Str 4 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-04-11 20:07:08 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mala24 | Post #2 Ocena: 0 2011-04-11 20:07:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
w powyzszym linku jest konkretnie napisane jak to wyglada w razie swiadomego porodu za granica bedac ubezpieczonym w nhs.stad tez zrodlo.wystarczy poczytac.
|
trojanka | Post #3 Ocena: 0 2011-08-26 11:30:58 (14 lat temu) |
Z nami od: 22-04-2010 Skąd: Sheffield |
ja chciałam was zapytać czy macie jakieś doświadczenia z okresu ciąży w związku z lotem samolotem? Dzisiaj rozpoczynam 32 tydzień ciąży i lecę do Polski na ponad 2 tygodnie. Ciąża przebiega prawidłowo, badania w porządku, ciśnienie krwi przeważnie 100/60. Zaczynam sie troszke stresowac przed lotem, mam nadzieje ze nie zaczne rodzic hehe
![]() ![]() |
emilyc21 | Post #4 Ocena: 0 2011-08-26 12:24:30 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2011 Skąd: Londyn/Hanwell |
Cytat: 2011-02-14 21:17:36, Hania_ napisał(a): Witam. Znajoma dzis sie mnie zapytala czy wiem jak to jest w razie porodu podczas pobytu w Polsce. Niestety nie potrafilam jej odpowiedziec wobec tego zglaszam sie do Was. Otoz kolezanka musi pojechac lada dzien do Polski wraz z mezem zglosić się do Urzedu Stanu Cywilnego w sprawie slubu. Problem w tym ze muszą byc w Urzedzie w ciagu nastepnego tygodnia - nie pozniej a ona jest w 37 tygodniu ciaży!! W związku z tym bardzo boją się że podczas podróży lub na miejscu (w Polsce) odbędzie się poród. Teraz jej pytanie brzmiało czy jest możliwość wykupienia ubezpieczenia na mniej więcej taka okazję a jeśli tak to jakiego i gdzie? Pozdrawiam. Z tego co wiem poród w Polsce jest bezpłatny.Miałam sytuacje w Polsce że mój mąż tutaj przyjechał od razu po ślubie"2 dni" i nie miałam nawet żadnej książeczki ubezpieczeniowej rodzinnej ani nawet mojej.Bałam się że za poród zapłace kolosalne pieniądze,poszłam do radcy prawnego i powiedział ze mogę śmiało iść do szpitala bo poród jest refundowany.I tak też zrobiłam...Pojechałam do szpitala i jak prosili o ksiązeczke to przedstawiłam sytuacje.A Twoja koleżanka jest w troche lepszej sytuacji z tego względu ze ma ubezpieczenie w UK.Ogólnie najlepiej żeby w razie czego miała tą karte International Helth ona jest darmowa wypełnia się ankiete w internecie,karte przysyłają w ciągu tyg.Ja akurat tak miałam,ale poród miałam 3,5 roku temu,a te przepisy się zmieniają co roku także radze wyrobić karte. Mojej córce też się przydała ta karta w szpitalu,bo w każdym szpitalu są porozwieszane plakaty właśnie ze ta kartą pacjęci będą przyjmowani bezpłatnie. Pozdrawiam i radzę wyrobić kartę! Tutaj jest link na tą kartę : https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do [ Ostatnio edytowany przez: emilyc21 26-08-2011 12:25 ] |
tofik78 | Post #5 Ocena: 0 2011-08-26 14:24:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: BS |
hej
o info radze sie zwrocic do asianowakasia niedawno pojechala do PL i tam urodzi, nie pamietam dokladnie ale jakis papier zalatwiala od NHS |
|
|
ewela119 | Post #6 Ocena: 0 2011-08-26 14:47:43 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2011 Skąd: Coventry |
W Pl kobietom ciężarnym, w okresie porodu i połogu oraz dzieciom do lat 18 przysluguje ustawowe prawo do bezplatnej opieki medycznej. Jest to zapisane w ustawie o swiadczeniach zdrowotnych wiec spokojnie mozna sobie odpuscic latanie po NFZ po wiadomo jak u nich idzie zalatwienie czegokolwiek.
Jesli zas chodzi o lot samolotem to coz przede wszystkim nie denerwowac sie, wyjechac z domu duzo wczesniej zeby sie nie spieszyc, a w samym samolocie to jakies curkierki albo cos do picia dla pozbycia sie tego nieprzyjemnego uczucia w uszach prz starcie i lądowaniu, no i usiasc tak zeby bylo duzo miejsca na nogi, jesli nie przy wyjsciach ewakuacyjnych to na siedzeniu przy przejsciu, bedziesz mogla wyciagnac nogi, o ile nikt nie bedzie lazil w te i spowrotem Zeby nie byc goloslownym, podstawa prawna: ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych) (Dz. U. z dnia 27 września 2004 r.) ktora mowi ze: Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy: 1) nie ukończyli 18. roku życia, 2) są w okresie ciąży, porodu i połogu - mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych. [ Ostatnio edytowany przez: ewela119 26-08-2011 14:53 ] |