MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Cukrzyca - przyjaciolka na cale zycie :D

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

Str 6 z 18

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

radzik77

Post #1 Ocena: 0

2014-03-20 20:19:46 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Na wiele rzeczy wytlumaczenia nie znajdziesz :]
Organizm ludzki zaaskakuje nie raz pomimo wielu tabelek, grunt to nie panikowac.

Skoro poziom cukru spada, to znaczy ze insuline wytwarza. Spadek znaczny bo po prostu wyrzut insuliny byl wiekszy, watroba to zbilansuje glukoza po chwili.

Bedziesz spokojniejsza jak zobaczysz wyniki krwi. Jest zbyt wiele czynnikow aby z gory przesadzic czy Twoje dziecko cukrzyce ma czy tez nie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

wojtas35

Post #2 Ocena: 0

2014-06-29 19:35:39 (11 lat temu)

wojtas35

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2014

Cześć, ja już znam się z tą przyjaciółką ;-) od trzech lat. Typ 1, zdiagnozowany tu w UK. Nie zawsze jest różowo ale żyć się da. Pozdrawiam wszystkich słodkich i życze dobrych cukrów. Jakby ktoś chciał pogadać to mój mail: wojtekwilk17@googlemail.com

Do góry stronyOffline

Przygodaa

Post #3 Ocena: 0

2014-08-17 13:32:30 (11 lat temu)

Przygodaa

Kobieta

Z nami od: 17-08-2014

A próbowałeś metody niekonwencjonalnej

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2014-08-17 13:41:46 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-17 13:32:30, Przygodaa napisał(a):
A próbowałeś metody niekonwencjonalnej

Zaraz my metody konwencjonalne zastosujemy...

Do góry stronyOffline

wojtas35

Post #5 Ocena: 0

2014-08-17 14:15:57 (11 lat temu)

wojtas35

Mężczyzna

Co rozumiesz przez metodę niekonwencjonalną??

Do góry stronyOffline

niebieskieucho

Post #6 Ocena: 0

2014-08-17 15:11:04 (11 lat temu)

niebieskieucho

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Strona geenmedinfo.com daje mnostwo informacji co czynic w przypadku cukrzycy I unikniecia jej
(http://www.greenmedinfo.com/search/google-cse#gsc.q=diabetes), np.:
=1=
http://www.greenmedinfo.com/blog/10-natural-substances-may-help-cure-type-1-diabetes
=2=
http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-extract-100-effective-preventing-type-2-diabetes-ada-journal-study-finds

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2014-08-17 15:44:55 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Trzeba by tu cos wyprostowac.

Cukrzyca typu 1 i typu 2 to dwie zupelnie rozne choroby. Jesli przy typie 2 mozna mowic zmniejszaniu ryzyka zachorowania poprzez zdrowy styl zycia czy takie tam, tak przy typie 1 mozna przestac sie ludzic.

Nikt nie jest w stanie wytlumaczyc dlaczego u ludzi wystepuje typ 1. Nie mozna temu zapobiec w zaden sposob. Jesli komus pisane jest zachorowac na 1, nikt i nic go nie uchroni. To jest bomba zegarowa z opoznionym zaplonem. Jesli ktos ja w sobie nosi to moze tylko byc szczesliwy, jesli mechanizm uruchomi sie jak najpozniej.

Do góry stronyOffline

wojtas35

Post #8 Ocena: 0

2014-08-17 16:21:59 (11 lat temu)

wojtas35

Mężczyzna

Dokładnie jak napisałeś. Zauważyłem że ludzie mylą te dwie różne choroby (nazywane tak samo :) i wszystkich cukrzyków wrzucają do jednego wora. Czy ktoś na forum ma jakieś informacje na temat cukrzyca i prawko? Ja swoje zdobyłem w Polsce,a po tym jak zostałem zdiagnozowany poinformowałem DVLA o chorobie ale ponieważ moje prawko nie jest angielskie zostałem odesłany do polskiego odpowiednika. Próbowałem sie kontaktować ale nikt nie raczył odpowiedzieć więc jeżdze od 3 lat i jest gitara :-)

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #9 Ocena: 0

2014-08-17 18:00:33 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Twoje prawo jazdy jest wazne, jesli polski Wydzial Komunikacji w miescie, w ktorym mieszkasz zostal o tym fakcie poinformowany i decyzja lekarza nie zabrania Ci prowadzic.

Piszesz, ze probowales ich poinformowac, ale nikt nie raczyl odpowiedziec. Nie chce Cie martwic, ale Twoje prawo jazdy nie jest wazne gdyz zatailes chorobe majaca powazny wplyw na bezpieczenstwo w ruchu drogowym. W UK jest to karalne nawet do £1000.

Nie zapomnj tez, ze musisz poinformowac dostawce ubezpieczenia, ze masz T1 i przyjmujesz insuline.
Tu moga pojawic sie pewne problemy. Nie wiem jak ubezpieczyciele traktuja sprawe T1 przy prawie jazdy EU.

Nie radzilbym tego lekcewazyc. Dopoki jest dobrze to nikt sie nie czepia. W przypadku powaznego zdarzenia drogowego mozna miec spore problemy i uslyszec zarzuty prowadzenia auta bez wymaganych uprawnien/waznego ubezpieczenia. Jesli zdarzenie drogowe powstalo wskutek hipoglikemii kierowcy, to biedy nie zabraknie.

Jesli chodzi o prawa jazdy wydane w UK wszystko zalezy od kategorii prawa jazdy.

Przy cukrzycy kontrolowanej dieta - nie trzeba informowac.

Przy kontrolowanej tabletkami, ktore nie niosa ryzyka hipoglikemii (Metformina) kat:
A,B - nie trzeba informowac
C,D,E - trzeba informowac

Przy tabletkach niosacych ryzyko hipoglikemii, kat:
A,B - nie trzeba informowac
C,D,E - trzeba informowac

Przy cukrzycy kontrolowanej insulina - trzeba informowac dla wszystkich kategorii.

Kierowcy chorzy na cukrzyce musza spelniac pewne wymagania i moga posiadac prawo jazdy wazne 3 lata dla kategorii A,B (planowane jest wydluzenie do 5 lat) oraz 1 rok dla kategorii C,D,E.
Po uplywie terminu waznosci trzeba przejsc ponowne badania lekarskie.

Podstawowe wymagania to:
- regularne, samodzielne badanie cukru przynajmniej dwa razy dziennie za pomoca glukometru wyposazonego w pamiec (podczas kontroli sprawdzane sa wyniki z ostatnich 3 m-cy)
- spelnienie wymagan dotyczacych stanu wzroku (takie same jak dla zdrowych ludzi)
- swiadomosc i zdolnosc odczuwania niskiego poziomu cukru we krwi oraz prawidlowe reagowanie
- brak przypadkow powaznej hipoglikemii wymagajacej pomocy osob trzecich (pytania zaczynaja padac przy odczytach glukometru ponizej 3mmol)
- poswiadczenie znajomosci procedur dotyczacych prowadzenia pojazdow (badanie krwi przed rozpoczeciem jazdy oraz kontrola co dwie godziny; posiadanie w zasiegu reki szybko reagujacych weglowodanow - coca-cola, glukoza w tabletkach itp; zaniechanie prowadzenia auta przez kolejne 45min po wyniku ponizej 4mmol cukru we krwi; przekaska, jesli cukier przed ropoczeciem jazdy zawiera sie w przedziale 4-5mmol)
- wyrazenie zgody na wglad w dokumentacje leczenia i zobowiazanie sie do poinformowania DVLA jesli stan choroby sie pogorszy, szczegolnie jesli wystapi gleboka hipoglikemiia

Badanie przeprowadzone moze byc przez GP (wypelnia aplikacje D4 - £115), prowadzacego lekarza specjaliste (bezplatne) lub specjaliste wyznaczonego przez DVLA (bezplatne).
DVLA informuje listownie o etapach jakie trzeba przejsc. Moze to byc opinia tylko jednego lekarza, a moze byc kolejno wszystkich wymienionych wyzej, zalezy to od DVLA.

Cala procedura moze trwac od miesiaca do kilku i do momentu podjecia decyzji mozna prowadzic pojazdy wg posiadanej kategorii.

Jesli cukrzyca jest kontrolowana w sposob zadowalajacy, nie ma zadnych problemow z otrzymaniem prawa jazdy, nawet kategorii zawodowych.
Osobiscie posiadam CE wazne na 1 rok.

Ostatnia sprawa - ubezpieczenie.
Firmy nie wnikaja w jakies dodatkowe opinie lekarskie dopoki DVLA wie o wszystkim. Jednak z tytulu wiekszego ryzyka, ubezpieczyciele potrafia sie niezle wyglupic. Srednio £200-£300 drozsza polisa. To tak w najlepszym przypadku.
Jesli jest mozliwosc szczerze radze bycie drugim kierowca. Wiadomo, tylko posiadacz polisy zbiera znizki. Pogorszenie sie chorby to potencjalna utrata prawa jazdy i utrata znizek.

Nie polecam ubezpieczalni dedykowanych dla cukrzykow (zawsze drozsze) i proponuje dokladne sprawdzanie danych wpisywanych w internetowe formularze.
Szukajac polisy dla siebie, zawsze podawalem stan faktyczny. Jednak przy probie potwierdzenia kwoty, wszystkie firmy twierdzily, ze nie wpisalem, ze jestem chory na T1. Jestem pewien, ze wpisywalem, tylko jakos internetowe wyszukiwarki nie uwzglednialy danych drugiego kierowcy.
Moze cos robilem zle, nie wiem, w kazdym razie najbardziej przyjaznym dostawca ubezpieczenia dla insulinozaleznych jakiego udalo mi sie znalezc byl The co-operative.
Wiadomo, wplyw ma wiele czynnikow, ale jak dla mnie ich oferta byla nawet tansza od polisy z identycznymi ustawieniami ale bez cukrzycy.

Info w jez. ang na stronie DVLA

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-08-2014 18:15 ]

Do góry stronyOffline

wojtas35

Post #10 Ocena: 0

2014-08-17 18:38:39 (11 lat temu)

wojtas35

Mężczyzna

Dzięki za informację. Myślałem żeby prawko ^zalegalizować^ tylko mam obawy czy się nie przyczepią do tego że nie zrobiłem tego wcześniej i jezdziłem(chodz bardzo odpowiedzialnie i ostrożnie).Słyszałem że jest opcja zamiany polskiego prawka na brytyjskie i myśle żeby to zrobić, a jak nie to poinformować polski Wydział komunikacji podczas następnej wizyty w ojczyżnie.

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,