|
---|---|
eladudzia | Post #1 Ocena: 0 2009-09-23 09:26:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2007 Skąd: Grays |
Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośne tematu. Nie dawno wróciłam z wakacji z PL, gdzie tam pewnego razu nie mogłam wstać rano z łóżka, bo wszystko mnie bolało. Pojechałam do szpitala, zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa i okazało się, że mam dyskopatię lędźwiową (nie posiadam dysku i dwa kręgi stykają się ze sobą). Teraz chciałam iść do pracy w UK ale ból mi na to nie pozwala. Stanie, siedzenie czy dzwiganie doprowadza mnie do okropnego bólu. Przy dłuższym chodzeniu zaczyna boleć mnie kolano. Byłam u lekarza w GP i po obejrzeniu zdjęcia stwierdziła, że w tej kwesti nie ma nic do gadania i konieczna tutaj jest diagnoza specjalisty. W PL powiedziano mi, że mogę się kurować ćwiczeniami i rehabilitacja mnie ratuje oraz silne leki przeciwbólowe. Do ortopedy mam na 20 listopada. Czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o grupę inwalidzką? Mieszkam tutaj 2,5 roku ale nie pracowałm tutaj, bo zajmuję się moimi małymi dziećmi (mąż pracuje). Co powinnam była zrobić i gdzie się wybrać?
|
Superlover | Post #2 Ocena: 0 2009-09-23 11:14:51 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Ela żeby dostać rentę inwalidzką musisz najpierw przebywać na normalnym zwolnieniu lekarskim przez 6 miesięcy.
Jeżeli nie pracujesz nie dostaniesz także renty. Życzę powrotu do zdrowia [ Ostatnio edytowany przez: Superlover 23-09-2009 11:16 ] Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
eladudzia | Post #3 Ocena: 0 2009-09-23 12:55:02 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-23 11:14:51, Superlover napisał(a): Ela żeby dostać rentę inwalidzką musisz najpierw przebywać na normalnym zwolnieniu lekarskim przez 6 miesięcy. Jeżeli nie pracujesz nie dostaniesz także renty. Życzę powrotu do zdrowia [ Ostatnio edytowany przez: <i>Superlover</i> 23-09-2009 11:16 ] ja nie chcę otrzymywać renty. Uraz, jaki obecnie mam, nie pozwala mi podjąć żadnej pracy, a bardzo bym chciała. Wiem, że z niepełnosprawnością ludzie też pracują lecz mają mniejsze bądź inne obowiązki (np. pracownik z zespołem Downa w Morrisonie). Mogłabym podjąć się pracy, która nie doprowadziłaby mnie abym skończyła na wózku inwalidzkim, lecz jak uzyskać taki papier. Gdzie się udać, o co i jak pytać. Pisze "jak pytać" ponieważ, jakiś czas temu koleżanka złamała nogę. Niedawno zapytała czy będzie miała rehabilitację, a lekarz zrobił wielkie oczy i powiedział że nie. Ostatnio jednak zapytała inaczej "czy już może zacząć rehabilitację. Tak więc ważne jest kogo zapytać, jak rozmawiać z danymi osobami i jakie zadawać im pytania. |
eladudzia | Post #4 Ocena: 0 2009-09-23 20:33:37 (16 lat temu) |
może ktoś coś podpowie w tej sprawie?
![]() |
madagaskar3 | Post #5 Ocena: 0 2009-09-23 20:41:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 Skąd: berkshire |
Ja Ci tylko powiem,ze ja ponad rok mam okropne bole kregoslupa,jak na razie tylko fizjoterapia,ale i tak nic nie pomaga.czasami nie potrafie zmienic pozycji w czasie snu,nie mowiac o tym,ze sa dni kiedy ciezko mi sie poruszac,czuje sie jak kobieta-emerytka
![]() Nie pracuje od kilku miesiecy i nawet nie szukam,bo nie jestem na silach. Chodze na fizjoterapie co tydzien,zobaczymy co bedzie dalej. [url=][img][/img][/url]
|
|
|
eladudzia | Post #6 Ocena: 0 2009-09-23 21:12:53 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-23 20:41:03, madagaskar3 napisał(a): Ja Ci tylko powiem,ze ja ponad rok mam okropne bole kregoslupa,jak na razie tylko fizjoterapia,ale i tak nic nie pomaga.czasami nie potrafie zmienic pozycji w czasie snu,nie mowiac o tym,ze sa dni kiedy ciezko mi sie poruszac,czuje sie jak kobieta-emerytka ![]() Nie pracuje od kilku miesiecy i nawet nie szukam,bo nie jestem na silach. Chodze na fizjoterapie co tydzien,zobaczymy co bedzie dalej. a w jaki sposób się utrzymujesz? Nie dostajesz żadnej pomocy od państwa? Ja chciałabym iść do pracy, tylko teraz nie wiem jakiej. Chodzenie, a bardziej siedzenie doprowadza mnie czasami do łez. Kto Cię wysłał na rehabilitację? Ortopeda czy lekarz rodzinny? |
Anthrax | Post #7 Ocena: 0 2009-09-23 21:29:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2009-09-23 09:26:58, eladudzia napisał(a): Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośne tematu. Nie dawno wróciłam z wakacji z PL, gdzie tam pewnego razu nie mogłam wstać rano z łóżka, bo wszystko mnie bolało. Pojechałam do szpitala, zrobiono mi prześwietlenie kręgosłupa i okazało się, że mam dyskopatię lędźwiową (nie posiadam dysku i dwa kręgi stykają się ze sobą). Teraz chciałam iść do pracy w UK ale ból mi na to nie pozwala. Stanie, siedzenie czy dzwiganie doprowadza mnie do okropnego bólu. Przy dłuższym chodzeniu zaczyna boleć mnie kolano. Byłam u lekarza w GP i po obejrzeniu zdjęcia stwierdziła, że w tej kwesti nie ma nic do gadania i konieczna tutaj jest diagnoza specjalisty. W PL powiedziano mi, że mogę się kurować ćwiczeniami i rehabilitacja mnie ratuje oraz silne leki przeciwbólowe. Do ortopedy mam na 20 listopada. Czy w takiej sytuacji mogę ubiegać się o grupę inwalidzką? Mieszkam tutaj 2,5 roku ale nie pracowałm tutaj, bo zajmuję się moimi małymi dziećmi (mąż pracuje). Co powinnam była zrobić i gdzie się wybrać? 1. wyrazenie dyskopatia jest w Pl naduzywana i nie jest terminem diagnostycznym 2. moze zle zrozumialas ale nie ma mozliwosci zebys nie miala dysku miedzy kregami 3. nie zostaniesz zakwalifikowana jako disabled z historia choroby trwajaca kilka tygodni 4. jest wielu specjalistow od problemow kregoslupa w UK - wrzuc w google 'back pain treatment+grays' 5. dziwie sie ze przy Twoich objawach jestes przygotowana czekac na wizyte u ortopedy jeszcze 6 tygodni -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
eladudzia | Post #8 Ocena: 0 2009-09-23 22:02:17 (16 lat temu) |
sama jestem zaskoczona, że tak długo muszę czękać na wizytę u ortopedy. Co do dysku, to zdjęcie tak to przedstawia. Między dwoma kręgami jest odstęp może 1 mm. Chciałabym iść do pracy ale teraz nie do takiej gdzie muszę dzwigać czy nosić, jak to robią w magazynach. Teraz raczej, w moim przypadku, najlżejsza jest praca kelnerki
![]() ![]() ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2009-09-23 22:06:35 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Anthrax | Post #10 Ocena: 0 2009-09-23 22:10:15 (16 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2009-09-23 22:02:17, eladudzia napisał(a): sama jestem zaskoczona, że tak długo muszę czękać na wizytę u ortopedy. Co do dysku, to zdjęcie tak to przedstawia. Między dwoma kręgami jest odstęp może 1 mm. Chciałabym iść do pracy ale teraz nie do takiej gdzie muszę dzwigać czy nosić, jak to robią w magazynach. Teraz raczej, w moim przypadku, najlżejsza jest praca kelnerki ![]() ![]() ![]() 1. czekanie na wizyte u ortopedy 6 tygodni w ramach NHS to nie czekanie. Chodzilo mi o to czemu nie zalatwisz tego poza NHS skoro tak cierpisz 2.nie widze zebys opisywala jakies objawy zwiazane z uciskiem na 'korzonki' 3. na rehabilitacje mozesz sie wyslac sama, podpowiadalem wyzej 4. starosc w twoim wieku? to co my z wonsatym mamy powiedziec? ![]() -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|