MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

5-cio latek,a zęby stałe...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

vitaclub

Post #1 Ocena: 0

2009-09-30 21:18:24 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Z nami od: 07-11-2008

zawsze warto sprawdzic, bo czesto takie anomalie koncza sie leczeniem u ortodonty w pozniejszych latach.

Jednym z najwazniejszych powodow dlaczego mleczaki wypadaja jest reabsorbcja korzenia spowodowana przez nacisk wyrastajacych zebow stalych. Jesli te sa ulozone w zlym kacie moga wyrosnac wczesniej, ale istnieje ryzyko zaburzenia cyklu wyrzynania sie innych zebow.

(jesli dla kogos to ma sens)

Wedlug standardow skandynawskich (gdzie stomatologia jest na najwyzszym poziomie) dzieci maja robione rtg w wieku 6, 9, i 12 lat.

Moze sie to komus wydawac nadprogramowe, ale rzeczywiscie ma sens patrzac na ich niska ilosc prochnicy u dzieci.
alive

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-09-30 21:32:04 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #3 Ocena: 0

2009-09-30 22:28:31 (16 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Miałam usuwane 3 zęby jak miałam chyba 12 lat (2 czwórki, 1 piątka), oczywiście pod aparat (ruchomy). Teraz nie ma ani śladu po szparach po tamtych zębach. Niestety przy wychodzeniu ósemek (w pierwszej klasie liceum) zęby mi się jeszcze trochę pokrzywiły. No ale generalnie, to wyrywanie miało sens.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

fruziulka1

Post #4 Ocena: 0

2009-09-30 23:36:56 (16 lat temu)

fruziulka1

Kobieta

Z nami od: 28-08-2008

Vitaclub pozwole sobie skorzystac z zaproszenia do zadawania pytan:) problem moj polega na tym ze nie wiem jak uchronic zabki mojego Synka, ma on dopiero 16 miesiecy a przednie gorne jednynki ma juz bardzo uszkodzone. zaczelo sie od tego ze moj durny maz dal mu lyka coli a on jak to dziecko wsadzil swoje sliczne zabeczki do kubka i sie napil, od tamtej pory zaczely mu sie robic jakby mini-dziurki ale nadal biale w tych jedynkach, pozniej jak mial 13 miesiecy wywrocil sie i przesunal mu sie jeden z tych zebow, po konsultacji dentystycznej udalo sie go uratowac i od razu pani przepisala mycie zebow 2 razy dziennie pasta dla starszych dzieci bo do tej pory uzywalam bez fluoru, ale niestety prochnica postepuje mimo mycia i to w zastraszajacym tepie, zeby sa nadal biale z ciemniejszymi plamkami w miejscu "wyjadania" przez prochnice ale za to coraz bardziej zjedzone, szczegolnie ten zabek uszkodzony, pokruszyl mu sie kawalek i wyglada jakby go bylo pol. tydzien temu znowu odwiedzilismy dentystke i powiedziala ze on jest za maly na jakiekolwiek zabiegi a do poki go nie boli niech tak bedzie. problem polega tylko na tym ze z dnia na dzien ja widze jak sie te zabki robia mniejsze i boje sie zeby wytrzymaly do dnia kiedy dorosnie juz do jakichkolwiek zabiegow, oraz boje sie zeby ta prochnica nie przeszla na inne zeby bo dwojki mu wyszly po 4 wiec dopiero maja miesiac.co moge z tym zrobic, czy moga mu je wyczyscic i zaplombowac??? pomocy prosze!!!

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #5 Ocena: 0

2009-10-01 12:43:19 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Cytat:

2009-09-30 23:36:56, fruziulka1 napisał(a):
Vitaclub pozwole sobie skorzystac z zaproszenia do zadawania pytan:) problem moj polega na tym ze nie wiem jak uchronic zabki mojego Synka, ma on dopiero 16 miesiecy a przednie gorne jednynki ma juz bardzo uszkodzone. zaczelo sie od tego ze moj durny maz dal mu lyka coli a on jak to dziecko wsadzil swoje sliczne zabeczki do kubka i sie napil, od tamtej pory zaczely mu sie robic jakby mini-dziurki ale nadal biale w tych jedynkach, pozniej jak mial 13 miesiecy wywrocil sie i przesunal mu sie jeden z tych zebow, po konsultacji dentystycznej udalo sie go uratowac i od razu pani przepisala mycie zebow 2 razy dziennie pasta dla starszych dzieci bo do tej pory uzywalam bez fluoru, ale niestety prochnica postepuje mimo mycia i to w zastraszajacym tepie, zeby sa nadal biale z ciemniejszymi plamkami w miejscu "wyjadania" przez prochnice ale za to coraz bardziej zjedzone, szczegolnie ten zabek uszkodzony, pokruszyl mu sie kawalek i wyglada jakby go bylo pol. tydzien temu znowu odwiedzilismy dentystke i powiedziala ze on jest za maly na jakiekolwiek zabiegi a do poki go nie boli niech tak bedzie. problem polega tylko na tym ze z dnia na dzien ja widze jak sie te zabki robia mniejsze i boje sie zeby wytrzymaly do dnia kiedy dorosnie juz do jakichkolwiek zabiegow, oraz boje sie zeby ta prochnica nie przeszla na inne zeby bo dwojki mu wyszly po 4 wiec dopiero maja miesiac.co moge z tym zrobic, czy moga mu je wyczyscic i zaplombowac??? pomocy prosze!!!

Fruziulka opisz mi prosze diete swojego dziecka.
Z tego co opisujesz Twoj maluch cierpi na erozje. Spowodowana jest ona nie bakteriami ale kwasem ktory pochodzi z jedzenia.
Czyli kilka uwag:
Rano zaraz jak wstaniesz umyj malemu zabki pasta z fluorem, ale pamietaj ze jest on maly i nie mozesz dawac mu duzo pasty. Wystarczy tylko malutka ilosc. I upewnij sie ze maly wypluwa paste. Fluor nie jest taki bezpieczny.

Po drugie nigdy nie szczotkuj zebow malemu po posilu. Wtedy szkliwo jest bardzo kruche/slabe i szczotkujac usuwasz je. Poczekaj co najmniej godzine po posilku zanim chwycisz za szczoteczke.

Pamietaj o pokarmach w ktorych znajduje sie duzo kwasu sa to owoce, soki owocowe, wszytskie gazowane napoje itp. Najlepiej jesli ustalisz 4-5 posilkow dziennie dla swojego dziecka i pomiedzy posilkami nie bedziesz mu podawac zadnych pokarmow. No chyba ze jedynie takie rzeczy jak ser(cheese stick), mleko, kromke z szynka.
Pokarmy te nie zawieraja prostych cukrow w duzej ilosci i nie maja odczynu kwasnego.

No i najwazniejsza rzecz- szczotkowanie wieczorem. Po szczotkowaniu nie podawaj dziecku nic innego jak tylko niegazowana wode do picia. Nie pozwalaj by Twoj maly zasypial z butelka w buzi. Zreszta w wieku 18 miesiecy powinnas go juz oduczyc uzywania butelki.

Polecam Ci te strone: Child Smile

Znajdziesz tam wiele wskazowek.

Ale jesli moglabys dac mi blizsze informacje na temat diety Twojego dziecka moglabym wiecej opisac.

Mozesz pisac na forum, PW lub 0706547s@student.gla.ac.uk
alive

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #6 Ocena: 0

2009-10-01 12:55:02 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Cytat:

2009-09-30 21:32:04, Wika9 napisał(a):

Co do wyrywania zębów - mojej córce grozi że będzie musiała mieć usunięte 3 gdyż ma duże zęby ale wąską szczękę.

Wika na razie pozwol odpisze tylko na to pytanie bo na aparaty nie mam czasu.
Wyrywanie zebow stalych jest czesta i popularna metoda. Czasami osoba ma po prostu za mala szczeke aby pomiescic w niej wszytskie zeby i dlatego wyrywa sie zazwyczaj przedtrzonowe (4 lub 5).
Biorac pod uwage ze to pomoze w przywroceniu normalnego zgryzu opcja ta wydaje sie najlepsza.

Poza tym do tej pory Twoja corka nie miala przedtrzonowych (chodzi o mleczaki) i jakos sobie radzila, wiec i teraz bez 3 zebow nie powinna miec problemow. A szczeliny pomidzy nimi same sie zamkna za pomoca aparatu i dryfowania zebow tylnich ku przodowi (zjawisko naturalne).

Reszta odpowiedzi wkrotce- na razie milego popoludnia.
alive

Do góry stronyOffline

lalka1

Post #7 Ocena: 0

2009-10-02 10:13:07 (16 lat temu)

lalka1

Kobieta

Z nami od: 04-04-2007

Cytat:

2009-09-30 15:48:55, vitaclub napisał(a):
Cytat:

2009-09-29 11:02:50, lalka1 napisał(a):
A ja mam zupelnie odwtotny problem. Za trzy miesiace moj syn konczy 9lat i nie ma jeszcze ani jednego stalego zeba. Wszystkie mleczki sa natomiast w idealnym stanie i nie maja zamiaru opuszczac buzi mojego smyka. Dentysci w Polsce mowili mi ze mam poprostu cierpliwie czekac, tak sie zdarza. Tym bardziej ze w rodzinie meza faktycznie wszystkie dzieci pozno zabkuja. Tyle ze nigdy nie zdarzalo sie to az tak pozno. Czy zetkneliscie sie moze z tak poznym wyrzynaniem sie zebow stalych?
No bo ile w koncu mozna czekac na zebowa wrozke :-]?:-]

I tu tez polecam zrobienie zdjec rentgenowskich jak powyzej. Tym razem moze to byc hypodontia- dziecko moze po prostu nie miec zebow stalych. Warto sie zastanowic dlaczego te zeby nie wychodza. Moja kolezanka wciaz ma mleczaki bo stalych po prostu w szczece nie miala.

Sprawdz czy twoja pociecha ma juz szostki. One czesto wyzynaja sie przed jedynkami.

Jak ktos ma pytania na temat zebow to zapraszam- chetnie odpowiem badz poszukam. To moja dziedzina.:):-D

Mlody ma szostki i to co najmniej od dwoch lat. Powinno mnie to uspokoic czy wrecz przeciwnie? Jesli chodzi o zdjecia rtg to dwoch lekarzy do ktorych sie zwrocilam ( w Polsce w zeszlym roku) stwierdzilo ze szukam dziury w calym i nie powinnam dla wlasnego widzimisie narazac dziecka na przecwietlanie. I badz tu madra:-D

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-10-02 12:16:25 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #9 Ocena: 0

2009-10-03 11:34:01 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Witam

Co do aparatow na zeby:

Tutaj panuje ogromny konflikt pomiedzy roznymi ortodontami. Jedni twierdza ze te druciane sa lepsze inni ze MYOBRACE.

Wedlug tego co mowi sama firma produkujaca Myobrace jest to wynalazek wczechczasow, gdyz mozna go zalozyc zanim wyjda wszytskie stale zeby, "rosnie" i jakby uklada sie sam do rosnacej szczeki no i przede wszytskim nie zwieksza ryzyka wystapienia prochnicy w takim stopniu jak te druciane cementowane do zebow i nie wymaga wyrywania zebow.

jednak takie rewelacyjne slowa na temat aparatu, ktore padaja z ust producenta- wiekszosci ortodontom nie wydaja sie wiarygodne.Wciaz brakuje niezaleznych badan naukowych na ten temat.

Faktem jest ze nawet po ich stosowaniu przez jakis czas w niktorych przypadkach dalej trzeba bedzie zakladac te druciane aparaty, aby zapobiec efektowi jo-jo.

w tym wypadku powiem jedno- trzeba cierpliwie czekac na badania naukowe, ktore rzeczywiscie potwierdza ich skutecznosc i przewage nad aparatami zwyklymi.

z drugiej strony czy NHS lub NFZ zrefunduja w sumie o wiele drozsze MYOBRACE- nawet jesli bylyby lepsze??
Watpie, bo dalej borykamy sie ze srebrnymi plombami, gdy mamy lepsze biale.

alive

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #10 Ocena: 0

2009-10-03 11:39:09 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Cytat:

Mlody ma szostki i to co najmniej od dwoch lat. Powinno mnie to uspokoic czy wrecz przeciwnie? Jesli chodzi o zdjecia rtg to dwoch lekarzy do ktorych sie zwrocilam ( w Polsce w zeszlym roku) stwierdzilo ze szukam dziury w calym i nie powinnam dla wlasnego widzimisie narazac dziecka na przecwietlanie. I badz tu madra:-D

To dobrze, bo 6 wyrastaja przed lub w tym samym czasie co jedynki. Wiec jest to pozytywny znak.
Co do naswietlania dziecka- nie uwazam ze jest to Twoje widzi mi sie. Promienie rtg sa niebezpieczne, ale wtedy kiedy uzywa sie ich nadmiernie i w duzej ilosci.
RTG zebow to naprawde male napromieniowanie. Pozatym w stomatologii stosuje sie specjalne sposoby robienia zdjec rtg np. uzywanie collumator, ktory jeszcze bardziej redukuje ilosc promieniowania.
Na wszelki wypadek poszlabym tutaj do dentysty i poprosila o zdjecia. Moze to rzeczywiscie pozne zabkowanie- ale lepiej chuchac na zimne. I w dodatku mozna sprawdzic czy maly nei ma prochnicy pomiedzy zebami. Czegos co trudno zobaczyc bez zdjec.
alive

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,