MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ciąża a przyjmowanie leków

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nadii_84

Post #1 Ocena: 0

2011-01-05 07:22:00 (15 lat temu)

nadii_84

Kobieta

Z nami od: 19-05-2010

Jestem w 6 tygodniu ciąży. Wczoraj "walczyłam" z okropnym bólem zęba. Niestety dentysty nie było ponieważ było późno. Udałam się do szpitala, żeby dowiedzieć się jakie środki mogę ewentualnie zażyć. Tam okazało się,że to ropne zapalenie i od jednego zęba przeszło na kilka innych stąd ten okropny ból:(. Lekarz podał mi końską dawkę (2*codeina15mg, 2*paracetamol, antybiotyk-Amoxicillin)pomogło natychmiast. Lekarstwa dostałam do domu,żeby stosować przez tydzień 3 razy dziennie. Lekarz tłumaczył, że jest to grupa lekarstw bezpiecznych w ciąży. Ja pomimo tego i tak mam dużo obaw:(. A co wy o tym sądzicie??? Może ktoś był w podobnej sytuacjii?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jahoda

Post #2 Ocena: 0

2011-01-05 08:17:12 (15 lat temu)

jahoda

Kobieta

Z nami od: 28-02-2009

ja ostatnio mialam podobny stan: ropa pod zebem 7 leczonym kanalowo spowodowala zapalenie okostnej. U angielskiej dentystki dostalam jedynie antybiotyk Amoxycillin 250 mg bo na X-ray nie bylo widac zadnych powiklan, na bol poczatkowo pomagal paracetamol, potem cos z kodeina lekarz przepisal. Nastepnie udalam sie do polskiego dentysty, wyjal plombe, przeczyczcil, zostawil otwartego zeba. Bol zaczal wracac po kilku dniach udalam sie na emergency do tej samej przychodnii ale innego dentysty: przeczyszcila, wlozyla gaze nasiaknieta "trutka na bakterie", przykryla cienka plomba, kolejna porcja antybiotykow. Powiedziala mi ze jak znow bol bedzie sie pojawiac to wydlubac wszystko z zeba igla bo to znak ze znow ropa gromadzi sie. Na szczescie jest juz wszystko ok i niedlugo jade na zaplombowanie. Aha jestem w 2 trymestrze ciazy ;)
Pozdrawiam i do dentysty radze wybrac sie jak najszybciej

Do góry stronyOffline

kitiket

Post #3 Ocena: 0

2011-01-05 08:23:41 (15 lat temu)

kitiket

Mężczyzna

Z nami od: 10-01-2010

Czesc Nadia, Paracetamol mozesz brac w ciazy, antybiotykow raczej sie unika jesli mozna, ale jesli jest koniecznosc (a stan zapalny jest do tego wskazaniem) to akurat antybiotyki z grupy penicylin sa ponoc najbezpieczniejsze.

no a co z zebem? Mysle, ze wazne jest zebys zrobila z nim porzadek jak naszybciej. Mialam podobny problem ok 10 tygodnia z jednym z trzonowcow, bolalo strasznie, choc nie bylo jeszcze ropnia. Poszlam do emergency dentist na NHS a ten stwierdzil, ze mam 3 wyjscia: 1. leczenie kanalowe, 2. rwanie, 3. antybiotyki (ale to loteria, bo po kilku tygodniach bol moze wrocic). Jesli zdecydowalabym sie na 1 lub 2 - chcial mi robic rentgena zeba! Oczywiscie odmowilam.
Obdzwonilam wszystkich dentystow w mojej okolicy i zaden nie chcial sie zgodzic na leczenie kanalowe bez rentgena ( wydaje mi sie ze takie sa wymogi ubezpieczenia w tym kraju- dentysci w ten sposob chronia swoj tylek), wiec po konsultacji ze znajomym dentysta w Polsce, ktory mi powiedzial, ze polscy dentysci nie maja z tym problemu i powinni sie podjac leczenia bez rentgena- znalazlam sobie polskiego dentyste na miejscu ( koszt leczenia £100 + jeszcze jedena wizyta za 3 miesiace).

Wiem jaki to stres ale moja rada jest, nie zamartwiac sie, tylko jak najpredzej wyleczyc zeba! Powodzenia

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2011-01-05 08:29:22 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

coz w pl szanujacy sie dentysta robi rentgena, ja mialam nie raz. robi sie po to zeby sprawdzic, w jakim stanie sa kanaly i czy nei przeszlo na inne zeby.
co do ciazy, jesli jest stan zapalny, to lepiej to wyleczyc, bo moga byc powiklania nie leczenia.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

nadii_84

Post #5 Ocena: 0

2011-01-05 08:34:17 (15 lat temu)

nadii_84

Kobieta

Z nami od: 19-05-2010

dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi:):):)Teraz jestem trochę spokojniejsza:)

Do góry stronyOffline

kitiket

Post #6 Ocena: 0

2011-01-05 08:38:52 (15 lat temu)

kitiket

Mężczyzna

@kik1976- mialas nie raz robionego rengena bedac w ciazy?? hm- co do rentgena w ciazy to akurat dosc delikatna sprawa. Decyzja nalezy do pacjenta. Ja wolalam nie robic, szczegolnie w 1 trymestrze. Oczywiscie ktos moze podjac inna decyzje, albo nie ma innego wyjscia (ryzyko choroby lub powiklan przewyzsza ryzyko robienia rentgena). Ja akurat na szczescie nie mialam az tak dramatycznej sytuacji i wywazajac wszystkie argumenty i konsultujac sprawe z cieszacym sie szacunkiem dentysta w Polsce, ktory leczyl z sukcesem moje zeby cale zycie zdecydowalam sie na powyzsze rozwiazanie.

Do góry stronyOffline

kitiket

Post #7 Ocena: 0

2011-01-05 08:51:52 (15 lat temu)

kitiket

Mężczyzna

oczywiscie rentgen zeba jest miejscowy i oddalony od brzuszka, do tego pacjentka ubiera fartuch ochronny takze zabezpieczenia sa.
Mowie tylko, ze nalezy dobrze wywazyc wszystkie za i przeciw, niczym sie na rentgena zdecydujemy i raczej nie robic jesli nie ma takiej koniecznosci. Wiem takze, ze czasem nie ma wyscia. Ostry stan zapalny przeciez nie pozostaje bez wplywu na dzidzie.
Jakiekolwiek decyzje bede podjete przez przyszla mamusie na pewno beda najlepsze w danym momencie. Pozwodzenia!

[ Ostatnio edytowany przez: kitiket 05-01-2011 08:53 ]

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-01-05 08:56:12 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2011-01-05 09:13:12 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

nie, w cizay nie mialam robionego, bo nie bylo potrzeby. mowilam generalnie po co jest rentgen.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-01-05 09:17:52 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie