MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak często kąpać noworodka?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 3 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2012-06-23 20:12:34 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Oczywiscie, ze zalecane jest, zeby nie kapac malutkich dzieci codziennie. Rowniez z tymi oliwkami, pudrami etc nie przesadzac. Kiedys jak dzieci zima czy lato trzymano zawiazane w tzw becikach, w czapeczka, i jeszcze poielucha w srodku owiniete, to sie i pocily. Takie male dziecko przeciez nie biega zeby sie niewiadomo jak mialo spocic.

Codzienne kapiele moga pozbawic dziecka skore cennych substancji, ktorych woda napewno nie uzupelni (ani oliwki, ani pudry).
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

BOGNA35

Post #2 Ocena: 0

2012-06-23 20:17:22 (13 lat temu)

BOGNA35

Kobieta

Z nami od: 12-02-2010

pierwszy spacerek?-przy moim pierwszym dziecku to najpierw otwierałam okno i nawet pieluchom przykrywałam he he(opowiadam czesto ta historie juz teraz z usmiechem )przy trzecim moim szkrbie to po 2dniach bylismy w tesco na zakupach z maluchem a na 3dzien połtorej godzinki nad morzem a po tyg w niedziele-był piekny wrzesniowy dzien -cały dzien-nad morzem a potem w parku.jak mowiłam mojej tesciowej to rece załamała......he he

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

zaczarowany_pan

Post #3 Ocena: 0

2012-06-23 20:19:02 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Za kapanie codziennie uwazam oplukanie dzieciaczka w cieplej wodzie z resztek pokarmu, wydzielin, odchodow, zluszczonego naskorka. Nie ma tu mowy o szorowaniu gabka z detergentem. Jesli sa jakies podraznienia naskorka lub luszczenie, taka kapiel z dodatkiem rumianku czy krochmalu dziala leczniczo.
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

annussia

Post #4 Ocena: 0

2012-06-23 20:20:44 (13 lat temu)

annussia

Kobieta

Z nami od: 23-06-2010

Do 4 tygodnia kapalismy bobaski 2 razy w tygodniu, a do wody dodawalimy naturalna oliwe z oliwek. Tak nam zalecila HV i zadnych problemow ze skora nigdy nie bylo. Skora noworodka jest bardzo wrazliwa i narazona na szybkie wususzanie, takze codzienne kapiele moga wysuszyc skore. Ale jak czytasz, szkol jest wiele i kazdy uwaza ze ma racje. Takze decyzja nalezy do Ciebie : )
bla bla bla...

Do góry stronyOffline

Izzkaa

Post #5 Ocena: 0

2012-06-23 20:21:09 (13 lat temu)

Izzkaa

Kobieta

Z nami od: 17-02-2012

Mnie w szpitalu mowili,zeby bron Boze nie kapac codziennie,wlasnie z tych powodow co pisze Ada.
Skora noworodka jest bardzo delikatna i bardzo podatna na wysuszenie,przesuszenie.
Nie nalzey tez przesadzac z oliwkami.
Ja mala kapalam co 2-3 dni,a codziennie wieczorem jedynie przemywalam ja delikatnie wilgotnym recznikiem,sama woda,bez mydel,oliwek itp.
Isskaa :-8

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kociefraszki

Post #6 Ocena: 0

2012-06-23 20:22:03 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Dokladnie. Kiedys zalecalo sie kapanie dziecka co dzien, ale tez kiedys dziecko po urodzeniu natychmiast kapano. Teraz sie tego nie robi, biorac pod uwage ze na skorze dziecka po urodzeniu znajduja sie substancje ktore je chronia, a pozniej juz, czeste zmywanie, pozbawia skore naturalnej ochrony jak ona sobie wytwarza. Naszego synka kapie co dzien, z tym ze co drugi dzien uzywam mydla, a co drugi tylko pluskam malego w czystej wodzie - dzieki temu maly bawi sie w wanience, nauczyl sie lubic wode i ma swoj rytual pt. wanna, karmienie i spac. Nawiasem mowiac HV zalecala nam kapiel wylacznie w czystej wodzie, 2 razy w tygodniu, ale jakos to do mnie nie do konca przemawia. Po kapieli nie smaruje skory oliwka - pudruje paszki i pod szyjka, gdzie lubi sie odparzyc, tudziez ostatnio faldki na udkach, pupcie smaruje kremem i koniec.

Co do spacerkow... Karol urodzil sie w styczniu, pogoda byla ladna. Ze szpitala wyszlismy w poniedzialek, w pierwszej dobie zycia malego, na krotki spacer (moze z pol godziny) wyszlismy nazajutrz. Oczywiscie maly ubrany, w glebokim wozku, z podniesiona budka, ale bez zadnych kwefow na buzi.

[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 23-06-2012 20:25 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2012-06-23 20:23:36 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

To jest dopiero wlasnie z tym pierwszym wyjsciem...wietrzenie, dawkowanie swiezego powietrza jakby bylo gorsze.

Zawsze mnie zastanawialo jak te dzieci przezyly wyjscie ze szpitala do domu, w masce na twarzy? Chyba nie, wiec swieze powietrze ich nie zabilo.
Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-06-23 20:25:41 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

W Polsce mamuśki zazwyczaj za bardzo się przejmują synusiami,
Od noworodka do 40 tki, a potem niech się synowa morduje :-) :-)

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dangerous__girl

Post #9 Ocena: 0

2012-06-23 20:27:19 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Jak wyzej, ja kapalam swoje dziaciaki 2-3 razy w tygodniu. tylko okolice szyjki przecieralam na na noc mokrymi chusteczkami i nie uzywaj zadnych oliwek johnsons baby czy cos takiego tylko olive oil, do kupienia w aptece. Wlasnie olivka smarowalam codzienie, bo moj synek tez mial bardzo sucha skore, oczywiscie nie tony olivki tylko delikatnie, nie duzo.
a pierwszy spacer, no coz ja bym sie nie bawila w zadne wietrzenie, tylko na ogrod po kilkanascie minut, potem krotkie spacery. aczkolwiek ja z moja pierwszy raz to odrazu do sainsburego pojechalam;) ale mi sie wydaje ze to rodzic sam z siebie wie kiedy i na ile dziecko wziac na pierwszy spacer, to taka intuicja rodzicielska:)

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #10 Ocena: 0

2012-06-23 20:27:32 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Adacymru, zima, przy duzych mrozach to ja bym uwazala, ale jak temperatury sa dodatnie to nie ma nad czym dumac i krotki spacer mozna urzadzic. Jesli temperatury sa w okolicach pokojowej, to juz nawet nie krotki, tylko normalnie mozna z dzieckiem wyjsc - zadna roznica miedzy powietrzem w domu a tym na zewnatrz. No, moze to drugie swiezsze.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,