Cytat:
2011-02-05 23:42:33, sniper00 napisał(a):
Znowu offtop, ale niech wam będzie: Cytat w kwestii świętego Maksymiliana Marii kolbe: "o.Jezuita Stanisław Musiał w wywiadzie dla Angory w 1999 r. odniósł się do antysemityzmu o. Kolbe: "Co do ojca Kolbego, to rzeczywiście niezbyt pochlebnie wyrażał się o Żydach. W jego tekstach możemy przeczytać, że nazywał ich słowami: obrzezani, żydki. Dlatego też nie proponowałbym, żeby świętego Maksymiliana Kolbe uczynić patronem dialogu żydowsko-chrześcijańskiego".
Jak widać pomimo bohaterskiej śmierci, był antysemitą, czy taki człowiek zasługuje na świętość? Toć każdy zmarły żołnierz na polu walki, wykazał się nie mniejszym bohaterstwem.
A ładowanie do jednego worka z tymi jegomościami Pani Sendlerowej ,jest niesmaczne...
Widzisz każdy szuka co mu pasuje:
Wikipedia:
Z zarzutami o antysemityzm polemizował też prof. Braun przypominając, że św. Maksymilian w Niepokalanowie w czasie II wojny światowej przeszło rok przechowywał, karmił, dawał dach nad głową, ukrywał wysiedlonych, wypędzonych, uchodźców, których połowę stanowili Żydzi. Powołał się także na świadectwo żydowskiego więźnia z Auschwitz, Zygmunta Gorsona:
Wielu z nas straciło nadzieję, wielu chłopców w moim wieku rzucało się na druty wysokiego napięcia. Kiedy błąkałem się, szukając kogokolwiek, z kim mógłbym podzielić się wspomnieniami, o. Kolbe mnie spotkał i rozmawiał ze mną. Był dla mnie jak anioł, ocierał zawsze moje łzy. Straciłem wiarę, a o. Kolbe mi ją przywrócił! Jestem Żydem od pokoleń, ponieważ jestem synem matki Żydówki, jestem wyznania mojżeszowego i jestem dumny z tego. On wiedział że jestem Żydem, lecz to nie stanowiło różnicy. Jego serce nie czyniło rozróżnienia między osobami i nie miało dla niego znaczenia to, czy są Żydami, katolikami lub jeszcze innych religii: on kochał wszystkich i dawał miłość, nic innego jak miłość[4].
Masz tutaj wypowiedź osoby narodowości żydowskiej, on kochał wszystkich, i nie jest dla mnie niesmacznym porównywanie go z Panią Sendlerową, był osobą taką jak ona, gotową na pomoc.
Zyczę miłej nocy, dobranoc.
Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.