|
---|---|
mala24 | Post #1 Ocena: 0 2011-02-02 14:40:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
hej,chcialabym sie dowiedziec jak karmicie lub karmilyscie swoje dzieci,chodzi mi o wprowadzenie zupek,dan ze sloiczkow,soczkow itp.moj synek ma prawie 6 miesiecy i wszystko bylo ok ale ost znajome zaczely udzielac mi rad dot karmienia i zastanawiam sie czy robie cos zle,wiadomo kazde dziecko inne jednak wolalabym poczytac wasze opinie.jedna ze znajomych byla zdziwiona ze nadal pije mleko gdy juz zaczelam karmic sloiczkami.np.rano dostaje kaszke potem z 3 godz przerwy i mleko ,po 4 godz sloiczek potem po kilku godz znou mleko i na koniec deserek.byla zdziwiona ze nadal w przerwach miedzy posilkami pije mleko i twierdzi ze to za duzo.synek spi cala noc od 21 do 8 rano.w polsce chetnie pil soczki bobofrut a tu takich nie ma i ciezko go zmusic do picia wody z sokiem jablkowym.wiec nie pije za duzo choc wie ze powinno.czy powinnam juz rozszerzyc jego diete w jakis sposob?bedac w polsce zauwazylam ze te znajome calkiem inaczej zajmuja sie dziecmi inaczej ubieraja i karmia.np dostalam opiernicz ze w samochodzie nie ma kurtki i czapki
![]() |
berenika | Post #2 Ocena: 0 2011-02-02 14:49:35 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: EM |
Moim zdaniem to matka wie najlepiej co jest dobre dla jej dziecka a nie koleżanka czy sąsiadka.Nie należy bezkrytycznie przyjmować wszystkich rad tylko pokierować się zdrowym rozsądkiem i potrzebami dziecka.
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...
|
macadi | Post #3 Ocena: 0 2011-02-02 14:55:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
6 miesieczne dziecko powinno wypijac minimum 500 - 600 ml mleka na dobe. Nie powinno sie podawac soków, zwlaszcza miedzy posiłkami ze względu na dużą zawartośc cukru i ryzyko próchnicy zębów, dzieci powinny pic tylko mleko, lub wodę, ew. rozcieńczony sok pomarańczowy do obiadu, żeby zwiększyc przyswajanie żelaza. Podawanie jedzenia ze sloiczków jest niezalecane - sztuczny smak i konsystencja, przetworzone, dzieci się uzależniają i nie chcą potem jeśc domowego jedzenia. 6 miesięczne dziecko może jeśc większośc warzyw i owoców, ryż, makaron, kurczaka, ryby, nawet przetwory z mleka krowiego (oprócz serów pleśniowych), od 7 miesiąca jajko na twardo. To są zalecenia NHS a każda matka decyduje sama. Ja czasami używam jedzenia ze słoiczka bo wygoda ale zazwyczaj jako dodatek do ryżu, ziemniaków, makaronu, jajka itp. Uważam też, że dzieci nalezy ubierac stosownie do temperatury i nie przegrzewac.
[ Ostatnio edytowany przez: macadi 02-02-2011 14:57 ] |
macadi | Post #4 Ocena: 0 2011-02-02 14:56:47 (14 lat temu) |
[ Ostatnio edytowany przez: macadi 02-02-2011 14:57 ] |
Post #5 Ocena: 0 2011-02-02 14:59:25 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-02-02 15:02:07 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mala24 | Post #7 Ocena: 0 2011-02-02 15:30:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
sluchac za bardzo kolezanek to nie mam zamiaru tylko ona maja juz po 2 dzieci a ja jedno i pomyslalam ze moze wiedza wiecej.tyle opinii na raz i zglupialam.z czasem bede sama mu gotowac jednak w obecnej sytuacji sloiczki sa najlepszym rozwiazaniem dla mnie.co do picia czytalam ze dziecko trzeba dopajac przy mleku modyfikowanym dlatego pytalam o picie.poradzono mi rowniez aby dodawac kleik do mleka.powinnam?
|
macadi | Post #8 Ocena: 0 2011-02-02 17:51:15 (14 lat temu) |
A dlaczego dopajac? Mleko to nie napój? Ja w sumie tez chetnie bym sie dowiedziala co mysla bardziej doswiadczone mamy. Kiedys podawalo sie dzieciom koperek albo rumianek do picia ale tu w UK zalecaja tylko mleko albo wode. No i zadnych dodatkow do mleka pitego z butelki.
|
macadi | Post #9 Ocena: 0 2011-02-02 17:52:15 (14 lat temu) |
[ Ostatnio edytowany przez: macadi 02-02-2011 17:53 ] |
vitaclub | Post #10 Ocena: 0 2011-02-02 20:15:10 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2008 |
Ja mialam to samo jak polecialam do Polski z synem
![]() To za malo wody wypijal (choc maly nigdy nie lubial za duzo pic nawet mleka calej butli nie wypijal),ze soli/cukru do smaku mu nie dodaje, a jak ugotowalam mu na sniadanie owsianke to myslalam ze padna. Do tego ciagle mowili ze za lekko ubrany, ze nie kremowany (synowi wyja jak widza kremy itp). Wiec doszlam do wniosku,ze jednak moj tata mial racje. Zawsze mi powtarzal, zebym robila jak uwazam,ale zebym uwazala na to co robie. Nie robilam dziecku krzywdy-wrecz przeciwnie przyzyczailam go do normalnego jedzenia, teraz pije tylko wode, a slodycze widzi tylko w niedziele. Wiec glowa do gory- nie robisz nic zlego. A co do sloiczkow. moze sprobujesz sie przerzucic na domowe jedzenie. Ja gotowalam raz na tydzien- kilka rodzajow zupek i mrozilam w pojemniczkach na kostki od lodow albo w malych plastkowych kubeczkach. Wygodnie bo rozmrazasz tyle ile potrzebujesz. a przepisy bierz z tylu sloiczka ![]() mozesz malemu podawac herbaty koperkowe ale nie te dla zieciakow granulowane bo maja duzo cukry. Zwykla herbatke koperkowa rozcienczona z woda. alive
|