena: 0 2018-01-16 10:26:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2015 Skąd: UK |
I podobnie jak ty i inni laicy. Zero pojecia o technice lotniczej a eksperci jak obecna komisja Macierewicza. Puszki po Coli zbierasz dla Antoniego by mogl zrobic eksperymenty lotnicze?
Na moim stalym poziomie? Jak sie nie bedzie o tym mowic to tego problemu nie bedzie. Pan wielep czaruje. |
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2018-01-16 10:28:12 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
poki co to ty od pierwszego wpisu co chwile kazdemu ublizasz i to personalnie w odniesieniu do wpisow na forum niby mamy sie kisic we wlasnym sosie ale widac ze az cie nosi zeby co chwile krytykowac inny glos w dyskusji niz ten ktory jest ci na reke dla mnie jest to typowa konfliktowa osobowosc
gosc dobrze napisal jak jest wypadek drogowy to lekarza sie pytasz a co z dzieckiem!? pierwsze co a nie co z plodem ... bzdura jest traktowanie zywego organizmu jak rzeczy ktora mozna byloby wyciac legalnie do 3 miesiaca bo taka ma sie zachcianke a do tego to prowadzi obecny kompromis jest najlepszy powinien byc utrzymany nie wiem po co po i nowoczesna sie w to pchaja mam na mysli te nowe projekty... [ Ostatnio edytowany przez: cris82 16-01-2018 10:29 ] |
Melanija | Post #4 Ocena: 0 2018-01-16 10:31:57 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-16 10:22:14, Jurny_Jurek napisał(a): Skoro jestes katoliczka to nie mozesz sobie wybierac co ci sie podoba a co nie. Tylko zyc zgodnie z katechizmem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proszę o przykład JEDNEGO katolika żyjącego ściśle w zgodzie z katechizmem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A najlepsi katolicy to tacy co co Niedziela płaszczą się przed ołtarzem ... do czasu wyjścia z kościoła ![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|
Jurny_Jurek | Post #5 Ocena: 0 2018-01-16 10:35:44 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Nie potrafie wskazac co nie zmienia faktu, ze taka jest prawda. Albo jest sie katolikiem i nalezy do wspolnoty, zyjac wedlug nauk kosciola albo sie nie jest.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
|
|
Fisolka | Post #6 Ocena: 0 2018-01-16 10:38:00 (7 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2010 Skąd: Londyn |
Skoro jestes katoliczka to nie mozesz sobie wybierac co ci sie podoba a co nie. Tylko zyc zgodnie z katechizmem. I tu sie mylisz... „Jednakże możesz sam wybrać, bo decyzja należy do ciebie” (Mojżesz 3:17). Prawo do wybierania między dobrem a złem i do działania we własnym imieniu zwane jest wolną wolą. Zasada wolnej woli zakłada istnienie możliwości wyboru. [ Ostatnio edytowany przez: Fisolka 16-01-2018 10:47 ] ,,Czysta logika jest ruiną ducha ''— Antoine de Saint-Exupéry
k
|
Jurny_Jurek | Post #7 Ocena: 0 2018-01-16 10:50:12 (7 lat temu) |
No dobrze, dyskusja schodzi na zagadnienie aborcji dla katolików. Sprawdźmy więc szybko, co katolicy mówią na ten temat:
,,Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię (Jr 1, 5). Nie tajna Ci moja istota, kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi (Ps 139,15).'' ,,Życie ludzkie od chwili poczęcia powinno być szanowane i chronione w sposób absolutny. Już od pierwszej chwili swego istnienia istota ludzka powinna mieć przyznane prawa osoby, wśród nich nienaruszalne prawo każdej niewinnej istoty do życia.'' Jak widzisz nie można być katolikiem i dopuszczać aborcję na życzenie ,,Włoscy bioetycy Alberto Giubilini i Francesca Minerva stwierdzili, że lekarze powinni mieć prawo do zabijania noworodków, których nie chcą rodzice.... Swoje wywody para włoskich etyków opublikowała „Journal of Medical Ethic” - naukowym czasopiśmie, które zajmuje się kwestią etyki i moralności we współczesnej medycynie. Giubilini i Minerva, którzy mają tytuły doktorskie z filozofii i etyki medycznej... '' W mysl zasady - ,,Powiem wam prawdę a wy mi znajdźcie ekspertów, którzy to uzasadnią'' można nawet usprawiedliwiać zabijanie noworodków. Nie można krytykować tych wspaniałych naukowców, to jest ich zdanie i ich wybór, można prócz dzieci nienarodzonych zabijać też urodzone. To kobieta ma decydować i to jest jej prywatna sprawa! Nie rozumiem, czemu ta dzieciobójczyni co wsadziła swoje dzieci w beczki siedzi jeszcze w więzieniu. Według standardów moralnych doktorów od etyki medycznej ta kobieta w pełni świadomie podjęła decyzję. Pluje się na Chazana i klauzulę sumienia a promuje się takich zwyrodnialców. Chory upadek wartości i moralności, tacy chorzy psychicznie ludzie wytyczają granicę życia i śmierci. Oczywiście większość z proaborcjonistów musi się z nimi zgadzać, w końcu chodzi o te najważniejsze ,,prawo kobiety do wyboru''. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 16-01-2018 11:06 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
Melanija | Post #8 Ocena: 0 2018-01-16 11:39:35 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-16 10:28:12, cris82 napisał(a): gosc dobrze napisal jak jest wypadek drogowy to lekarza sie pytasz a co z dzieckiem!? pierwsze co a nie co z plodem ... bzdura jest traktowanie zywego organizmu jak rzeczy ktora mozna byloby wyciac legalnie do 3 miesiaca bo taka ma sie zachcianke a do tego to prowadzi Przy kolizji drogowej z udziałem kobiety ciężarnej, w pierwszej kolejności ratuje się życie MATKI. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2018-01-16 11:46:37 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
ale to byl przyklad w ktorym matka czuje sie dobrze i pyta lekarza co z dzieckiem a nie plodem : )
poza tym tak sobie mysle ze to logiczne ratujac zycie matki ratuje sie zycie dziecka jednoczesnie chyba ze jest w tej kolejnosci jakies drugie dno? : P [ Ostatnio edytowany przez: cris82 16-01-2018 11:54 ] |
Jurny_Jurek | Post #10 Ocena: 0 2018-01-16 13:25:41 (7 lat temu) |
Nom, kobiety po pozytywnym tescie ciazowym krzycza uradowane do swoich partnerow: Bedziemy mieli zlepek komorek!
Albo: Kochanie jestem w ciazy ale sie nie ciesz bo to tylko zlepek komorek, ktory jeszcze nie zyje! I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|