|
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2011-01-23 20:34:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
słyszeliście o czymś takim? my właśnie wróciliśmy ze szpitala. Andrzejek ma wędrującą wysypke (nazwa zaczyna się na t, ale nie zapisałem sobie tego). kilka dni temu zaczął mieć wysoką gorączke, dzisiaj wyskoczyło mu zaczerwienienie na policzkach, jak dojechaliśmy do szpitala to już śladu nie było, ale jak zdieliśmy bluzke to ręce były wysypane bąblami, wysypką, zanim nas lekarz zobaczył nogi już też były. ciekaw jestem czy aby na pewno to wysypka wędrująca. dostał syrop antyhistaminowy czy jakiśtaki.
szukam nazwy do tego, więc jeśli ktoś zna dajcie znać. |
Post #2 Ocena: 0 2011-01-23 20:54:06 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
_Dida_ | Post #3 Ocena: 0 2011-01-23 20:55:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2010 Skąd: Harrow |
Z objawów jakie opisałeś,wygląda to na "trzydniówkę".
Nic strasznego ![]() Poczytaj tutaj Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie...
|
maw2be | Post #4 Ocena: 0 2011-01-23 21:12:22 (14 lat temu) |
to nie jest trzydniowka, chyba. Z reszta Andrzejek ma prawie 2 latka. Pytali sie wlasnie o problemy z oddychaniem. Pozyjemy zobaczymy co wyjdzie z tego.
|
_Dida_ | Post #5 Ocena: 0 2011-01-23 21:26:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-09-2010 Skąd: Harrow |
Ma 2 lata, więc jest w wieku w którym ta choroba występuje Zarażają się nią maluchy w wieku od sześciu miesięcy do trzech lat.
Pierwszym objawem trzydniówki, którego nie sposób przeoczyć jest gorączka, czasem dość wysoka, dochodząca nawet do 40 stopni. Zwykle podwyższonej temperaturze nie towarzyszą żadne inne objawy. Gorączkującemu dziecku trzeba podawać więcej napojów, lekkie posiłki, a jeśli temperatura przekroczy 38 stopni, co często się zdarza wieczorem, warto zaaplikować środek przeciwgorączkowy, odpowiedni do wieku dziecka. Może to być czopek lub syrop. Można także spróbować obniżyć temperaturę stosując chłodne okłady lub letnią kąpiel. Na koniec wysypka Gorączkujące dziecko należy bacznie obserwować. Jeżeli, mimo podawania środków obniżających gorączkę temperatura nie spada lub dochodzą inne objawy, zwłaszcza układu oddechowego nie ma co zwlekać z konsultacją lekarską. Towarzysząca trzydniówce gorączka ustępuje zazwyczaj po trzech (stąd nazwa) dniach, a wraz z jej ustąpieniem na ciele dziecka pojawia się wysypka (rumień – stąd druga nazwa tego schorzenia). Typowe dla trzydniówki są małe czerwone plamki, pojawiające się przede wszystkim na tułowiu i szyi, czasem na twarzy lub kończynach. Wysypka nie ma charakteru wysiękowego, nie jest więc zalecane smarowanie dziecka czymkolwiek. Plamki znikają bez śladu po kilku,kilkunastu godzinach od pojawienia się. Wierzę,że lekarz dobrze zdiagnozował chorobę i dał odpowiednie leki.Więc nie masz się czym martwić. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: _Dida_ 23-01-2011 21:31 ] Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie...
|
|
|
kolezanka_szkla | Post #6 Ocena: 0 2011-01-23 22:30:32 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Moja corka garaczki nie miala, tylko wysypka identyczna do tej, ktora sie ma podczas rozyczki. Wysypka byla na calutkim cialku. Trwala jakis dzien. Tak samo szybko jak przyszla - tak zniknela. Obserwuj dziecko. Tylko tyle mozesz zrobic.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
littleflower | Post #7 Ocena: 0 2011-01-23 22:54:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Moja corka tez miala rok temu- wstala cala w plamkach, zadzwonilam do lekarza , umowil nas na popoludnie , my z wizyta a po plamkach sladu nie ma prawie
![]() Do dzis pamietal jak mowilam lekarzowi - Panie doktorze niech mi pan uwierzy rano jeszcze tu byly ![]() Wtedy mala tez dostala syrop allergy, "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
maw2be | Post #8 Ocena: 0 2011-01-23 22:58:42 (14 lat temu) |
z tego co widziałem to już dość bombli i zaczerwienienia znikneło, Dida to co piszesz to pasuje, z tego wynika że to ta trzydniówka, że tez takie dziwne choroby wymyślili.
pamiętam jak Michałek przywlekł z przedszkola "zespół ust, dłoni i stóp" czy jak się to wabi, w kraju mało o tym słyszeli no ale to anglia tu wszystko jest angielskie ![]() |
dadaria | Post #9 Ocena: 0 2011-07-01 11:51:14 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Londyn |
Mój też miał ostatnio taką wysypkę. Sądziłam, że to trzydniówka, ale wybrałam się do lekarza i stwierdził,ze to pokrzywka. Właśnie brak gorączki mnie tknął, że to może być coś innego.
|
kokusia | Post #10 Ocena: 0 2011-07-01 12:37:21 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2010 Skąd: blackpool |
pokrzywka wędrujaca - to jest dokładna nazwa. u nas trawala 2 miesiace bo sie na wszystkie leki z zegarkiem w reku dokladnie po tygoniu uodparnialismy... dziadostwo straszne... powodzenia
|
|