Poczytaj tez polskie forum cukrzyków, tam dowiesz sie, jak w kraju wygladaja procedury.
Bedziesz miał wtedy porównanie i wybierzesz co dla Ciebie bardziej wygodne.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-08-2014 18:57 ]
Str 7 z 18 |
|
---|---|
radzik77 | Post #1 Ocena: 0 2014-08-17 18:44:57 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Czepiać sie nie beda. Sam miałem dwa lata poślizgu, ale wtedy brałem tylko tabletki.
Poczytaj tez polskie forum cukrzyków, tam dowiesz sie, jak w kraju wygladaja procedury. Bedziesz miał wtedy porównanie i wybierzesz co dla Ciebie bardziej wygodne. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-08-2014 18:57 ] |
radzik77 | Post #2 Ocena: 0 2014-09-27 16:34:30 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Mi juz jeden "polski lekarz" doradzil
![]() Za jedyne £50 (5 lat temu) dowiedzialem sie ze musze zrobic wiecej badan bo nie moze mi pomoc. Spotkanie trwalo mniej niz 5 minut ale zwrotu pieniedzy otrzymac nie moglem gdyz porady udzielono. Rozumiem, ze lekarz to nie jasnowidz, ale porada typu prosze zrobic test obciazenia glukoza ??? Tyle to w internecie mozna sie dowiedziec ![]() [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 27-09-2014 16:39 ] |
autor65 | Post #3 Ocena: 0 2014-10-03 19:17:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Przychodzi autor do lekarza
a w zasadzie do lekarki Nigdy wcześniej nie wdawałem sie w dyskusje o "zdrowiu i opiece społecznej" w Anglii czyli NHS. Opiekę mamy dobra a co najważniejsze bliska - trzy minuty na butach. Zona moja odwiedza przychodnie dość często a to za sprawa wg miejscowego GP - ochoczego partnera, który to (prawdopodobnie) był przyczyna wielu ciąż - jako mąż i nie mąż. Dobra kobietę pokręciło w nogach, krzyżach, rekach od noszenia, przewijania nie mówiąc o rodzeniu. Zawsze otrzymywała dobra poradę i skierowania na masaże oraz maści i tabletki nie wspominając o paracetamolu. Latorośle nasze chociaż tu na wyspach chorują rzadko to czasem zdarza im sie zaboleć....i skutecznie tez leczone były. Wszystko w jak najlepszym porządku i bez zbędnego czekania. Jednak czytając wypowiedzi wielu z użytkowników MW moja opinia o NHS nie była hura - optymistyczna aż do... Mojej pierwszej wizyty DZIŚ. Wcześniej kilkakrotnie bylem na pobieraniu krwi. Do domu dostałem darmowy ciśnieniomierz w celu wykonania pomiarów sam sobie. Na zaproszenie - dwukrotne - od okulisty specjalisty odpowiedziałem pozytywnie, tym bardzie ze było darmowe. Wyniki niestety nie były najlepsze. A czego można było sie spodziewać patrząc na wiek i niehigieniczny tryb życia pacjenta? Diabetes - brzmiała diagnoza! Jak długo pociągnę? - brzmiało pytanie w mojej głowie. Oprócz dwudniowej sr...ki nigdy nic mi nie było. Wizyta. Dziś. Prawie godzinę spędziłem z urocza Sara sam na sam w Eastey Practice w narożnym pokoiku na końcu korytarza. Zaczęliśmy od zdjęcia butów. Moich. Pooglądała, połaskotała i zaczęła ....mierzyć mi ciśnienie. Wysokie. Nie dziwota - stopki mam wrażliwe. Uśmiechnęła sie cudownie - you will be alive ! Potem dala mi .... Przepisy co mam jeść a czego nie - zapytałem czy aby nie odwrotnie i opowiedziałem jej jak to wg. mnie w Anglii wszystko jest odwrotnie. Śmiechu bylo co nie miara - choć nie do śmiechu mi było. Sympatyczna i otwarta pani PIGUŁA wyjaśniała mi wszystko po kolei. Nie miałem ochoty uciekać stamtąd. Słuchałem, pytałem. Odpowiadała i tłumaczyła. Dziwnie jakoś sie poczułem...nie jak numer tylko jak człowiek o którego ktoś naprawdę dba. Dalej dziwnie sie czuje ...w końcu jestem chory. Może dlatego? Nie potrafię tego wytłumaczyć. Po raz kolejny zostałem mile zaskoczony "odwrotnością Anglii" A... zapomniałbym o małym szczególe. Dostałem do reki -tzn. klucia reki aparat do badania poziomu cukru w cukrze czyli mojej krwi - ZA DARMO Wypełniłem druczek i.. wszystkie medykamenty będę miał tez za darmo! Od razu POCZUŁEM SIĘ LEPIEJ ![]() Czego i WAM życzę autordiabetic65 człowiek się zmienia za ...granicą
|
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2014-10-03 19:28:05 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli poważnie podejdziesz do zagadnienia to bedziesz za rok okazem zdrowia
![]() Cukrzyk za bardzo nie ma wyjścia, musi prowadzić zdrowy tryb zycia i kontrolować przebieg choroby. Podejrzewam, ze zdiagnozowano Typ 2 wiec dieta i metforminka drogi Autorze ![]() |
autor65 | Post #5 Ocena: 0 2014-10-03 19:35:24 (11 lat temu) |
czyli jak?
mam pisać biegając na trzeźwo!? ................................ od jutra, dobrze? człowiek się zmienia za ...granicą
|
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2014-10-03 20:14:16 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Eeeeezaraz biegać i to jeszcze na trzeźwo
![]() Wiecej zielska mniej węglowodanów trzeba jeść ![]() |
autor65 | Post #7 Ocena: 0 2014-10-03 20:43:09 (11 lat temu) |
na razie nic z tego nie rozumiem...głowę trzymam w obu rekach, taka ciezka, tak sie podpieram,,,myślałem, ze cukrzyca dotyczy tylko ciotki Zoski
człowiek się zmienia za ...granicą
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2014-10-03 20:48:41 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
No widzisz i od razu masz łatwiej. Ciotka Zosia wszystko wytłumaczy
![]() Ja to dopiero testy na sobie robiłem zeby poznać jak to cholerstwo działa ![]() |
kardam | Post #9 Ocena: 0 2014-10-03 21:03:04 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: North East |
Mi miesiąc temu zdiagnozowano cukrzycę ciążową. Jaka byłam wkurzona, bo kazano mi przychodzić na wizyty po 2-3 razy w tygodniu przez pierwsze 2 tygodnie. Później się uspokoili, bo mój cukier okazał się opanowany, więc i ja siebie pofolgowałam z jedzeniem słodkiego i niestety w tym tygodniu 'walczę' z trochę wyższymi wynikami.
A tak na serio - może początkowe wizyty były uciążliwe, ale tak naprawdę cieszę się, że podeszli do zagadnienia tak poważnie i otoczyli mnie taką opieką. |
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2014-10-03 21:12:13 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Troche zycie sie komplikuje to fakt. Częste wizyty, przynajmniej na poczatku, ciezko pogodzić z praca i reszta obowiązków.
Jednak jak mus to mus ![]() Nie lekceważ cukrzycy ciążowej, jak Cie za bardzo polubi to bedzie mały problem ![]() |