MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 5 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

midian25

Post #1 Ocena: 0

2012-06-10 08:25:02 (13 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Cytat:

2012-06-10 01:20:27, no_wayy napisał(a):
Cytat:

2012-06-09 21:23:30, Hail_Eris napisał(a):
Cytat:

2012-06-05 23:05:15, no_wayy napisał(a):
Hail - jedyne co mi przychodzi do głowy to wyższa zawartość żelaza i manganu w wodzie w PL (żelazo ma tendencję do zabarwiania wody na rdzawo tak jak miedź na niebiesko). Te elementy są powszechne w wodzie zwłaszcza z ujęć głębinowych.
Tu może lepiej sobie z tym radzą (z usuwaniem) dlatego masz kamień złożony z węglanu wapnia i magnezu.
Ale to tylko moje przypuszczenia.

Nie mam żadnego interesu w promowaniu kranówki bo w wodociągach nie pracuję :P

[ Ostatnio edytowany przez: <i>no_wayy</i> 05-06-2012 23:15 ]

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
Podziękowania cokolwiek spóźnione, ale szczere.
Wygląda na to, że w mojej kranówie węglanów wapnia i magnezu jest od groma. Ilość kamienia, który osadza mi się w czajniku jest porażająca. To, co w Polsce odkładało sie przez lata - tutaj zajmuje miesiące.

Przyznam, że trochę się martwię o moje nerki. Miałem już kiedyś piasek na nerkach i to bolało jak diabli! Podczas wylatywania, że tak powiem.
Pozwolę sobie zadać następne pytanie.
Czy te standardowe filtry do wody oparte na węglu aktywowanym oczyszczaja wode w jakis znaczący sposób z kamienia?

Nie jestem specem od systemów uzdatniania wody, ale z tego co czytałem w sieci odnośnie węgla aktywowanego, filtr taki poprawia właściwości organoleptyczne wody (smak, zapach, usuwa mętność). Nie znalazłem informacji odnośnie tzw. zmiękczania wody.
Usuwa natomiast chlor co może być pozytywne tuż na kranie (lepszy smak) oraz negatywne, jeśli filtr taki zamontujemy przy dojściu wody do domu (usunięty chlor - ryzyko rozwoju drobnoustrojów w rurach).

Ale jak kiedyś dorwę się do takiego filtra to puszczę przez niego wodę i ja zbadam w porównaniu do niefiltrowanej. Może wyniki nakłonią mnie do zmiany poglądów :P

Jak chcecie 'odkamienić' wodę- usunąć związki wapnia i magnezu, polecam filtr odwróconej osmozy, wyłapuje wszystko skutecznie, na wyjściu są praktycznie czyste cząsteczki H2O, bez żadnych dodatków, bakterii i innych bytów wody kranowej. U nas na wejściu czyli prosto z kranu woda ma jakieś 25 stopni twardości, na wyjściu po filtracji ma 1. Niestety nasz filtr jest z tych prymitywniejszych- nie posiada mineralizatora, ale z tego co czytałam, można go rozbudować o potrzebne elementy. Koszt- ok 80 funtów z przesyłką z Niemiec. Co jakiś czas trzeba wymieniać wkłady z kubłów, nie są drogie. Najdroższa jest membrana osmotyczna- jakieś 40F, ale wymienia się ją co 3-5 lat, w zalezności od parametrów wody na wyjściu. Mimo wszystko polecam.
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

no_wayy

Post #2 Ocena: 0

2012-06-10 09:56:59 (13 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Picie wody RO? Dla mnie hardcore :>

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

midian25

Post #3 Ocena: 0

2012-06-10 16:27:20 (13 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Cytat:

2012-06-10 09:56:59, no_wayy napisał(a):
Picie wody RO? Dla mnie hardcore :>

Filtr kupiony głównie z myślą o akwa, ale przyznaję, że herbatę robię, często piję prosto z kranika. Może podzielisz się wiedzą, dlaczego to hardcore? W necie opinie są podzielone, ogólnie zaleca się RO dla ludzi cierpiących na kamienie nerkowe itp., pozatym zalecane jest mineralizowanie wody przed użyciem, jednak aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na minerały samą wodą, trzeba by jej wypić ze 20 litrów. Ale chętnie poznam opinię eksperta, z czystej ciekawości, bo jak już wspomniałam, w necie jest pełno stron za i przeciw- głównie chodzi o wypłukiwanie minerałów z organizmu.

[ Ostatnio edytowany przez: midian25 10-06-2012 16:33 ]

"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #4 Ocena: 0

2012-06-10 16:53:59 (13 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Cytat:

2012-06-10 16:27:20, midian25 napisał(a):
...jednak aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na minerały samą wodą, trzeba by jej wypić ze 20 litrów.

Nie jestem ekspertem, ale wypicie 5 litrów wody w ciągu paru godzin może spowodować śmierć. Chociaż jedną z uczestniczek idiotycznego konkursu załatwiło 7.5 litra wody

(http://gramzdrowia.pl/woda/pitna/wypila-7-5-litra-wody-i-zmarla-vs-woda-destylowana.html)

[ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 10-06-2012 16:59 ]

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

no_wayy

Post #5 Ocena: 0

2012-06-10 19:27:52 (13 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Po pierwsze primo nie jestem ekspertem po prostu nieco pracuję przy wodzie.
W mojej ocenie mineralizacja wody filtrowanej RO ma raczej na celu stworzenie wody zdatnej do picia (uzyskanie równowagi kationów i anionów). Woda RO ma przewodność <10 uS/cm, czyli jak to ujęła przedmówczyni jest niezwykle czysta. U mnie w pracy jest system oczyszczania, z którego uzyskujemy tzw. wodę UHP (ultra high purity). Przewodność takiej wody jest <1. Spożycie dużej ilości takiej wody może zaburzyć gospodarkę elektrolitami, czyli poprzez różnicę ciśnienia osmotycznego organizm wytraca składniki niezbędne do życia.

Ale to tylko takie moje gdybanie...

[ Ostatnio edytowany przez: no_wayy 10-06-2012 19:29 ]

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,