Tak jak Aniczka mówi, z jednym wyjątkiem, tu, gdzie ja mieszkam idzie się do "family planning clinic" i tam się rozmawia z pielęgniarką, która doradza najlepszą formę antykoncepcji, potem jeśli wybierzesz wkladkę/implant umawiana jesteś z lekarzem, który Ci to założy.
Zapytaj u siebie w przychodni.
Zakładana jest na wizycie u lekarza, jak wcześniej wspomniałam.
Zależnie od przychodzni albo wcześniej doradzają Ci wziąść tabletki p/bólowe, albo dostajesz zastrzyk p/bólowy.
Lekarz zakłada taką wkładkę używając wziernika.
PO założeniu spirali lekarz tlumaczy jak sprawdzać, czy ona znajduje się na swoim miejscu.
U mnie w przychodni po 4 i 6 tygodniach jest wizyta kontrolna.
Najlepiej zadzwoń do przychodni/ wejdź na www swojej przychodni i zobacz gdzie masz się udać GP czy FPC.
Umów się na wizytę, i wszystko Ci zostanie wytłumaczone, bo ciężko jest gdybać, każda przychodnia ma inne procedury.
Swoją drogą zastanawiałam się nad wkładką, ale zostalo mi kg po ciąży i w związku z tym, że spora liczba kobiet narzeka na brak spadku wagi/ wzrost wagi zdecydowałam się jeszcze poczekać z antykoncepcją hormonalną (wkładka mirena).
Z resztą to zależy od predyspozycji, jednak, ja wiele lat temu w miesiąc po zaczęciu anty hormonalnej przytyłam 6kg- bez niczego, po zmianie tabletek waga wróciła do normy, jednak tu- mirena/ implant znowu nie wiem jak moje ciało zareaguje, a i tak mam dużo za dużo kg na pupie.
Dużo zależy od pielęgniarek/ przychodni, bowiem wkładki są całkiem drogie i zdarza się, ze lekarze nie chcą wyjmować ich jak Ci sie odwidzi (i tu gdy: czujesz się jak szmata bez energii, całkowity zanik libido, wzrost wagi etc )..
AU
[ Ostatnio edytowany przez: Unwinka 23-08-2010 10:17 ]