Str 14 z 18 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
gosian |
Post #1 Ocena: 0 2017-12-06 13:15:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Radzik super opis.
Moja córka przy cukrze poniżej 4 niestety dobrze się czuje. Kiedyś miała 1.9 (długa historia )
Niewątpliwie libre pomaga uregulować poziom cukru i zredukować w razie potrzeby. Ułatwia życie. ..
Hants...skąd wiem? ? Pani która prezentowała Libre mówiła o tym, że libre pokazuje poziom cukru jaki był 5 minut temu. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
|
radzik77 |
Post #2 Ocena: 0 2017-12-06 13:45:38 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Niektórzy użytkownicy twierdzą, ze różnica moze sięgać nawet 20min w porównaniu do aktualnego poziomu.
Ja kiedyś zaliczyłem 1,7 mmol z krwi i czułem sie jakby lekko pijany tylko. A ze jeszcze akurat piłem piwo to wcale dobrze, ze zbadałem.
Ogolnie rowniez dobrze znoszę niskie poziomy cukru. Dopiero około 3 mmol zaczynam mieć symptomy.
Z objawami hipo to bardzo indywidualna sprawa. Tutaj akurat organizm moze sie przyzwyczaić i jesli zazwyczaj jest wysoko to symptomy obniżającego sie cukru występują szybciej. Jesli ogolne poziomy cukru sa dobre albo często występują hipo to i wyczucie tego stanu staje sie trudniejsze.
Poznałem kiedyś człowieka, który nie miał żadnej kontroli nad sobą gdy spadał mu cukier. Potrafił ocknac sie gdzieś na stacji w nieznanym miejscu, gdzie był doprowadzany do porządku przez pogotowie. Dowiadywal sie po wszystkim, ze chodzil na czworakach po peronie. Nie miał zazwyczaj pojęcia jak sie tam znalazł. Tracił kontakt nawet na godzine czasami.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 06-12-2017 13:57 ]
|

|
 |
|
hants |
Post #3 Ocena: 0 2017-12-06 16:20:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Przecież to jest dostępne za darmo na NHS.
Wczoraj w klinice naklejaliśmy sensor pacjentce, mentor tłumaczył jej jak to używać.
OK, dzięki za wyjaśnienia. Skoro Tobie to pomaga, to świetnie i używaj dalej. A co do samej krzywej, zauważyłem dość przypadkowo, że czwarta rano to taka problematyczna godzina: poziom cukru spada wówczas na łeb na szyję. Chcieć to znaczy móc!
|

|

|
|
radzik77 |
Post #4 Ocena: 0 2017-12-06 16:35:07 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Na NHS jest za darmo, ale dostać na to recepte to juz inna bajka. Wybrane jednostki maja to szczescie, niestety nie wszyscy.
Jesli chodzi o problematyczna godzine  to słyszałem o efekcie brzasku, ale wtedy cukry szybują w kosmos z powodów fizjologicznych. Nie u każdego naturalnie.
Ty piszesz o gwałtownym spadku. Na to określenia chyba nie ma, choć zdaza sie pewnie często.
Tu mozna sprobowac manipulować dawka „basal” czyli zmniejszać dawkę bazy. Szkody nie wyrządzi. Najwyżej cukry pójdą delikatnie w gore. Na efekt zmiany dawki insuliny bazowej trzeba czekać 2-3 dni.
No chyba, ze ktoś ma pompę to tu juz sie nie wypowiadam bo nie wiem, choć zasada podobna. Zmniejszyć dawkę insuliny podawanej w sposób ciągły przez pompę.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 06-12-2017 16:42 ]
|

|
 |
|
gosian |
Post #5 Ocena: 0 2017-12-06 17:36:27 (7 lat temu) |
Hants, mi pielęgniarka powiedziała, że nie ma tego za darmo. Nhs wykupił firmę, ale nie daje libry za darmo. We wtorek mam z nią spotkanie to się jeszcze raz zapytam. Córka ostatnio ma różne cukry i nawet wtedy nie dostała. Sama już nie wiem. . Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
|
radzik77 |
Post #6 Ocena: 0 2017-12-14 20:54:50 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Zauwazylem, ze czujnik daje dokładniejsze wskazania, jesli jest założony ok 11 godzin przed aktywacja.
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #7 Ocena: 0 2017-12-15 11:16:24 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Teraz spojrzenie trzeźwym okiem na Libre.
Jest to pomocne urządzenie i pomaga zrozumieć wiele problemów. Jednak trzeba traktować odczyty bardzo ostrożnie. Szczególnie, jesli trzeba podac insulinę.
Tu ukłony w strone Hantsa, który słusznie zauważył, ze rozbieżność wyniku w momencie podawania insuliny, moze mieć nieprzyjemne skutki.
Dzisiaj na przykład, tuż przed prowadzeniem auta, Libre pokazało 6,3. Zbadałem z krwi no i zdziwienie 3,7. Naturalnie musiałem sie przesiąść i prowadziła żona. Poniżej 4 nie mozna prowadzić i trzeba odczekać 45min.
Teraz rozumiem stanowisko DVLA i wiem, ze nie zmieni sie ono jesli chodzi o prowadzenie pojazdów.
Stało sie tak po raz pierwszy, a badam tak za każdym razem gdy siadam za kółko. Z reguły nie ma różnicy większej niz 1.
Libre moze pomoc ale tylko pomoc. Użytkownik musi zachować zdrowy rozsądek i nie sugerować sie pojedynczym wynikiem. W pewnych sytuacjach, dobrze jest potwierdzać wskazania badaniem z krwi.
|

|
 |
|
niebieskieucho |
Post #8 Ocena: 0 2018-01-16 22:08:04 (7 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
|

|

|
|
gosian |
Post #9 Ocena: 0 2018-01-16 22:25:28 (7 lat temu) |
Po czesci sie zgadza...ale tylko w cukrzycy typu 2... Typ 1 to tylko insulina..nie ma innej opcji na dzień dzisiejszy niestety... Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
radzik77 |
Post #10 Ocena: 0 2018-01-16 22:46:01 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak wyżej. Cukrzyca ma dwie postacie. Nazywają sie podobnie, ale różnią sie diametralnie.
Z materiałami wklejonymi przez niebieskieucho zgadzam sie w zupełności, jesli chodzi o cukrzyce typu 2.
Jednakze, osoba z cukrzyca typu 1, bez zastrzyków insuliny, prawdopodobnie umrze w ciagu kilku miesięcy. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 16-01-2018 23:20 ]
|

|
 |
|