Cytat:
2011-10-08 16:46:51, annussia napisał(a):
Hej Karjo, napisz cos wiecej na ten temat. Ja juz w 36 tygodniu ciazy i " zapraszaja " mnie w przyszlym tygodniu na szczepionke przeciw grypie. Nigdy predzej nie mialam, wiec sama nie wiem... szczepic sie czy nie?
Decyzja nalezy do kazdego indywidualnie, moze nic nie byc, a moze sie potoczyc nieprzewidywalnie.
Z wlasnego doswiadczenia moglam poobserwowac szczepienie dosc duzej grupy pracownikow sluzby zdrowia ( z racji zawodu niby szczepienie zalecane). Praktycznie wszyscy odczuli pogorszenie samopoczucia, 'lamanie w kosciach', wiekszosc wyladowala na zwolnieniach/urlopach z racji odchorowania szczepionki.
Zeby bylo ciekawiej, odchorowanie bylo niejednokrotnie gorsze niz dotychczas przebyte przeziebienia, grypy, dluzej trwalo dochodzenie do siebie.
Paru zaprzyjaznionych lekarzy stwierdzilo, ze rezygnuja z takiego szczepienia, gdzie ewentualnym zyskiem moze byc lagodniejsze przechodzenie infekcji, za cene ryzyka skutkow ubocznych.
Sama nigdy sie nie szczepilam, mimo wielu lat bezposrdenich kontaktow z srodowiskiem szkolnym i szpitalnym, na grype ostanio chorowalam dobre nascie lat temu (wylezana, wygrzana, wykurowana aspiryna i babcinymi sposobami), przeziebienia przechodza ulgowo po 2-3 dniach, pojawiaja sie sporadycznie.
Lakeforest, nie ufalabym tak slepo nikomu, niezaleznie od tego, czy nosi mundurek lekarza, policjanta, ksiedza czy innego zjawiska tzw. zaufania spolecznego

.
Nigdy nie masz pewnosci, ze firma farmaceutyczna nie byla bardziej przekonujaca od statystycznego rodzica, ryczaltowego dochodu od pacjenta...
Przykladem moze byc chocby zwykle zapalenie uszu u dzieci. U nas standartowy laryngolog zalecil ingernecyjne, bolesne zabiegi plus koszmarnie drogie (warunki PL) leki z znacznymi skutkami ubocznymi.
Szukajac dobrego laryngologa trafilam na madrego, doswiadczonego czlowieka bez parcia na kase, zaproponowal zwykle inhalacje, zabawe z bankami mydlanymi i slomka oraz gume do zucia. Po tygodniu po zapaleniu nie bylo sladow, bez ubytkow sluchu, bolu i obciazania organizmu chemia.