MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

5-cio latek,a zęby stałe...

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-09-28 22:02:21 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-09-28 22:22:31 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-09-29 07:27:43 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anna69

Post #4 Ocena: 0

2009-09-29 07:59:42 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-09-29 07:27:43, 12miko12 napisał(a):

dobrze że chociaż skończyła się era wyrywania zębów trzonowych stałych dla zrobienia miejsca innym - masakra :(

i tu sie mylisz, wyrywaja ale dopiero jak juz wsztkie zeby wyjda, tzn jak juz szceka bedzie w miare w oststecznym stadium(przed 8) ortodonta sprawdza co sie da z "delikwentem" zrobic - i wyrywa jesli szceka jest za mala do ilosci zebow - mojej siostryzce rok temu wyrwali(13lat miala) i teraz jak juz ten rok nosi aparacik to ma sliczny zgryz:-) tak samo mojej kuzynki synowi, zanim zalozyli staly aparat wyrywali.

A co do rosniecia szybciej zebow, nie martw sie mi napierw wyrastaly zeby a pozniej wypadaly, wygladalm przekomicznie, ale dalam rade. Najwyze pozniej zalozysz synkowi aparat,
teraz to naprawde nie ma co sie denerwowac. Trzeba czekac, wszystko sie jeszcze pozmienia.

Do góry stronyOffline

lalka1

Post #5 Ocena: 0

2009-09-29 11:02:50 (16 lat temu)

lalka1

Kobieta

Z nami od: 04-04-2007

A ja mam zupelnie odwtotny problem. Za trzy miesiace moj syn konczy 9lat i nie ma jeszcze ani jednego stalego zeba. Wszystkie mleczki sa natomiast w idealnym stanie i nie maja zamiaru opuszczac buzi mojego smyka. Dentysci w Polsce mowili mi ze mam poprostu cierpliwie czekac, tak sie zdarza. Tym bardziej ze w rodzinie meza faktycznie wszystkie dzieci pozno zabkuja. Tyle ze nigdy nie zdarzalo sie to az tak pozno. Czy zetkneliscie sie moze z tak poznym wyrzynaniem sie zebow stalych?
No bo ile w koncu mozna czekac na zebowa wrozke :-]?:-]

Do góry stronyOffline

anna69

Post #6 Ocena: 0

2009-09-29 12:24:18 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-09-29 11:02:50, lalka1 napisał(a):

a ja bym sie tym nie martwila, zaoszcedzisz, bo juz nie bedzie we wrozki wierzyl:-]

a na powaznie, jak dentysci mowia nie martw sie to sie nie martw:-)

[ Ostatnio edytowany przez: anna69 29-09-2009 12:25 ]

Do góry stronyOffline

emilcia282

Post #7 Ocena: 0

2009-09-29 12:59:43 (16 lat temu)

emilcia282

Kobieta

Z nami od: 06-04-2008

Niekoniecznie od 6 lat moj synek ma w klasie kolege ktory ma rowniez 5 lat i juz ma dwie stale gorne jedynki:-D, wiec niemasz sie czego martwic to jak najbardziej w porzadku;-) moj synek ma 6 lat i w tym roku wyszly mu dwie stale dolne jedynki:-]
Sebastian(003) Karolina(009)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitaclub

Post #8 Ocena: 0

2009-09-30 15:45:13 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Z nami od: 07-11-2008

Cytat:

2009-09-28 22:02:21, jolusia22 napisał(a):
Kochani.Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją gdy 5-cio latkowi wyrzynały się stałe zęby???Mój syn jutro skończy magiczne 5,a właśnie wyszedł mu ząbek.Pomiędzy dwójką,a trójką na dole(a właściwie na ich tyle).Szukałam w necie jakichś informacji na ten temat,ale wszędzie piszą,że stałe wyrastają od 6 roku.Trochę to dziwne,bo nie wypadł mu żaden ząbek...ma wszystkie.Tylko ten który wyrósł,wymusił szczelinę(sporą)pomiędzy dwójką,a trójką:-? Mój synek dba o ząbki...W Polsce byliśmy u dentysty,i nie miał grama próchnicy!A to co mu się wydarzyło,zajęło dosłownie kilka dni...:-? Martwię się aby nie stworzyło to w przyszłości problemów ze zgryzem...no i wyglądem:-[

Hej

Zabki rzeczywiscie moga wyzynac sie wczesniej niz u wiekszosci dzieci. Przeciez 1-2% niemowlakow rodzi sie juz z jedynkami.

W Twoim wypadku na pewno poszlabym do dentysty i poprosila o zrobienie zdjec rentgenowskich- panoramic (OPT) i occlusal views.
Byc moze Twoj malec ma za duzo zabkow co czasem sie zdarza i bedzie trzeba je wyrwac jub jakos inaczej zadbac o nie. (supranumerary teeth).

Najlepiej gdybys dostala skierowanie do szpitala dentystycznego do pedodontow. Oni naprawde z sercem podchodza do dzieci.

Ale na pewno juz dzis zabookuj wizyte u dentysty. Podczas gdy nie ma problemu wiekszego kiedy zeby sie wczesniej wyzynaja na pewno nie jest normalnym aby mleczaki wczesniej nie wypadly.

alive

Do góry stronyOffline

vitaclub

Post #9 Ocena: 0

2009-09-30 15:48:55 (16 lat temu)

vitaclub

Kobieta

Z nami od: 07-11-2008

Cytat:

2009-09-29 11:02:50, lalka1 napisał(a):
A ja mam zupelnie odwtotny problem. Za trzy miesiace moj syn konczy 9lat i nie ma jeszcze ani jednego stalego zeba. Wszystkie mleczki sa natomiast w idealnym stanie i nie maja zamiaru opuszczac buzi mojego smyka. Dentysci w Polsce mowili mi ze mam poprostu cierpliwie czekac, tak sie zdarza. Tym bardziej ze w rodzinie meza faktycznie wszystkie dzieci pozno zabkuja. Tyle ze nigdy nie zdarzalo sie to az tak pozno. Czy zetkneliscie sie moze z tak poznym wyrzynaniem sie zebow stalych?

I tu tez polecam zrobienie zdjec rentgenowskich jak powyzej. Tym razem moze to byc hypodontia- dziecko moze po prostu nie miec zebow stalych. Warto sie zastanowic dlaczego te zeby nie wychodza. Moja kolezanka wciaz ma mleczaki bo stalych po prostu w szczece nie miala.

Sprawdz czy twoja pociecha ma juz szostki. One czesto wyzynaja sie przed jedynkami.

Jak ktos ma pytania na temat zebow to zapraszam- chetnie odpowiem badz poszukam. To moja dziedzina.:):-D
alive

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #10 Ocena: 0

2009-09-30 17:41:00 (16 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Hmmm. Mi też w przypadku paru zębów najpierw wyrosły stałe a później dopiero wypadły mleczne. I znam parę innych osób, u których odbyło się to podobnie.
Ale żaden dentysta nie robił z tego afery i nie kazał umawiać się do żadnej kliniki :-?

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,