Cytat:
2009-09-30 23:36:56, fruziulka1 napisał(a):
Vitaclub pozwole sobie skorzystac z zaproszenia do zadawania pytan

problem moj polega na tym ze nie wiem jak uchronic zabki mojego Synka, ma on dopiero 16 miesiecy a przednie gorne jednynki ma juz bardzo uszkodzone. zaczelo sie od tego ze moj durny maz dal mu lyka coli a on jak to dziecko wsadzil swoje sliczne zabeczki do kubka i sie napil, od tamtej pory zaczely mu sie robic jakby mini-dziurki ale nadal biale w tych jedynkach, pozniej jak mial 13 miesiecy wywrocil sie i przesunal mu sie jeden z tych zebow, po konsultacji dentystycznej udalo sie go uratowac i od razu pani przepisala mycie zebow 2 razy dziennie pasta dla starszych dzieci bo do tej pory uzywalam bez fluoru, ale niestety prochnica postepuje mimo mycia i to w zastraszajacym tepie, zeby sa nadal biale z ciemniejszymi plamkami w miejscu "wyjadania" przez prochnice ale za to coraz bardziej zjedzone, szczegolnie ten zabek uszkodzony, pokruszyl mu sie kawalek i wyglada jakby go bylo pol. tydzien temu znowu odwiedzilismy dentystke i powiedziala ze on jest za maly na jakiekolwiek zabiegi a do poki go nie boli niech tak bedzie. problem polega tylko na tym ze z dnia na dzien ja widze jak sie te zabki robia mniejsze i boje sie zeby wytrzymaly do dnia kiedy dorosnie juz do jakichkolwiek zabiegow, oraz boje sie zeby ta prochnica nie przeszla na inne zeby bo dwojki mu wyszly po 4 wiec dopiero maja miesiac.co moge z tym zrobic, czy moga mu je wyczyscic i zaplombowac??? pomocy prosze!!!
Fruziulka opisz mi prosze diete swojego dziecka.
Z tego co opisujesz Twoj maluch cierpi na erozje. Spowodowana jest ona nie bakteriami ale kwasem ktory pochodzi z jedzenia.
Czyli kilka uwag:
Rano zaraz jak wstaniesz umyj malemu zabki pasta z fluorem, ale pamietaj ze jest on maly i nie mozesz dawac mu duzo pasty. Wystarczy tylko malutka ilosc. I upewnij sie ze maly wypluwa paste. Fluor nie jest taki bezpieczny.
Po drugie nigdy nie szczotkuj zebow malemu po posilu. Wtedy szkliwo jest bardzo kruche/slabe i szczotkujac usuwasz je. Poczekaj co najmniej godzine po posilku zanim chwycisz za szczoteczke.
Pamietaj o pokarmach w ktorych znajduje sie duzo kwasu sa to owoce, soki owocowe, wszytskie gazowane napoje itp. Najlepiej jesli ustalisz 4-5 posilkow dziennie dla swojego dziecka i pomiedzy posilkami nie bedziesz mu podawac zadnych pokarmow. No chyba ze jedynie takie rzeczy jak ser(cheese stick), mleko, kromke z szynka.
Pokarmy te nie zawieraja prostych cukrow w duzej ilosci i nie maja odczynu kwasnego.
No i najwazniejsza rzecz- szczotkowanie wieczorem. Po szczotkowaniu nie podawaj dziecku nic innego jak tylko niegazowana wode do picia. Nie pozwalaj by Twoj maly zasypial z butelka w buzi. Zreszta w wieku 18 miesiecy powinnas go juz oduczyc uzywania butelki.
Polecam Ci te strone:
Child Smile
Znajdziesz tam wiele wskazowek.
Ale jesli moglabys dac mi blizsze informacje na temat diety Twojego dziecka moglabym wiecej opisac.
Mozesz pisac na forum, PW lub
0706547s@student.gla.ac.ukalive