aspartam
Znajdziecie go np. w squashach (obrzydliwa slodycz).
--
I had a dream that on my yard a UFO landed but when I woke up, they had already gone
|
---|---|
niebieskieucho | Post #1 Ocena: 0 2012-04-30 11:52:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Jeszcze jeden powód do bojkotowania produktów zwierajacych
aspartam Znajdziecie go np. w squashach (obrzydliwa slodycz). -- I had a dream that on my yard a UFO landed but when I woke up, they had already gone Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
zaczarowany_pan | Post #2 Ocena: 0 2012-04-30 11:58:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Aspartam czy inne slodziki sa akurat czesto wybierane swiadomie przez kupowaczy. Ja akurat jesli wybieram slodziki to bazujace na sucralose, jak np splenda, ale czy to za chwile nie okaze sie takim samym dziadostwem jak aspartam?
Zyj i pozwol zyc innym
|
niebieskieucho | Post #3 Ocena: 0 2012-04-30 12:31:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat: 2012-04-30 11:58:08, zaczarowany_pantofelek napisał(a): Ja akurat jesli wybieram slodziki to bazujace na sucralose, jak np splenda, ale czy to za chwile nie okaze sie takim samym dziadostwem jak aspartam? Na Twoim miejscu nie uzywalbym tego Bezpieczny jest naturalny slodzik stevia [ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 30-04-2012 12:32 ] Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
zaczarowany_pan | Post #4 Ocena: 0 2012-04-30 12:48:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Tak, zgadzam sie co do stevii. W marketach widzialam tylko jakies mixy stevii i slodzikow, juz nie pamietam skladu.
Widzialam online ok350g za 55zl. Warto sprobowac. Cukru u mnie schodzi ok kg nakilka miesiecy, ale napojow ze slodzikami niestety wiecej, tez ubolewam, ale nalog silniejszy.
Zyj i pozwol zyc innym
|
KaskaM | Post #5 Ocena: 0 2012-04-30 13:06:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: dziura zabita dechami |
Ja nie rozumiem dlaczego ludzie sami swiadomie zabijaja powoli siebie i swoje dzieci.I niestety sa tacy ktorych nijak sie nie przekona ze to co na codzien jadaja czy pija-to czysta tablica Mendelejewa.Znam takich maniakow sztucznego zarcia ze czasem sie dziwie ze jeszcze nie swieca w ciemnosci
![]() Szkodliwosc slodzikow odkryto juz dawno,zawiera go wiekszosc napojow gazowanych,sokow rozcienczalnych itd,ale to tylko jesli chodzi o aspartam.a co jesli chodzi p cala game innych produktow?margaryna zamiast masla bo ponoc tez zdrowsza?nastepny absurd,ze o pieczywie nie wspomne. Wieksza czesc spoleczenstwa niestety podatna jest na reklamy natomiast wyniki i testy badan medycznych raczej malo przemawiaja.Jestem ciekawa jak kiedys sobie ludzie radzili bez tych wszystkich cudow chemii/sarkazm/.Probuje zrozumiec tok myslenia ludzi ktorzy pochlaniaja te wszystkie "E"ktore kroluja prawie wszedzie-chec zaoszczedzenia kasy?az tak silna zeby nie umiec pomyslec-ze to co zaoszczedza na zdrowym jedzeniu wydadza na leki bo za jakis czas zaczna sie problemy ze zdrowiem i nadwaga?czy moze krotkowzrocznosc nie pozwoli im uswiadomic sobie ze sami to sobie zrobili zamiast zwalac na los i zycie?nie mam pojecia. |
|
|
Van_Helsing | Post #6 Ocena: 0 2012-04-30 13:29:54 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2007 Skąd: Gloucestershire |
Ja tam czytam zawsze sklad czegos nowego co kupuje.. stare juz sprawdzone... Omijam wszystko z literami E i innymi badziewiami.. Jak napisalem w innym temacie : nieswiadomie dostarczamy sobie wiele gowna w postaci wlasnie sztucznych dodatkow i innych smieci wiec po co to robic swiadomie.
Nie neguje innych bo to ich zycie i kazdy prowadzi je po swojemu.. Moj znajomy ostatnio powiedzial ze je wszystko - nie interesuje go jakie sa tam skladniki... I szanuje jego decyzje nic mu nie mowilem - kazdy powinien sam do tego dojsc ![]() Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12
|
Awa | Post #7 Ocena: 0 2012-04-30 15:32:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2006 Skąd: Manchester |
Cytat: 2012-04-30 13:06:30, KaskaM napisał(a): Wieksza czesc spoleczenstwa niestety podatna jest na reklamy natomiast wyniki i testy badan medycznych raczej malo przemawiaja.Jestem ciekawa jak kiedys sobie ludzie radzili bez tych wszystkich cudow chemii/sarkazm/.Probuje zrozumiec tok myslenia ludzi ktorzy pochlaniaja te wszystkie "E"ktore kroluja prawie wszedzie-chec zaoszczedzenia kasy?az tak silna zeby nie umiec pomyslec-ze to co zaoszczedza na zdrowym jedzeniu wydadza na leki bo za jakis czas zaczna sie problemy ze zdrowiem i nadwaga?czy moze krotkowzrocznosc nie pozwoli im uswiadomic sobie ze sami to sobie zrobili zamiast zwalac na los i zycie?nie mam pojecia. Po prostu za malo spojnej informacji. Tragiczne jest, gdy slyszy sie dumnego rodzica oglaszajacego swiatu 'a ja mojemu dziecku nie dam antybiotykow, tfu, swinstwo!' tylko ze jednoczesnie karmia tego samego potomka 'przefabrykowanym' miesem w ktorym jest wiecej antybiotykow niz miesa. Wielka Brytania jest jedynym krajem w Unii w ktorym pozwala sie na dosypywanie antybiotykow do karmy na co dzien, zapobiegawczo, wiec jezeli nie kupujemy 'organic' (przy ktorym i tak tez czesto sa watpliwosci) to niestety jakiekolwiek rozwazania na temat zdrowego trybu zycia pozostana czysto akademickie. To samo tyczy sie mleka. Co do aspartamu, to wspolczuje tym odchudzajacym sie za pomoca slodzikow - po zasmakowaniu slodkiego nasz organizm zaczyna wytwarzac insuline w oczekiwaniu na wysoka ilosc kalorii. Kalorii w slodzikach nie ma, insulina w organizmie pozostaje niezuzyta, proces przemiany materii zaburzony i, ta-da!!!!, zaczynamy przybierac na wadze 'z niczego'. Awa
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-04-30 15:37:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2012-04-30 15:32:41, Awa napisał(a): Co do aspartamu, to wspolczuje tym odchudzajacym sie za pomoca slodzikow - po zasmakowaniu slodkiego nasz organizm zaczyna wytwarzac insuline w oczekiwaniu na wysoka ilosc kalorii. Kalorii w slodzikach nie ma, insulina w organizmie pozostaje niezuzyta, proces przemiany materii zaburzony i, ta-da!!!!, zaczynamy przybierac na wadze 'z niczego'. to jest dokładnie to o czym pisze niemal każdego tygodnia, dodajmy do tego obciążony żołądek i nerki i wątroba. Im mniej tych "zdrowych" a więcej tych rzeczy co przez tysiące lat nie pozwoliły nam wiginąć tym lepiej. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
wildesfan | Post #9 Ocena: 0 2012-04-30 16:00:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2010 Skąd: Londyn |
Potem widac grubasków w McD z kupa zarcia i do tego diet coke...
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2012-04-30 16:30:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
A ja tam lubię niezdrowe żarełko. Niezdrowy cukier, niezdrowa sól... Palę, lubię zapach benzyny, i bakterie wyczuwalne w winie.
Co mi tam chemia jakaś... ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|