|
---|---|
emilia1979146 | Post #1 Ocena: 0 2012-03-07 13:06:04 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2011 Skąd: village |
A wiec moja córeczka jest alergiczka- ma katar sienny, dodatkowo na przełomie październik -luty 3 krotne przechodziła zapalenie ucha.
Jakis czas temu zaczęła oskarżać sie na to ze "ma coś w uchu" i zle słyszy. Wciąż trzeba było jej powtarzać co się mówi i jak oglądała Tv to bardzo głośno. Poszłam do GP zajrzał do uszu i powiedział ze oba sa calkowicie zawoskowane. Zalecil krople, do uszu, podawalysmy 2 tyg i na kontrole.. Od kropli malej na okolo uszu pojawila sie wysypak ale i tak podawalysmy , jak zalecil lekarz. Po 2 tyg kontrola ucha i ..zero zmian uszy wciaz zawoskowane. Umowil nas na czyszczenie u pielegniarki, ale gdy sie zjawilismy okazalo sie, ze w przychodni oczywiscie wykonuja ten zabieg, ale dzieciam powyzej lat 5. A moja corka ma 3,5 Pani pielegniarka kazala czekac na kontakt, ze ktos do naz zadzwoni i powie co dalej. Czekalismy, wreszcie maz zdecydowal ze leci z corka do PL i tam pojdzie do laryngologa, ale zanim kupilismy bilet przyszedl list, ze szpitala ze mamy sie tam zglosic 15 marca wraz z corka i jej poranna probka moczu. Mam pytanko wiec , jaka metoda usuwaja woskowine tak malemu dziecku i dlaczego w szpitalu i po co ten mocz?? Drugie pytanie : czy tu w Uk jest cos takiego jak swietlica gdzie mozna zostawic dziecko przed szkola jak np rodzic pracuje od 7 ,a szkola zaczyna sie od 9 , jesli tak czy jest to platne? Jesli platne czy jest refundowane jak np przedszkola?? |
Dangerous__girl | Post #2 Ocena: 0 2012-03-07 13:10:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
W szpitalu maja lekarzy, prawdziwych lekarzy, a Gp, no coz... wiadomo od czego sa. jak juz sie dzieje cos powazniejszego, to odsylaja do szpitala. nie ma sie czym martwic, napewnow szpitalu cos poradza.
co do swietlicy to tak sa, ale tylko w niektorych przedszkolach, i tez ciezko czasem dostac takie miejsce. to sie nazywa afterschool club. pytaj o takie cos. aczkolwiek czy od 7 rano sa, to ci nie powiem. jeszcze nie jestem na tym etapie. idz poprostu do przedszkola i zapytaj czy maja takie cos. nikt ci tu nie powie, bo to zalezy od konkretnej szkoly. i warto zapytac wczesniej, zeby moze na waiting list sie wpisac. [ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 07-03-2012 13:14 ] |
gosiaczek3006 | Post #3 Ocena: 0 2012-03-07 13:14:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2010 Skąd: Crewe |
W kazdej szkole jest inaczej...u nas po szkole do 17 dzieci mogly zostawac na swietlicy,koszt £8 dziennie,nie refundowane przez zadna instytucje,ale zeby sie dostac graniczylo z cudem...zapytaj w szkole i bedziesz wszystko wiedziec.
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....
|
Post #4 Ocena: 0 2012-03-07 13:30:13 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gosiaczek3006 | Post #5 Ocena: 0 2012-03-07 13:32:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2010 Skąd: Crewe |
W Polsce odbywalo sie to na zasadzie plukania,wlewali jakis plyn do ucha strzykawka i po jakim czasie juz rozpuszczone lekko dalo sie usunac...
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....
|
|
|
emilia1979146 | Post #6 Ocena: 0 2012-03-07 14:08:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2011 Skąd: village |
Cytat: 2012-03-07 13:30:13, Mama-Myszy napisał(a): Moja corka ma problem z zatykajacymi sie uszami. Jak miala 3 lata to poszlismy do GP z tym problemem. Odeslal nas do szpitala. Tam pan najpierw zrobil pomiary i testy. A potem zabral sie za wyciaganie wosku. To tragedia byla. Trzeba bylo malej trzymac glowe a on taka specjalna igla wyciagal wszystko z uszy. Wyla jak obdzierana ze skory. I nigdy wiecej... Nadal woskowina wydziela sie w bardzo duzych ilosciach, ale rozpuszczamy ja specjalnymi kropelkami a potem to co wylewa na zewnatrz przeczyszczamy szpatulkami, ale bardzo ostroznie zeby niczego nie wepchac do srodka. oooo !! a te kropleki wam pomagaja bo mojej corci nic a nic. probowalam twz z woda utleniona , ale t tez nie bylo w stanie oczyscic tego ucha . Przypuszczam ze jej sie juz takie zaschniete korki tam porobily. |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2012-03-07 14:11:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Niekoniecznie musi byc tak dramatycznie.
Krople moga troche zmiekczyc/odlkeic czop woskowy i da sie go wysunac nawet patyczkiem (ale robi to lekarz), uzywaja tez 'odkurzacza' do odsysania, niemile ale bez przesady. |
macadi | Post #8 Ocena: 0 2012-03-07 18:34:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
mnie kiedys lekarz kazal parafine kupic w aptece na ten problem ale tez niewiele pomogla. dopiero plukanie gigantyczna strzykawka dalo rade
![]() |
madziara81 | Post #9 Ocena: 0 2012-03-07 20:08:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2007 Skąd: Manchester |
U syna zauwazylismy ten sam problem. Na pierwszej wizycie u GP dostalismy olejek zmiekczajacy woskowine. Nie pomoglo, wiec po jakims miesiacu poszlam znowu. Lekarz bez problemu zreferowal nas do laryngologa w szpitalu. Na pierwszej wizycie probowano ta wielka igla i specjana ssawka to jakos wydostac, ale nie udalo sie. Kazali dalej zalewac olekiem. Nic nie pomoglo, wiecpo 2 tygodniach podczas nastepnego spotkania lekarz spytal czy chce zaaranzowac czyszczenie uszu pod narkoza. Powiedzial, ze pod tym weoskiem czesto zbiera sie plyn i to juz prowadzic moze do stalego uszkodzenia sluchu.
Zabieg wyznaczono za jakis miesiac. Bez zadnych wczesniejszych badan-jedynie cisnienie, syn zostal uspiony przez anestezjologa, uszy pozadnie wyczyszczone. Okazalo sie, ze w jenym uchu faktycznie uzbieral sie plyn wiec wstawiono mu tzw Grommet czyli tak jakby dren. Caly zabieg trwal 40 min, a syn zostal wypuszczony do domu po kilku godzinach, jeszcze tego samego dnia. Teraz co kilka miesiecy chodzimy na kontrole. Ach, ten grommet ma sie do 5 lat sam wydalic. *17/01/2007*
*11/01/2010*
|
neonka81 | Post #10 Ocena: 0 2012-06-11 21:45:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2008 |
Madziara
czy moglabys w skrocie opisac przebieg zabiegu. Kazano nam sie zglosic do szpitala o 7.30 rano ale zabieg najwczesniej bedzie miala o 10.00. Co w tym czasie beda robic? Moje 3 latka szpital roznieisie w te 2.5 h !! |