MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aborcja w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

Str 13 z 35

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bloby00

Post #1 Ocena: 0

2013-02-08 20:03:14 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Mohery powinny się cieszyć, mają swoje miejsce w historii ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #2 Ocena: 0

2013-02-08 20:21:16 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Cytat:

2013-02-08 20:03:14, bloby00 napisał(a):
Mohery powinny się cieszyć, mają swoje miejsce w historii ;)

Zamiescilem obrazek (moze troche zbyt drastyczny), dlatego ze chcialem pokazac, jak, czy raczej w jakiej plaszczyznie rodzi sie podzial jezeli chodzi o aborcje, chcialem to przelamac, chcialem zebysmy zrozumieli ze ten podzial jest niepotrzebny, bo wszyscy jestesmy ludzmi, i wszyscy podobnie czujemy, i chcialem zeby niektorzy zrozumieli ze nie powinno sie wysmiewac ludzi wierzacych, zwyklych ludzi, rodzin z dziecmi, i osob, ktore widza swiat tylko troche inaczej.
Chcialem nas zblizyc, chcialem zeby ludzie zastanowili sie troche, zanim powiedza na kogos "moher".

Bo ja tez jestem "moherem", dlatego ze uwazam ze wiara, ale i religia jest potrzebna, i dobra, pomimo ze jestem osoba niewierzaca.
Ale, moze faktycznie bespieczniej pisac ogolniki, i nabijac posty.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: +1

2013-02-08 21:58:33 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #4 Ocena: 0

2013-02-08 22:15:34 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-08 21:58:33, ewa28300 napisał(a):
Dlaczego wiec osoby wierzace chca wszytskim innym narzucic swoj swiatopoglad? Kazdy powinien miec prawo do wyboru w zgodzie ze swoim swiatopogladem.

Juz chyba to wczesniej pisalam wiec moze sie powtorze. Nie wyobrazam sobie nie miec mozliwosci wybory czy urodzic czy nie dziecko gwalciciele, mojego oprawcy albo dziecko bez wykrztalconej czaszki, z rozszczepem kregoslupa czy wodoglowiem. Nie wiem, moze pokochalabym to dziecko calym sercem, a moze nie. Ale chce miec prawo do wyboru.

Tylko i az tyle.

Mysle ze mozemy sie roznic w podejsciu do pewnych aspektow aborcji, ale mysle tez, ze mozemy, czy moze powinnismy o tym rozmawiac.
Ale mysle ze prawo do wyboru zgodnie ze swoim swiatopogladem lezy w gestii politykow, a nie w gestii osob, ktore maja tylko inne zdanie, ale nie maja wladzy rzeczywistej, zeby to zmienic, a tylko rozmawiaja.

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #5 Ocena: 0

2013-02-08 22:26:02 (12 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

Po pierwsze nie atakuje wszystkich mozliwych postow a jedynie probuje nawiazac dialog z wybranymi osobami, a po drugie kiedy nie ma sie czym bronic i uzyc wlasciwych argumentow to jak najbardziej trzeba uzyc slowa "moher" to wszystko wyjasnia i rozwiazuje. A tak na marginesie do autora postu ktory powyzej zacytowalam myslenie nie boli takze dobrze jest ruszyc glowa. Zabolalo to co napisalam i trzeba bylo od razu wyzwac od moherow?

Pewien sposób rozmowy, który pisze tylko swoje farmazony to nie dyskusja, to moherowanie. Jeden, konkretny punkt podejścia do tematu, nie biorący pod uwagę innych opinii, nie odnoszący się do nich.

Ja ludzi szanuje. Nawet tych innych. Nie może mi jednak przejść przez głowę fanatyczny tok myślenia, w którymi tacy to np kreacjoniści w XXI wieku za wszelką cenę starają się wszystkim dookoła wepchnąć swój bardzo mocno zawężony tok myślenia i mówią chociażby, że świat został zrobiony przez 6 dni, a cały światek naukowy spiskuje przeciwko im mówiąc inaczej.

Aborcja jest zła ale czasami potrzebna i może być "usprawiedliwiona". Dyskusja na ten temat powinna odbywać się na poziomie znajdywania plusów i minusów, a nie pisaniu w sposób obrazowy, wzięty prosto z kampanii chociażby papierosów, gdzie obrzydzeniem chce się ludzi od czegoś odstraszyć (swoją drogą, w przypadku papierosów jest to całkiem sensowne). Jednostronny punkt widzenia to nie odpowiedni sposób rozmowy i taki też moherowy przywodzi mi na myśl odpowiednik.

P.S. Tak swoją drogą, kto ma zadecydować o tym kiedy zaczyna się życie? W czasie jak nastąpi zapłodnienie (super stanowisko kościoła polskiego w sprawie in vitro)? Jak zacznie bić serce, czy dopiero jak płód ma szansę na życie poza ustrojem matki?

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-02-08 22:30:51 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #7 Ocena: 0

2013-02-08 22:39:12 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-02-08 13:09:32, NIEaborcji napisał(a):

zgadzam sie, ze nie jest latwe zycie rodzin z dziecmi z powaznymi wadami ale nie uprawnia to nikogo do ich zabijania.

Czy zatem uprawnia do skazania na dziesiatki bolesnych operacji, bez gwarancji powodzenia? Bez gwarancji, nie tylko na (w miare), normalne funkcjonowanie, ale funkcjonowanie w ogole! W imie czego? Humanitaryzmu?

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 08-02-2013 22:48 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #8 Ocena: 0

2013-02-08 22:44:27 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

" a po drugie kiedy nie ma sie czym bronic i uzyc wlasciwych argumentow to jak najbardziej trzeba uzyc slowa "moher" to wszystko wyjasnia i rozwiazuje."
Znaczy jak ci brakuje argumentow i musisz jakos pokazac swoj odmienny punkt widzenia wtedy-inwektywy - zrozumiale, przezyje : )

Piszesz ze nie zgadzasz sie z teoria ze swiat zostal stworzony w siedem dni, a okazuje sie ze papiez zgodzil sie z teoria wielkiego wybychu, tylko uznal ze bylo to dzielem stworzyciela, i nie nalezy tego rozstrzasac (przytaczam slowa Hawkinga jak sie uprzesz moge podac zrudlo)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-02-08 22:51:52 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #10 Ocena: 0

2013-02-08 22:57:46 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Mysle Saverance, ze twoje pytanie zostalo bez odpowiedzi, mysle ze czytalas ze ja tez mam dylemat, odpowiedzialem wtedy, co jezeli mama zdecydowala by miec inne dziecko - z powodzeniem, i jej wysilki daly by spoleczenstwu, no i samej mamie zdrowego potomka. Sprawa od strony moralnej, moze watpliwa, ale od strony racjonalnej mmniej.

Latwiej by mi sie pisalo z Saverance, jak by miala mniej atrakcyjny avarar. Ale moze to prawda ze jak ktos najladniejszy to wszystko na niego.

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,