MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Konflikt serologiczny w ciąży

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mysiapysia

Post #1 Ocena: 0

2010-05-03 19:33:10 (15 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

witam, mam pytanie do osób a dokładnie dziewczyn, które może miały taki problem jak ja i potrafią mi pomóc. Kiedy bylam w ciąży z pierwszą córką okazało się , że muszę przyjąć szcepionki w czasie ciąży na konflikt serologiczny ponieważ mam Rh- ujemny , przyjęłam i wszystko bylo okej , mała urodziła się zdrowa i ma po mnie czynnik, teraz jestem w drugiej ciąży i tak się zastanawiam czy znowu będę musiała wziąść te szczepionki i kiedy ,wyczytałam że po porodzie kobieta otrzymuje szczepionkę na poczet ewentualnej przyszłej ciąży i możliwego konfliktu ale niestety nie pamiętam czy ja dostałam a rodziłam tutaj w Anglii ?!, byłam już na pierwszym spotkaniu =, następne mam za miesiąc ale chyba nie wytrzymam w niepewności , czy ktoś z Was był w takiej samej sytuacji chodzi mi tu o drugą ciążę i czy te szczepionki i tak ponownie muszę wziąść , proszę o odp , dzięki ;)

[ Ostatnio edytowany przez: mysiapysia 03-05-2010 19:34 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-05-03 19:48:49 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-05-03 20:08:08 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mysiapysia

Post #4 Ocena: 0

2010-05-03 20:48:15 (15 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

ja mam B Rh- , mąż 0Rh+ , córka urodziła się z grupą BRh+ , czyli wnioskuje że mamy niezgodność serologiczną i doszło do tzw konfliktu ponieważ mała ma czynnik dodatni po Ojcu czyli inny niż ja , w związku z tym powinnam była dostać szczepionki po pierwszym porodzie? a mimo tego powinnam dostać w tej ciąży tak samo ? wkońcu ryzyko jest znacznie większe niz w pierwszej ciąży , kurde , denerwuje się , możecie mi napisać czy dobrze myśle i to rozumuje :(

Do góry stronyOffline

SZULANKA

Post #5 Ocena: 0

2010-05-03 21:13:13 (15 lat temu)

SZULANKA

Kobieta

Z nami od: 28-08-2008

Mysiapysia nie denerwuj sie dostaniesz zastrzyk w 28 tygodniu i pózniej w 32 tygodniu,a wczesniej bedziesz miala robione badania krwi na obecnosc przeciwcial.Jak masz watpliwosci to najlepiej zapytaj swoja polozna na nastepnym spotkaniu.a tak wogóle to gratuluje.
Asia.

Do góry stronyOffline

SZULANKA

Post #6 Ocena: 0

2010-05-03 21:15:21 (15 lat temu)

SZULANKA

Kobieta

Z nami od: 28-08-2008

...a jesli Twoja córeczka odziedziczyla krew z czynnikiem Rh+ po tatusiu to napewno zaraz po porodzie dostalas zastrzyk...ja dostalam.
Asia.

Do góry stronyOffline

mysiapysia

Post #7 Ocena: 0

2010-05-03 21:33:40 (15 lat temu)

mysiapysia

Konto usunięte

dzięki szulanka za ciepłe słowa i gratulacje ;)
mam nadzieję ,że wszystko będzie okej , badania mam 25 maja , odrazu spytam o badanie na obecność przeciwciał, będę tego pilnowała... a co do tej szczepionki po porodzie to kojarze że coś dostałam ale to było dawno i nie do końca pamiętam czy to było to , zresztą wogóle miałam ciążę pełną wrażeń - wyobraź sobie że przez 22lata sądziłam że mam taką grupę krwi jak mi wpisali w książeczkę zdrowia a mianowicie BRh+, a przy badaniach tutaj w Anglii podczas ciąży okazało się że mam BRh- , zrobiłam awanturę w szitalu co oni sobie myślą , zrobili mi na cito od ręki kolejne badanie i okazało się że się potwierdziło że jednak mam BRh- !!! i w ostatniej chwili dostałam szczepionki !!! i do kogo mam mieć pretensje do szpitala w Polsce gdzie się urodziłam czy do szpitala gdzie prowadziłam ciążę , że się wcześniej nie dopatrzyli tego... naszczęście mam zdrową , kochaną córeczkę a kolejne w drodze ;) dzięki za odp , buźka ;)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-05-03 21:49:34 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Gregodiego

Post #9 Ocena: 0

2010-05-04 09:42:35 (15 lat temu)

Gregodiego

Kobieta

Z nami od: 08-12-2009

Ja również mam RH- i mam troje dzieci a zastrzyk dostałam tylko przy 3 dziecku poniewaz miało grupe RH+

Do góry stronyOffline

samantha72

Post #10 Ocena: 0

2010-05-28 13:32:26 (15 lat temu)

samantha72

Kobieta

Z nami od: 28-05-2010

Jeszcze ja sie dolacze...Szczepionki w ciazy o ktorych tu mowa to Anti-D(immunoglobulina ludzka),ktora ma powstrzymac organizm matki przed wytworzeniem przeciwcial,ktore dzialaja na szkode plodu(organizm matki Rh minus traktuje plod Rh plus jako obce cialo).Po porodzie oznacza sie grupe dziecka z krwi pobranej z pepowiny.Jesli grupa krwi malucha ma Rh plus to mama musi dostac kolejny(ostatni)zastrzyk z Anti-D.Czy jedna dawke czy wiecej okresli to jeszcze jeden test z krwi,ktora sie pobiera od matki godzine po porodzie(Kleihauer test).
Anti-D podana juz po porodzie i konczaca cykl zastrzykow jest podawana na wypadek kolejnej ciazy,by organizm matki nie odrzucil plodu i by dziecko urodzilo sie zdrowe(powiklania to choroba hemolityczna noworodkow czy nasilona zoltaczka konczaca sie transfuzja krwi u malucha).

Mam nadzieje,ze nikt nie wezmie mojego pisania jako madrzenie sie,ale tak juz ze mna jest:-)Jakby jakies pytania to chetnie odpowiem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,