[ Ostatnio edytowany przez: mysiapysia 03-05-2010 19:34 ]
|
---|---|
mysiapysia | Post #1 Ocena: 0 2010-05-03 19:33:10 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
witam, mam pytanie do osób a dokładnie dziewczyn, które może miały taki problem jak ja i potrafią mi pomóc. Kiedy bylam w ciąży z pierwszą córką okazało się , że muszę przyjąć szcepionki w czasie ciąży na konflikt serologiczny ponieważ mam Rh- ujemny , przyjęłam i wszystko bylo okej , mała urodziła się zdrowa i ma po mnie czynnik, teraz jestem w drugiej ciąży i tak się zastanawiam czy znowu będę musiała wziąść te szczepionki i kiedy ,wyczytałam że po porodzie kobieta otrzymuje szczepionkę na poczet ewentualnej przyszłej ciąży i możliwego konfliktu ale niestety nie pamiętam czy ja dostałam a rodziłam tutaj w Anglii ?!, byłam już na pierwszym spotkaniu =, następne mam za miesiąc ale chyba nie wytrzymam w niepewności , czy ktoś z Was był w takiej samej sytuacji chodzi mi tu o drugą ciążę i czy te szczepionki i tak ponownie muszę wziąść , proszę o odp , dzięki
![]() [ Ostatnio edytowany przez: mysiapysia 03-05-2010 19:34 ] |
Post #2 Ocena: 0 2010-05-03 19:48:49 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2010-05-03 20:08:08 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mysiapysia | Post #4 Ocena: 0 2010-05-03 20:48:15 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
ja mam B Rh- , mąż 0Rh+ , córka urodziła się z grupą BRh+ , czyli wnioskuje że mamy niezgodność serologiczną i doszło do tzw konfliktu ponieważ mała ma czynnik dodatni po Ojcu czyli inny niż ja , w związku z tym powinnam była dostać szczepionki po pierwszym porodzie? a mimo tego powinnam dostać w tej ciąży tak samo ? wkońcu ryzyko jest znacznie większe niz w pierwszej ciąży , kurde , denerwuje się , możecie mi napisać czy dobrze myśle i to rozumuje
![]() |
SZULANKA | Post #5 Ocena: 0 2010-05-03 21:13:13 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-08-2008 Skąd: londyn |
Mysiapysia nie denerwuj sie dostaniesz zastrzyk w 28 tygodniu i pózniej w 32 tygodniu,a wczesniej bedziesz miala robione badania krwi na obecnosc przeciwcial.Jak masz watpliwosci to najlepiej zapytaj swoja polozna na nastepnym spotkaniu.a tak wogóle to gratuluje.
Asia.
|
|
|
SZULANKA | Post #6 Ocena: 0 2010-05-03 21:15:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-08-2008 Skąd: londyn |
...a jesli Twoja córeczka odziedziczyla krew z czynnikiem Rh+ po tatusiu to napewno zaraz po porodzie dostalas zastrzyk...ja dostalam.
Asia.
|
mysiapysia | Post #7 Ocena: 0 2010-05-03 21:33:40 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
dzięki szulanka za ciepłe słowa i gratulacje
![]() mam nadzieję ,że wszystko będzie okej , badania mam 25 maja , odrazu spytam o badanie na obecność przeciwciał, będę tego pilnowała... a co do tej szczepionki po porodzie to kojarze że coś dostałam ale to było dawno i nie do końca pamiętam czy to było to , zresztą wogóle miałam ciążę pełną wrażeń - wyobraź sobie że przez 22lata sądziłam że mam taką grupę krwi jak mi wpisali w książeczkę zdrowia a mianowicie BRh+, a przy badaniach tutaj w Anglii podczas ciąży okazało się że mam BRh- , zrobiłam awanturę w szitalu co oni sobie myślą , zrobili mi na cito od ręki kolejne badanie i okazało się że się potwierdziło że jednak mam BRh- !!! i w ostatniej chwili dostałam szczepionki !!! i do kogo mam mieć pretensje do szpitala w Polsce gdzie się urodziłam czy do szpitala gdzie prowadziłam ciążę , że się wcześniej nie dopatrzyli tego... naszczęście mam zdrową , kochaną córeczkę a kolejne w drodze ![]() ![]() |
Post #8 Ocena: 0 2010-05-03 21:49:34 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Gregodiego | Post #9 Ocena: 0 2010-05-04 09:42:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 08-12-2009 Skąd: Watchfield |
Ja również mam RH- i mam troje dzieci a zastrzyk dostałam tylko przy 3 dziecku poniewaz miało grupe RH+
|
samantha72 | Post #10 Ocena: 0 2010-05-28 13:32:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-05-2010 Skąd: London |
Jeszcze ja sie dolacze...Szczepionki w ciazy o ktorych tu mowa to Anti-D(immunoglobulina ludzka),ktora ma powstrzymac organizm matki przed wytworzeniem przeciwcial,ktore dzialaja na szkode plodu(organizm matki Rh minus traktuje plod Rh plus jako obce cialo).Po porodzie oznacza sie grupe dziecka z krwi pobranej z pepowiny.Jesli grupa krwi malucha ma Rh plus to mama musi dostac kolejny(ostatni)zastrzyk z Anti-D.Czy jedna dawke czy wiecej okresli to jeszcze jeden test z krwi,ktora sie pobiera od matki godzine po porodzie(Kleihauer test).
Anti-D podana juz po porodzie i konczaca cykl zastrzykow jest podawana na wypadek kolejnej ciazy,by organizm matki nie odrzucil plodu i by dziecko urodzilo sie zdrowe(powiklania to choroba hemolityczna noworodkow czy nasilona zoltaczka konczaca sie transfuzja krwi u malucha). Mam nadzieje,ze nikt nie wezmie mojego pisania jako madrzenie sie,ale tak juz ze mna jest ![]() |