MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aborcja w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

Str 11 z 35

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kocurzyca

Post #1 Ocena: 0

2013-02-05 02:37:01 (12 lat temu)

Kocurzyca

Kobieta

Z nami od: 07-11-2010

Cytat:

2013-02-04 22:49:57, ewa28300 napisał(a):
Cytat:

2013-02-01 22:35:03, Pigula75 napisał(a):
Cytat:

2013-02-01 21:16:08, Pigula75 napisał(a):

Zamknąć wątek też jest bardzo prosto... podobnie jak dokonać aborcji... Tylko czy to załatwi sprawe?
......

Tak napisałam...a to OGROMNA RÓŻNICA!
I prosze czyta całośc a nie wyrywać sobie dwa albo trzy wyrazy z całosci mojego zdania!
Owszem...mogłam tam dac " " ... może niektórzy nie czytający z uwaga by go dojrzeli.

To tyle odnośnie wyjasnienia ...Bo jak wspomniałam wczesniej dyskutowała z Toba nie będe :-)

"(...) podobnie jak dokonać aborcji." To w końcu podobnie jest zamknąć wątek i dokonać aborcji czy to jednak zupełnie co innego, jak piszesz pózniej?
Nie siedzę w Twojej głowie więc nie wiem co masz na myśli pisząc "podobnie", ale na wszelki wypadek sprawdziłam w słowniku PWN, tobie tez radzę.
Co do pigułek 72h po to pamiętajmy, ze obrońcy życia nienarodzonego uważają za takowe już zaplodniona komórkę jajowa, która jeszcze nie zdążyła sie zagniezdzic w macicy (a temu m.in ta pigułka zapobiega). Nie chce więc być okrutna, ale czy to oznacza, ze "zagniezdzone" dziecko jest już dzieckiem, któremu należy sie prawo do życia bardziej niż temu, które dzieckiem już jest (od momentu poczęcia), ale jeszcze nie "zagnoiezdzonym"??? Czy to nie przypomina dyskusji o tym, który tydzień ciąży stanowi o czlowieczenstwie??? Dla mnie to hipokryzja!

Jak chcesz pogadać o hipokryzji to pogadajmy o kobietach które chcą być matkami ,ale jak takowa ciąża się już przytrafi to nagle nie chcą płodu...

A co do Twojej wypowiedzi to nie wiem po co się rzucasz. Skoro każdy normalny potrafi zrozumieć różnicę podczas zażycia tabletki 72h ,a zażycia tabletek poronnych bądź w późniejszym przypadku aborcji mechanicznej. O ciąży moja droga mówi się jak zapłodniona komórka jajowa zdoła się zagnieździć w macicy. A tabletkę 72h zażywa się na długo przed tym momentem. Jeśli jednak nie potrafisz odróżnić zapobieganiu ewentualnej ciąży ,a usuwaniem istniejącej hmmm no cóż to w takim razie mężczyźni korzystający z usług Anki R dokonują strasznej zbrodni.
Każdy wie ,że o ciąży dowiadujemy się poprzez zrobienie testu ciążowego w domu który wykrywa hormon ciążowy zwany Beta HCG ,hormon ten zaczyna być produkowany po zagnieżdżeniu tak więc wracamy do wcześniej wyjaśnionego sedna sprawy. Zresztą co my tu porównujemy potencjalny materiał na dziecko z rozwijającym się wpierw zarodkiem ,a potem dzieckiem zwanym też płodem?
W podstawówce nam to wyjaśnili raz a porządnie i do dziś pamiętam.
A co w takim razie z kobietami które co miesiąc podczas okresu pozbywają się dojrzałej do zapłodnienia komórki jajowej?
Aby mówić o nowym życiu które zaczęło się w nas rozwijać nie przeskoczysz etapu zagnieżdżenia czy Ci się to podoba czy nie.
A jak dokonują in vitro bądź inaczej zanim wprowadzą takiej kobiecie do macicy zapłodnioną komórkę jajową czy taka komórka sama w sobie bez kobiecej macicy się rozwinie? No właśnie ,a jak już mówimy o in vitro. Często jest tak ,że wprowadzona komórka nie zagnieżdża się ,tak więc ciąży nie ma i nie było. W końcu ludzie starają się o dzieci i nie zawsze wychodzi. To że plemnik połączył się z komórką jajową nie daje nam jeszcze 100% gwarancji ,że zostaniemy rodzicami.
No tak ,ale przypominają mi się nastolatki ze słynnego portalu które po stosunku z chłopakiem test ciążowy chciały robić czy aby nie zaszły :-]
A jak już było tutaj takie określenie zechcę je pożyczyć.
Sami powiedzcie co łatwiej jest zabić jeśli można tak powiedzieć ; Jajko czy Kurę? Jajko samo bez kury zimne ,czy kurę ciepłą żywą z bijącym sercem? Jeżdżąc do babci na wieś wytłumaczono mi dosłownie ,że z jajka którego kura nie wysiedzi kurcząt nie będzie ,czyli tym samym potencjalnych kur. Ogólnie porównanie człowieka do zwierzaka bywa śmieszne bo niestety bądź stety ,ale żeby przeżyć musimy jeść ,a że samych siebie nie jemy (co i lepiej tylu wrednych ludzi nas otacza ,że bałabym się otruć bądź zjeść coś żylastego) to po to hoduje się zwierzęta które są w naszym menu.
Więc nie ma co płakać nad kotletem z kurczaka ,tak jak i w innych przypadkach łańcuchów pokarmowych gdzie żeby przeżyć zwierzęta zjadają inne zwierzęta. Jak to się ma do zabijania fikających akrobację bobasów w brzuchach nie wiem bo w końcu ich jeść nie musimy...

Aborcja w zależności od stadium rozwoju różni się bardzo ,bo jeśli pozbywamy się siłą czegoś co już żyje tzn czuje i ma serce jest krzywdą. Tego nie potrafię zrozumieć bo czasem lepiej jest zapobiec zwłaszcza w takim przypadku.
Uprawiamy sex jasne może się coś z tego przytrafić ,szereg chorób ,bądź potencjalna wpadka. Jedząc słodycze mogą popsuć się nam zęby ,ale to da się wyleczyć. Lepiej jest chyba załatać małą dziurkę niż usunąć całego zęba. No nie wiem kto co woli ,może poddawanie się aborcji jest swojego rodzaju zastrzykiem adrenaliny? Ale wytłumaczcie mi na prawdę czemu czekać do tak krytycznego momentu zamiast wyjść z tego ręką obronną zażywając na czas tabletkę 72h?
Tylko proszę nie mówcie mi ,że takie kobiety długo nie wiedziały o ciąży ,bo takie numery to tylko w TV gdzie kobiety do 9miesiąca PODOBNO nic nie wiedziały. Przyjdzie czas i taka chwilą siądę ze swoją córką i jej wytłumaczę co i jak skąd się bierze bo tak widząc na waszych przykładach mamy wam cennej wiedzy nie przekazały.

Jak wstanę i to ponownie przeczytam pewnie będę zażenowaną własnymi porównaniami ,ale już chyba prościej wyjaśnić się tego nie da...

A na sam koniec życzę wszystkim kobietą serdecznie ,ABY ZACHODZIŁY TYLKO W CHCIANE CIĄŻE ,a wtedy obie strony będą szczęśliwe.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-02-05 21:59:32 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: +1

2013-02-05 22:14:50 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-02-05 22:53:11 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #5 Ocena: 0

2013-02-05 23:04:15 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Ciekawostka: Cyrenejczycy, handlowali sylfionem (roslina) na dlugo przed wymysleniem kalendarza. ; )
Zapotrzebowanie na ten naturalny srodek antykoncepcyjny i wczesnoporonny bylo tak ogromne, ze roslina prawdopodobnie calkowicie wyginela i dotychczas nie udalo sie jej zidentifikowac z zadnym znanym gatunkiem.

Na marginesie: Aborcja w czasach Chrystusa.

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #6 Ocena: 0

2013-02-06 08:59:42 (12 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

I obecnie jest mnóstwo ziół, któe mają podobne działanie. Wystarczy dobrze poszukać...
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #7 Ocena: 0

2013-02-06 12:12:51 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Podobno zwykla marchewka jest bardzo skuteczna.

Uwaga moderatora: Z dyskusją na temat marchewki zapraszam do tematu: W ogrodzie. W.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-02-06 12:35:48 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #9 Ocena: 0

2013-02-06 21:17:00 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-02-06 08:59:42, jolantina napisał(a):
I obecnie jest mnóstwo ziół, któe mają podobne działanie. Wystarczy dobrze poszukać...

Zapewne/ byc moze, nie wiem prawde powiedziawszy. U4E wspomnial o Majach i sie mi przpomnialo o Cyrenejczykach. Glownie chodzilo mi o to, ze aborcja nie jest wymyslem, ani znakiem nowoczesnych/obrzydliwych czasow.
Nie jest rowniez wymyslem naszych czasow "planowanie rodziny", nawet nie przez nas samych tak naprawde:

Cytat:
W starożytności dość pilnie zajmowano się tym, co dziś nazywamy planowaniem rodziny. Platon radził w opisie swego miasta-ideału: „Jeżeli rodzi się zbyt wiele dzieci, to są na to sposoby kontroli". Aborcja i antykoncepcja były dozwalane lub zakazywane, zależnie od potrzeb. Tak np. za czasów Oktawiana Augusta (63 p.n.e. — 14 n.e.) Senat przestraszony spadkiem liczby urodzin zdelegalizował aborcję i antykoncepcję.

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2013-02-06 21:40:39 (12 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Jak świat światem ludzie starali się zapobiegać niechcianej ciąży
Cytaty również:
"
Pomysłowość starożytnych Egipcjanek czy Rzymianek wywołuje niedowierzanie i zdziwienie współczesnych ludzi. Już wtedy używano prymitywnych wkładek dopochwowych z mieszaniny ziół, korzeni, tkanin czy odchodów krokodyla (sic!), które nota bene mają odczyn kwaśny, co negatywnie wpływa na plemniki. Starożytne kobiety stosowały oprócz tego irygację pochwy i tampony nasączone na przykład octem. Arabki używały – kolejne zdziwienie – kamieni, gdyż zauważono, że wielbłądzice, które miały kamienie wewnątrz narządów rozrodczych, nie miały potomstwa

Papirusy znalezione w starożytnym Egipcie bardzo dokładnie mówią o metodach zapobiegania ciąży np. odchody słonia lub krokodyla, miód i soda wprowadzane do pochwy w postaci papki. Metody chirurgiczne to głownie ubezpładnianie mężczyzn. Należało tu wywołać zapalenie w jądrach lub uniemożliwić wytrysk nasienia. Najprostszym sposobem było ugryzienie przez węza w jądra. Jeden z najstarszych zapisów z Chin podaje ,że olej i rtęć spieczone w kulkę i połknięte na pusty żołądek na zawsze chronią kobietę przed zajściem w ciążę... Arystoteles w "Historii zwierząt pisze,ze kobiety w celu antykoncepcji wprowadzały olejek cedrowy, oliwę z oliwek, zawiesinę z ołowiu do pochwy. Zalecenia Pliniusza są głownie natury magicznej np. połknięty pająk miał zapobiegać ciąży. Natomiast Athenos ( 6 w. po Chr.) zalecał kichanie i kaszel w celu wyrzucenia spermy z pochwy.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 35 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 33 | 34 | 35 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,