Str 2.1 z 18 |
|
---|---|
perfekcja | Post #1 Ocena: 0 2011-11-09 18:47:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2008 Skąd: UK |
Temat jest bardzo wazny i powazny. Chetnie przeczytam opinie innych. Jestem w grupie ryzyka, cala rodzina ze strony matki choruje na cukrzyce. Moja mama zmarla z powodu powiklan cukrzycy. Miala tylko 61 lat.
|
residential | Post #2 Ocena: 0 2011-11-09 18:58:43 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-06-2010 Skąd: Wythenshawe |
Ja powiem tyle, że nieraz miałem objawy, badałem się - nic nie wykryto; zasypiam po pewnych rodzajach jedzenia, więc mam swoją dietę i jest jako tako.
W rodzinie mam/miałem cukrzyków. I chyba tyle. Gdyby to nagle u mnie wyszło, to chyba nie miałbym siły na walkę z chorobą i leczenie: super dieta, ważenie każdego kęsa, nieprzemęczanie się, itd. No ale każdy jest sobie sterem i żeglarzem. |
Kajutka26 | Post #3 Ocena: 0 2011-11-09 19:19:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2010 Skąd: Eastbourne |
Hej wszystkim.
Mam 27 lat i choruje na cukrzyce insulinozalezna typu 1 od 4 lat. Co moge powiedziec o leczeniu w UK ? Widze tylko same plusy. Przed przyjazdem mieszkalam w Warszawie i moj najlepszy wynik HbA1C byl 17. Osoby wtajemniczone wiedza ze to bardzo zle. Po kilku miesiacach leczenia w Angli osiagnal poziom 7.8 Teraz jestem w 26 tygodniu ciazy i wynosi 5.5 Lekarze sa bardzo zadowoleni. Oprocz tego wszystkie leki sa darmowe, moge powtorzyc recepte wysylajac maila. Ogolnie wszystko jest o wiele latwiejsze. |
Kajutka26 | Post #4 Ocena: 0 2011-11-09 19:20:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2010 Skąd: Eastbourne |
Jakby ktos z Was mial pytania, watpliwosci lub chcial sie podzielic doswiadczeniami piszcie na PW.
|
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2011-11-09 23:03:34 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze warto chwile pogadac na ogolnym.
Gratuluje wynikow, to znakomita poprawa. Sam osobiscie Jestem od 3 lat chory na Typ 2. Zaczynalem z HbA1C 11% pozniej znacznie lepiej kolo 7,5 teraz sie znowu troche pogubilem pewnie bedzie kolo 8. Opieki medycznej porownac nie moge. Zachorowalem juz tutaj, podobno bledy zywieniowe plus mega dawka stresu (mialem pewne przejscia) Dla mnie to bylo jak po prostu grom... wiek 31, nikt w rodzinie nie chorowal, bmi ponizej 25, praca dosc ciezka fizycznie, wiec wysilku az nadto. Dlaczego zachorowalem... tylko moge podejrzewac. Za duzo coli i fastfoodow plus extremalne problemy rodzinne, ale tego jak wiekszosc mlodych cukrzykow nigdy sie nie dowiem Na opieke lekarska, nie moge narzekac, wszelkie badania bezplatne, leki rowniez. Zeby tylko zechcieli te paski chetniej przepisywac :D ostatnio pani doktor swtierdzila ze wcale ich nie powinienem uzywac, ledwie ja namowilem ze czasem przyda sie zprawdzic nowa potrawe :D [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-11-2011 23:14 ] |
|
|
radzik77 | Post #6 Ocena: 0 2011-11-10 07:21:35 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-11-09 23:03:34, radzik77 napisał(a): Moze warto chwile pogadac na ogolnym. Gratuluje wynikow, to znakomita poprawa. Sam osobiscie Jestem od 3 lat chory na Typ 2. ... Zachorowalem juz tutaj, podobno bledy zywieniowe plus mega dawka stresu (mialem pewne przejscia) Dla mnie to bylo jak po prostu grom... wiek 31, nikt w rodzinie nie chorowal, bmi ponizej 25, praca dosc ciezka fizycznie, wiec wysilku az nadto. Dlaczego zachorowalem... tylko moge podejrzewac. Za duzo coli i fastfoodow plus extremalne problemy rodzinne, ale tego jak wiekszosc mlodych cukrzykow nigdy sie nie dowiem [ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 09-11-2011 23:14 ] Zpomnialem tez dodac, ze objawy choroby nastapily u mie bardzo gwaltownie, nieopisane pragnienie i czeste oddawanie moczu. Zdziwilo mnie to gdy zostalem zdiagnozowany jako Typ 2 szczerze mowiac, wszystko pasowalo do schematu Tyo 1, no ale cozchyba tylko przypadek sprawil, ze nie przyjmuje insuliny. Dzien jak codzien, piekny poranek i zaje... poczatek dnia. Poziom cukru 17mmol (norma na czczo do 5,8) po dwoch godzinach 21mmol(norma do 8)W bardziej znanych jednostkach to cos ok 380mg. Rece opadaja, czasem juz nie wiem jak to wszystko dziala niby opanowalem chorobe i wiem jak nie dopuscic do takiej sytuacji, a jednak. Moze do wieczora jakos dojde do siebie :D |
zaczarowany_pan | Post #7 Ocena: 0 2011-11-10 08:52:10 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2011 Skąd: South |
Nie chce tutaj bic piany bo sama nie mam doswiadczenia z ta choroba, ale mam tu kuzyna, ktory z cukrzyca juz do Anglii przyjechal. Jest pod stala opieka swojego lekarza, dostaje insuline, wskazania dietetyczne, regularnie badaja mu wzrok. Nie jest on wzorem jesli chodzi o stosowanie sie do diety, grzeszki alkoholowe tez sie zdarzaja, ale jesli chodzi o aktywnosc fizyczna to niejednego by zdziwil, a ma juz blisko 50. Miesiac temu bral udzial w maratonie organizowanym w Oxfordzie. Ukonczyl.
![]()
Zyj i pozwol zyc innym
|
monkeyb12 | Post #8 Ocena: 0 2011-11-23 20:41:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-11-2011 Skąd: Londyn |
kajutka 26!Super gratulacje!Moja cukrzyca typu 1 zostala wykryta w kwietniu tego roku podczas pobytu w polsce.Skonczylo sie pobytem w szpitalu z cukrem 35mmol.Niestety tu nic nie wykryto pomimo moich wyraznych objawow i badan krwi!Planuje druga ciaze i ciesze sie ,ze masz takie super wyniki!
![]() |
gosiaczek3006 | Post #9 Ocena: 0 2011-11-23 21:15:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-12-2010 Skąd: Crewe |
Wiec i ja cos napisze od siebie...Ze strony taty cala rodzina jest chora na cukrzyce.Wiec tata ,jego siostra jak i ich mama a moja babia borykaja sie zta choroba.Poki co nie mysle o sobie jako o potencjalnym nabywcy przez dziedziczenie hehe...Co prawda czeste oddawanie moczu i pragnienie raz na jakis czas mnie dopadaja ale cukier zawsze w normie wiec jak narazie staram sie myslec pozytywnie.Bardziej przeraza mnie to cukrzyce wyrabia z naszym organizmem ,w przyapdku mojego taty niszczy oczy...niezliczona ilosc laserow ,zabiegow ,specjalistyczne leczenie a teraz nowy program do walki wlasnie z ta choroba w formie szczepionek<nie przyblize szczegolow bo sama ich nie znam>pomagaja jak narazie ,ale oczy i tak sa w kiepskim stanie,slabe widzenie ,wieczorne prowadzenie auta juz dawno poszlo w zapomnienie,a i w ciagu dnia sprawia juz mu problemy.Widze ze coraz czesaciej dokuczaja mu skoki cukru ,opada wtedy zupelnie z sil...i jedynie kawalek czekoaldy lub cukierek z ktorymi moj tata sie nie rozstaje moze go w tej sytuacji poratowac...
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....
|
monkeyb12 | Post #10 Ocena: 0 2011-11-23 21:30:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-11-2011 Skąd: Londyn |
radzik77!Martwie sie o Ciebie!Taki poziom cukru!!!? To moze spowodowac nieodwracalne zmiany w nerkach,pogorszenie wzroku itd.Ale pewnie wiesz juz duzo na temat tej choroby.Naprawde dziwne ,ze dla twojego lekarza to nie jest niepokojace.Z drugiej strony twoje wyniki krwi sa dobre.Prawdopodobnie masz wiele przypadkow hypo (np.w nocy)o ktorych nie wiesz.Piszesz ,ze nie mozesz badac cukru zbyt czesto-prawdopodobnie(a u mnie tak jest)po wysokim cukrze (17mmol!) masz duzy spadek i to w ogolnym wyniku krwi sie wyrownuje.Tak mi to wytlumaczyla moja lekarz diabetolog z HAMPSTEAD ROYAL FREE HOSPITAL w Londynie.Ufam jej ,to jest ekspertka.
Jestes w ogole pod opieka diabetologa ,czy tylko u GP? Jakiej terapii jestes poddawany?Insulina ,czy tabletki? Naprawde zdziwilo mnie ,ze byles zdiagnozowany z cukrzyca typu2.Ja tez mam 31 lat i wykryto u mnie cukrzyce typu 1 w kwietniu tego roku.Na szczescie w polsce!Opieka medyczna jest w anglii ok.ale jak juz jestes chory!U mnie byl problem ,a raczej lekcewazenie moich objawow przez GP.Bylam wykonczona.W ciagu 3 miesiecy schudlam 10kg.mialam ogromne pragnienie i nic nie moglo go zaspokoic.Choc z drugiej strony bylam zadowolona ,ze moge sie objadac ciastem ![]() Tutaj niestety trzeba dlugo czekac na wizyte u specjalisty w polsce mozna to zalatwic prywatnie ,po przystepnej cenie.Jednak tutaj bardzo podoba mi sie pomoc pielegniarek i dietetyczek.Poswiecja ci wiecej czasu niz lekarz i naprawde mozna z nimi wszystko dokladnie przedyskutowac .Ja teraz jestem na insulinie Levemir (dlugodzialajacej)rano i wieczorem+ok.4 razy(przed posilkami)Novorapid.Paskow testowych uzywam Optium plus 5-6 razy dziennie.Tez musialam o to walczyc.Juz kilka razy o malo grozil mi brak paskow,bo panie w recepcji stwierdzily ,ze uzywam ich za duzo!Ale przeciez nie jem w kolko tego samego,nie mam caly czas takiego samego wysilku fizycznego ,wiec musze sprawdzac jak moj organizm na to reaguje.W koncu zwrocilam sie z apelem do mojej practice nurse i ona wpisala w komputerze informacje ,ze narazie moge uzywac tyle paskow ile chce i musza mi wydac recepte ![]() Jezelimacie problemy z liczeniem weglowodanow ppolecam ksiazke:"Carbs and Cals"by Chris Cheyette and Yello Balolia.Sa tam zdjecia, waga i ilosc weglowodanow ,ktore dana potrawa zawiera.Warta polecenia jest tez strona :Diabetes.uk Zycze wszystkim powodzenia i wyrownania cukrow! ![]() [ Ostatnio edytowany przez: monkeyb12 23-11-2011 22:09 ] |