Str 2 z 3 |
|
---|---|
greta | Post #1 Ocena: 0 2012-01-08 23:32:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
hej ja tez mialam kamice zolciowa i dokladnie takie objawy jak ty kiedy bylam w ciazy.bol w prawym podzebrzu promieniujacy do plecow.zwijalam sie z bolu ale nikt nic nie wykryl.
po urodzeniu corki dostalam zoltaczki mechanicznej i 4 tygodnie po porodzie wyladowalam na stole operacyjnym.byl to juz stan zagrazajacy zyciu stan zapalny woreczka zolciowego wiec nie bylo mowy o laparoskopii tylko normalne ciecie i blizna. ale dobra rzecz z tego ze w ciagu 2 tygodni pobytu w szpitalu schudlam tak bardzo ze wazylam 5 kg mniej niz przed ciaza;p. lekarz byl zdziwiony ze taka mloda i szczupla osoba choruje na kamice mialam wtedy 23 lata |
Post #2 Ocena: 0 2012-01-09 08:46:49 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2012-01-09 09:51:03 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2012-01-09 09:58:20 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
moniasz | Post #5 Ocena: 0 2012-01-09 17:26:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: Liverpool |
witam to to pomogło takze mnie, tylko ze ja tez podejrzewalam kamice zolciowa albo wlasnie problemy z pecherzykiem zolciowym. u mnie moj gp tez jest zdiwiony ze jak ja w wieku 23 lat moge sie uskarzac na takie problemy. Dlatego tez obawiam sie leczenia tutaj i tez mysle czy po porodzie przejdzie, bo czytalam ze duzo kobiet po porodzie nagle trafia na stol
![]() |
|
|
agusia11 | Post #6 Ocena: 0 2012-02-23 19:46:51 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2009 Skąd: Merseyside |
Ja z pytaniem . Miałam robione usg ,stwierdzono kamienie żółciowe. Jedyne rozwiązanie to operacja. Czy jest może ktoś kto tu w uk poddał się temu zabiegowi ? Jak dlugo trzeba zostać w szpitalu po zabiegu ? kiedy jest podejmowana decyzja w jaki sposób zostanie przeprowadzony zabieg. Jeżeli ktoś to przeszedł tutaj proszę o odpowiedz.
|
kolezanka_szkla | Post #7 Ocena: 0 2012-02-23 20:19:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Zabieg jest laparoskopowy, na trzecia dobe powinnas juz byc w domu.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Mieszko | Post #8 Ocena: 0 2012-02-23 20:20:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat: 2012-02-23 19:46:51, agusia11 napisał(a): Ja z pytaniem . Miałam robione usg ,stwierdzono kamienie żółciowe. Jedyne rozwiązanie to operacja. Czy jest może ktoś kto tu w uk poddał się temu zabiegowi ? Jak dlugo trzeba zostać w szpitalu po zabiegu ? kiedy jest podejmowana decyzja w jaki sposób zostanie przeprowadzony zabieg. Jeżeli ktoś to przeszedł tutaj proszę o odpowiedz. Ja miałam usuwany woreczek żółciowy w zeszłym roku. Tu, w UK, laparoskopia. Mnie powiedziano, że ostateczna decyzja czy laparoskopia czy inna metoda zapada już podczas operacji. Ze szpitala wyszłam tego samego dnia. Mogłam zostac do następnego rana, ale się dobrze czułam, nic mnie nie bolało, więc wolałam wrócic do domu. I wieczorem poczułam co to jest ból. Przez trzy dni mogłam jedynie siedziec, spałam, a raczej drzemałam na siedząco, chodziłam wolniutko jak stuletnia babcia, łykałm tony silnych leków przeciwbólowych, a ostatecznie ból przeszedł po jakichś dwóch - trzech tygodniach. Ale warto było, teraz mogę normalnie jeśc bez obawy, że nawet po kromce suchego chleba będę miała atak woreczka. To podobno różnie bywa, mojej siostry koleżanka też miała taką operację i nic jej potem nie bolało. Może to tylko mnie takie pooperacyjne przeżycia spotkały. Za to opieka w szpitalu - super. |
Dwunasty | Post #9 Ocena: 0 2012-02-23 20:32:58 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego można dokonać metoda laparoscopowa lub otwarta.Prawie zawsze próbuje się ta pierwsza ale jeśli ze względów anatomicznych są problemy z dostaniem się laparoscopem w odpowiednie miejsce podejmuje się decyzje o otwarciu jamy brzusznej.
Metoda laparoscopowa jest dosyć bezpieczna i w naszym szpitalu już na drugi lub trzeci dzień wypuszczamy do domu. Czasami trzeba zostać dłużej np.jeśli ma się dren. Po metodzie laparoscopowej pozostają 4 małe(1,5 - 2,5cm)nacięcia zszyte a raczej zespolone za pomocą metalowych zszywek , które wyjmuje się w 10 dniu po operacji. Metoda otwarta wiąże się z otwarciem jamy brzusznej na około 10 cm i pozostaniu w szpitalu przez około 5 dni.Oczywiście to wszystko zależy od tego jak pacjent się czuje i czy nie ma komplikacji. Jesteś młoda , wiec wszystko powinno pójść OK i 2-3 dni wystarcza na załatwienie tego problemu. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Zona Dwunastego (Przepraszam za brak kilku polskich znaków) |
agnieszka32 | Post #10 Ocena: 0 2012-02-23 21:29:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2009 Skąd: Rochdale/Manchester |
Jeszcze w pl parę lat temu miałam usuwany woreczek żółciowy ,oczywiście wcześniej pojawiały się ataki takiego bólu że szkoda słów,nie długo przed operacją pojawił się też inny ból,przeszywający jak by ktos mi igłę na przestrzał wbijał.Po badaniach stwierdzili że to odzywa się trzustka która często choruje wraz z kamicą żółciową .Miałam normalną operację bo była obawa że kamienie są też w przewodach a przy laparoskopii by tego nie wykryli.
Legenda o smoku uczy tego ...żeby nie brać się za byle barana
![]() |