|
---|---|
Bago78 | Post #1 Ocena: 0 2009-09-22 00:19:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2006 Skąd: Rugby |
Jestem pracownikiem agencji.
W piatek w pracy podczas dzwigania nadwyrezylem sobie kregoslup, po kilku minutach bolu doszedlem do siebie, wytrzymalem do konca zmiany i poszedlem do domu, (nie zglaszajac tego przelozonemu) Na nastepny dzien rano w sobote, nie moglem juz wstac z lozka. Nie bylem wstanie chodzic, stac na nogach ani nawet usiasc. Wezwalem pogotowie. Po kilku minutach przyjechal paramedic, ktory zbadal mnie, podal leki przeciwbolowe i wezwal dla mnie karetke. Po kilku godzinach przyjechala karetka i zabrala mnie do szpitala w Coventry. Tam przebadal mnie lekarz, stwierdzil wypadniecie dysku, dal mi komplet lekarstw, ulotke by umowic sie na wizyte do spinal clinic i wypisal mnie do domu. Reszte soboty i niedziele, przelezalem plackiem w domu. W poniedzialek rano poinformowalem agencje, ze nie moge isc do pracy z powodu choroby. Dzis jest wtorek, czuje sie nadal bardzo zle... Nie moge isc do pracy, nawet wstanie z lozka i zrobienie kilku krokow sprawia mi ogromy problem. Czy beda nalezaly mi sie jakies pieniadze za moja chorobe? Nie moge pracowac, a czynsz trzeba placic, jedzenie trzeba kupowac. Prosze o rade jak powinienem sie zachowac, jestem na wyspie 4 rok, ale nigdy nie musialem korzystac z angielskiej sluzby zdrowia i zasilku chorobowego. Nie wiem jak dziala ten system. Pozdrawiam Bogdan |
misiak83 | Post #2 Ocena: 0 2009-09-22 06:30:17 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2008 |
od lekarza albo od pracodawcy pownienienes dostac druk do wypełnienia albo zrobią to za Ciebie, i wtedy zaplaca urlop chorobowy, ale to zależy jeszcze od polityki agencji w któej pracujesz...
a jak z odszkodowaniem to nie mam pojęcia, najlepiej spytaj się lekarza przy najbliższej okazji, pracodawcy również |
anna69 | Post #3 Ocena: 0 2009-09-22 07:26:16 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
nie zglosiles tego nikomu wiec raczej odszkodowanie ci sie nie nalezy, ale jak chcesz to moge ci wiecczorem na PW przeslac dobry konakt do prawnikow - bo z tymi co sie reklamuja na stronie glownej mielismy kiepskie doswiadczenie i brak profesjonalizmu.
A co so Sick Pay...hmmm to zalezy od umowy z agencja, ale przewaznie ona nie wyplaca, postaraj sie od nich o SSP1 druczek, ktory wydaje pracodawca jak nie moze placic ci Sick Pay, z nim udajesz sie do Job Center i z tamtad otrzymujesz wynagrodzenie, jednakze nie spodziewalbym sie wiecej niz jakie 100 na tydzien(o ile tyle dostaniesz).... powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia ![]() |
anna69 | Post #4 Ocena: 0 2009-09-22 07:31:47 (16 lat temu) |
aaa i jeszcze jedno, w CAB spytaj sie o wszelkie dodatki jakie mozesz uzystac z tytulu niezdolnosci do pracy, badz jej ograniczenia.
Moj partner otzymuje Industrial Injuries Disablement Benefit, staral sie o niego akies 5m-cy, ale przyznali na 2 lata po 50 na tydzien, wiec nie jesty zle, ale masz kilka komisji lekarskich i tam nie nasciemniasz, jeszcze oni okreslaja twoj stopien niepelnosprawnosci i do jakiej pracy mozesz wrocic otrzymujac to. Powodzneia ![]() |
Post #5 Ocena: 0 2009-09-22 09:26:39 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
anna69 | Post #6 Ocena: 0 2009-09-22 10:56:27 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-22 09:26:39, Mazury napisał(a): Na zgłoszenie wypadku pracodawcy nie jest w w.wy. okolicznościach za późno. Jakiekolwiek odszkodowanie, o które można się starać do 3 lat po wypadku, zacznie się od raportu i dochodzenia z wypadku sporządzonego przez pracodawcę. . k. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Mazury</i> 22-09-2009 09:37 ] i tu sie pojaiwja schody, pracodawca moze przyjac linie obrony, ze nie ma dowodu na to ze tenwypadek stal sie w pracy, ze minol caly weekend ze mogla rowie dobrze w domu cos przestawiac. Nie zglosil tego zaraz po zdazeniu wiec jesli nie ma na to swiadkow (np inni pracownicy ktorzy widzieli - i potwierdsza) moze byc to sprawa przegran z gory. Ale ja prawnikiem nie jestem, najlepiej sie z nimi skontakotwac. |
Bago78 | Post #7 Ocena: 0 2009-09-22 12:36:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2006 Skąd: Rugby |
Witam
Wlasnie jestem po rozmowie z prawnikiem. Moze to czego sie dowiedzialem, pomoze komus w przyszlosci. Odszkodowanie mi sie nie nalezy, nalezy mi sie zasilek chorobowy. By otrzymac odszkodowanie musza byc zlamane przepisy bhp, a te w moim przypadku nie zostaly zlamane. Stanowisko pracy bylo dobrze zorganizowane, skrzynki, ktore dzwigalem nie byly zbyt ciezkie, wiec pracodawca nie ponosi winy za moj wypadek. Poprostu moje plecy nie wytrzymaly, a to nie jest wina pracodawcy. Nie zgloszenie wypadku pracodawcy, nie jest zbyt duzym problemem, jesli sa swiadkowie zdarzenia. Oczywiscie najlepiej jest zglaszac od razu wszystkie wypadki, to przyspiesza caly proces ubiegania sie o odszkodowanie. Nalezy mi sie zasilek chorobowy, za chorobe dluzsza niz 3 dni. Pierwsze trzy dni chorujemy na wlasny koszt. W moim przypadku, agencja nie wyplaca tego zasilku. Daje mi do wypelnienia druk SSP1, ktory po wypelnieniu musze zaniesc do Jobcentre i to oni zajma sie wyplata zasilku, niestety pieniadze przyjda dopiero po kilku tygodniach (L70 za tydzien choroby) wiec teraz musze zyc z wlasnych oszczednosci. Niektore agencje wyplacaja zasilki od razu a same zajmuja sie odzyskaniem pieniedzy z Jobcentre. Pozdrawiam Bogdan |
misiak83 | Post #8 Ocena: 0 2009-09-22 12:43:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2008 |
no właśnie w większości prywatnych firm, chorobowe wyniso 70 funtów/tydz, w nielicznych jest to cała pensja...
|
Superlover | Post #9 Ocena: 0 2009-09-22 13:00:15 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Z tego co wiem pracodawca (czyli w tym wypadku agencja) wypłaca chorobowe a nie jobcentre
Jeszcze jedna sprawa o której już wspomniano zgłoś się po housing/council tax benefit, i to jak najszybciej bo płacą od dnia zgłoszenia [ Ostatnio edytowany przez: Superlover 22-09-2009 13:03 ] Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
Post #10 Ocena: 0 2009-09-22 13:59:17 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|