MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niepełnosprawność czy choroba?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

eladudzia

Post #1 Ocena: 0

2009-09-23 09:26:58 (16 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Z nami od: 09-06-2007

Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośne tematu. Nie dawno wróciłam z wakacji z PL, gdzie tam pewnego razu nie mogłam wstać rano z łóżka, bo wszystko mnie bolało. Pojechałam do szpitala, zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa i okazało się, że mam dyskopatię lędźwiową (nie posiadam dysku i dwa kręgi stykają się ze sobą). Teraz chciałam iść do pracy w UK ale ból mi na to nie pozwala. Stanie, siedzenie czy dzwiganie doprowadza mnie do okropnego bólu. Przy dłuższym chodzeniu zaczyna boleć mnie kolano. Byłam u lekarza w GP i po obejrzeniu zdjęcia stwierdziła, że w tej kwesti nie ma nic do gadania i konieczna tutaj jest diagnoza specjalisty. W PL powiedziano mi, że mogę się kurować ćwiczeniami i rehabilitacja mnie ratuje oraz silne leki przeciwbólowe. Do ortopedy mam na 20 listopada. Czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o grupę inwalidzką? Mieszkam tutaj 2,5 roku ale nie pracowałm tutaj, bo zajmuję się moimi małymi dziećmi (mąż pracuje). Co powinnam była zrobić i gdzie się wybrać?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Superlover

Post #2 Ocena: 0

2009-09-23 11:14:51 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Ela żeby dostać rentę inwalidzką musisz najpierw przebywać na normalnym zwolnieniu lekarskim przez 6 miesięcy.

Jeżeli nie pracujesz nie dostaniesz także renty.

Życzę powrotu do zdrowia

[ Ostatnio edytowany przez: Superlover 23-09-2009 11:16 ]

Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

eladudzia

Post #3 Ocena: 0

2009-09-23 12:55:02 (16 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Cytat:

2009-09-23 11:14:51, Superlover napisał(a):
Ela żeby dostać rentę inwalidzką musisz najpierw przebywać na normalnym zwolnieniu lekarskim przez 6 miesięcy.

Jeżeli nie pracujesz nie dostaniesz także renty.

Życzę powrotu do zdrowia

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Superlover</i> 23-09-2009 11:16 ]

ja nie chcę otrzymywać renty. Uraz, jaki obecnie mam, nie pozwala mi podjąć żadnej pracy, a bardzo bym chciała. Wiem, że z niepełnosprawnością ludzie też pracują lecz mają mniejsze bądź inne obowiązki (np. pracownik z zespołem Downa w Morrisonie). Mogłabym podjąć się pracy, która nie doprowadziłaby mnie abym skończyła na wózku inwalidzkim, lecz jak uzyskać taki papier. Gdzie się udać, o co i jak pytać. Pisze "jak pytać" ponieważ, jakiś czas temu koleżanka złamała nogę. Niedawno zapytała czy będzie miała rehabilitację, a lekarz zrobił wielkie oczy i powiedział że nie. Ostatnio jednak zapytała inaczej "czy już może zacząć rehabilitację. Tak więc ważne jest kogo zapytać, jak rozmawiać z danymi osobami i jakie zadawać im pytania.

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #4 Ocena: 0

2009-09-23 20:33:37 (16 lat temu)

eladudzia

Kobieta

może ktoś coś podpowie w tej sprawie?:-[

Do góry stronyOffline

madagaskar3

Post #5 Ocena: 0

2009-09-23 20:41:03 (16 lat temu)

madagaskar3

Kobieta

Z nami od: 01-02-2009

Ja Ci tylko powiem,ze ja ponad rok mam okropne bole kregoslupa,jak na razie tylko fizjoterapia,ale i tak nic nie pomaga.czasami nie potrafie zmienic pozycji w czasie snu,nie mowiac o tym,ze sa dni kiedy ciezko mi sie poruszac,czuje sie jak kobieta-emerytka:-]
Nie pracuje od kilku miesiecy i nawet nie szukam,bo nie jestem na silach.
Chodze na fizjoterapie co tydzien,zobaczymy co bedzie dalej.
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #6 Ocena: 0

2009-09-23 21:12:53 (16 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Cytat:

2009-09-23 20:41:03, madagaskar3 napisał(a):
Ja Ci tylko powiem,ze ja ponad rok mam okropne bole kregoslupa,jak na razie tylko fizjoterapia,ale i tak nic nie pomaga.czasami nie potrafie zmienic pozycji w czasie snu,nie mowiac o tym,ze sa dni kiedy ciezko mi sie poruszac,czuje sie jak kobieta-emerytka:-]
Nie pracuje od kilku miesiecy i nawet nie szukam,bo nie jestem na silach.
Chodze na fizjoterapie co tydzien,zobaczymy co bedzie dalej.

a w jaki sposób się utrzymujesz? Nie dostajesz żadnej pomocy od państwa? Ja chciałabym iść do pracy, tylko teraz nie wiem jakiej. Chodzenie, a bardziej siedzenie doprowadza mnie czasami do łez. Kto Cię wysłał na rehabilitację? Ortopeda czy lekarz rodzinny?

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #7 Ocena: 0

2009-09-23 21:29:54 (16 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2009-09-23 09:26:58, eladudzia napisał(a):
Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośne tematu. Nie dawno wróciłam z wakacji z PL, gdzie tam pewnego razu nie mogłam wstać rano z łóżka, bo wszystko mnie bolało. Pojechałam do szpitala, zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa i okazało się, że mam dyskopatię lędźwiową (nie posiadam dysku i dwa kręgi stykają się ze sobą). Teraz chciałam iść do pracy w UK ale ból mi na to nie pozwala. Stanie, siedzenie czy dzwiganie doprowadza mnie do okropnego bólu. Przy dłuższym chodzeniu zaczyna boleć mnie kolano. Byłam u lekarza w GP i po obejrzeniu zdjęcia stwierdziła, że w tej kwesti nie ma nic do gadania i konieczna tutaj jest diagnoza specjalisty. W PL powiedziano mi, że mogę się kurować ćwiczeniami i rehabilitacja mnie ratuje oraz silne leki przeciwbólowe. Do ortopedy mam na 20 listopada. Czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o grupę inwalidzką? Mieszkam tutaj 2,5 roku ale nie pracowałm tutaj, bo zajmuję się moimi małymi dziećmi (mąż pracuje). Co powinnam była zrobić i gdzie się wybrać?

1. wyrazenie dyskopatia jest w Pl naduzywana i nie jest terminem diagnostycznym
2. moze zle zrozumialas ale nie ma mozliwosci zebys nie miala dysku miedzy kregami
3. nie zostaniesz zakwalifikowana jako disabled z historia choroby trwajaca kilka tygodni
4. jest wielu specjalistow od problemow kregoslupa w UK - wrzuc w google 'back pain treatment+grays'
5. dziwie sie ze przy Twoich objawach jestes przygotowana czekac na wizyte u ortopedy jeszcze 6 tygodni
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #8 Ocena: 0

2009-09-23 22:02:17 (16 lat temu)

eladudzia

Kobieta

sama jestem zaskoczona, że tak długo muszę czękać na wizytę u ortopedy. Co do dysku, to zdjęcie tak to przedstawia. Między dwoma kręgami jest odstęp może 1 mm. Chciałabym iść do pracy ale teraz nie do takiej gdzie muszę dzwigać czy nosić, jak to robią w magazynach. Teraz raczej, w moim przypadku, najlżejsza jest praca kelnerki :-]:-]:-]. Nawet fajna praca lecz zawsze byłam pracownikiem fizycznym i taką chciałam podjąć pracę. W Polsce, kiedyś ortopeda powiedziano mi, że muszę się przekwalifikować na pracownika biurowego lecz siedzenie sprawia mi wiekszy ból niż chodzenie. Ciągle mam problemy z korzonkami gdyż jest nacisk. Teraz ciągnę na lekach przeciwbólowych. Może jak mnie wyślą na rehabilitację, to coś to da. Mam taką nadzieję. Eeee, starość nie radość, młodość nie wieczność.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-09-23 22:06:35 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #10 Ocena: 0

2009-09-23 22:10:15 (16 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2009-09-23 22:02:17, eladudzia napisał(a):
sama jestem zaskoczona, że tak długo muszę czękać na wizytę u ortopedy. Co do dysku, to zdjęcie tak to przedstawia. Między dwoma kręgami jest odstęp może 1 mm. Chciałabym iść do pracy ale teraz nie do takiej gdzie muszę dzwigać czy nosić, jak to robią w magazynach. Teraz raczej, w moim przypadku, najlżejsza jest praca kelnerki :-]:-]:-]. Nawet fajna praca lecz zawsze byłam pracownikiem fizycznym i taką chciałam podjąć pracę. W Polsce, kiedyś ortopeda powiedziano mi, że muszę się przekwalifikować na pracownika biurowego lecz siedzenie sprawia mi wiekszy ból niż chodzenie. Ciągle mam problemy z korzonkami gdyż jest nacisk. Teraz ciągnę na lekach przeciwbólowych. Może jak mnie wyślą na rehabilitację, to coś to da. Mam taką nadzieję. Eeee, starość nie radość, młodość nie wieczność.

1. czekanie na wizyte u ortopedy 6 tygodni w ramach NHS to nie czekanie. Chodzilo mi o to czemu nie zalatwisz tego poza NHS skoro tak cierpisz
2.nie widze zebys opisywala jakies objawy zwiazane z uciskiem na 'korzonki'
3. na rehabilitacje mozesz sie wyslac sama, podpowiadalem wyzej
4. starosc w twoim wieku? to co my z wonsatym mamy powiedziec? :-]
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,