MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Cichy Zabojca!

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2012-02-10 07:50:22 (13 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Pisze ten post ku przestrodze dla wszystkich uzytkownikow Pieckykow Gazowych.

Moja mam mieszka w Gdansku, na starym miescie i tam zeby miec ciepla wode musisz miec piecyk gazwoy (tzw Junkers). Zaraz po swietach mama zauwzyla ze po wyjsciu z lazienki, po dluzszym w niej pobycie jak sie uzywa wody - boli domownikow glowa. Natychmiast wezwala fachowcow zeby sprawdzili czy sie nie ulatnia TLENEK WEGLA -opinia, poziom w normie, duzo wietrzyc mozna nadal uzywac...
Wczoraj rano moja 16letnia siostra uslyszala chalas w laznience z samego rana, natychmiast wstala i pobiegla zobaczyc co sie stalo. Mama zemdlala. Byl z nia kontkt ale nie bardzo dalo sie dogadac, siostra szybko obudzila brata (19lat) a ten natychmiast skojazyl ze to moze byc wina "cihego zabojcy" nie patrzac na -10C pootwieral wszystkie okna w domu, wylaczyl doplyw gazu do pieca i zadzwonil do dziadkow(mieszkaja 3 minuty od mamy), ale ze mamie sie nie polepszalo a i oni zaczeli odczuwac dosc uciazliwy bol glowy - zadzwonil na pogotowie. W miedzy czasie przybiegli dziadkowie. Zaraz po nich wpadlo pogotowie i straz pozarna - okazalo sie ze pomimo wietrzenia stezenie tlenku wegla w lazniece moze byc zabojcze - mame natychamist zabrali do szpitala w Gydni - do instytutu leczenia chorb morskich i tropikalnych. Dla reszty domownikow zadzwonili po 2 karetke i ich takze razem z dziadkami zabrano do szpitala Wojewodzkiego w Gdansku.
Okazalo sie ze mama miala 27% tlenku wegla w organizmie, siostra 8%, a brat dzieki temu ze woricl dopiero o 2 w nocy do domu z imprezy(ferie zimowe po zaliczonej sesji) tylko 4%, ale i babcia miala 4% a przebywala w domu u mamy moze 40minut. Dziadek wyszedl z zawartosia w normie.
Babcie i moje rodzensto poddali leczeniu stezonym tlenem w Gdansku, a mama w szpitalu w Gdyni zostala poddala leczeniu w komoze hiperbarycznej - szczescie w nieszczesciu ze mieszkja w 3miesice co posiada takowa komore- w calej polsce jest ich tylko 5.
Wczoraj mama zostala poddana 2 sesjom w komoze dzis rano bedzie jeszcze jedna i jak wyniki beda sie poprawiac jak wczoraj to jeszcze dzis wyjdzie. Miala duzo szczescia bo powyzej 30% tlenku wegla we krwi - i zachodza nieodrwacalne zmiany w mozgu i ukladzie nerwowym. Mama wyjdzie bez szwanku.

Gdyby nie lekki sen mojej siostry stracilabym wczoraj pol mojej rodziny....

A tak latwo mozna temu zapobiec!!! Wczoraj moj maz ordrazu pojechal do B&Q po Carbon Monooxide Alarm - czyli dektektor tlenku wegla - 20f a moze uratowac zycie!!

Nie wiem czemu mama nie miala takiego detektoru w domu, nie wiem czemu my nie mieslimy - pewnie dlatego, ze jak myslisz, uwazamy, wietrzymy, sprawdzamy piec regularnie - nic sie nie stnie - takie rzeczy dzieja sie w TV. Tam gdzie nikt nie dba o nic - mnie to nie dotyczy!!!

Wczoraj przekonalam sie jak bardzo takie rzeczy dotycza tez mnie!!! A jak i mnie to i kazdego z was co posiada taki piec...

Czujnik kosztuje 20f - nie warto na tym oszczedzac!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aszuelka

Post #2 Ocena: 0

2012-02-10 07:56:13 (13 lat temu)

aszuelka

Kobieta

Z nami od: 08-07-2011

Mowia o tym czesto w telewizji, ale ludzie tak czesto o tym zapominaja... Juz tyle takich przypadkow bylo w tym roku.

Aniu wspolczuje szczerze. Zycze duzo zdrowka dla Twojej mamy, oby bylo lepiej.
A+M+K+L 

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2012-02-10 08:15:05 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anna69

Post #4 Ocena: 0

2012-02-10 08:18:36 (13 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

sniper - moji dziadkowie mieszkaja na Szerokiej....a mama na Chlebnickej...strasznie sa te Junkersy - ale nie masz za bardzo wyjscia jak chcesz miec ciepla wode - w tych kamiennicach nie mozna podlaczyc elektycznego grzejnika wody - instalacja elektryczna nie wyrzyma takiego przeciazenia :-(

Do góry stronyOffline

tajka

Post #5 Ocena: 0

2012-02-10 08:23:42 (13 lat temu)

tajka

Kobieta

Z nami od: 11-06-2007

Już powiedziałam mojemu i ma kupic ten czujnik.Masz racje Anna nie warto ryzykowac.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-02-10 08:26:48 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-02-10 08:28:26 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-02-10 08:29:59 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-02-10 08:35:11 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #10 Ocena: 0

2012-02-10 08:37:00 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Aniu na szczęście wszystko skończyło się dobrze. My tu mamy ogrzewanie gazowe, czujnik już był zamontowany jak się tu wprowadziliśmy - na szczęście.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,