Kardam, jesli chodzi o chleb to ja np pieke samodzielnie. Przy cukrzycy niestety trzeba zmienić styl zycia wiec inwestycja w pewne sprzęty moze być nieunikniona.
Maszyna do wypiekania chleba jest tu baaaaaardzo pomocna. Szczerze to mysle, ze to akurat niegłupi pomysł dla wszystkich, nie tylko osób z dolegliwościami zdrowotnymi.
Przepis prosty, wrzucasz składniki, włączasz i po 3h masz pyszny, zdrowy chleb.
Produkty mączne beda podnosiły cukier niestety i trzeba z nimi uważać. Na insulinie podasz odpowiednia dawkę i jakos sie to bilansuje, na diecie musisz byc bardziej ostrożna i nie spożywać wiecej niz dwie małe kromki jednorazowo (max 40g CHO)
W miarę możliwości unikaj białego pieczywa i tego sztucznie barwionego.
W Twoim przypadku najlepsze byłoby pieczywo chrupkie (Rivita). Wiem, ze nie jest zbyt smaczne ale cóż. Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaić jesli nie ma za bardzo wyjścia.
Kardam, jesli to pomoze, to moge przeslac Ci przykladowe jadlospisy na kazdy dzien tygodnia. Mam chyba okolo 3 tygodni, kazdy dzien inny.
Bardzo mi one pomogly na poczatku mojej choroby. Wtedy mialem jeszcze tabletki i scisla diete.
Jadlospisy zostaly ulozone dla moich indywidualnych potrzeb przez dwie polskie dietetyczki. Jedna z pan zajmowala sie leczeniem cukrzycy, druga byla dietetyczka w jednej z przychodni a dodatkowo sama chorowala na typ 1. Nie byl to plan bezplatny, jednak ja udostepnie go Tobie z nadzieja, ze pomoze on rowniez Tobie, a raczaj Wam
Nie musisz sie na nich wzorowac w 100% a nawet nie powinnas.
Kalorycznosc zostala dobrana dla dosc duzej aktywnosci fizycznej, wiec ewentualnie bedziesz mogla zastapic przekaski pomiedzy posilkami jakims warzywem, owocem badz wspanialym zielonym smoothie
Podaj adres email na priv.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 10-10-2014 08:35 ]