MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak to wygląda w UK??

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kamcia1988-19

Post #1 Ocena: 0

2009-09-20 22:22:02 (16 lat temu)

kamcia1988-19

Kobieta

Z nami od: 20-09-2009

Witam, mam pytanie do osób które już dłuższy czas mieszkają i pracują w UK jak wygląda opieka medyczna głownie chodzi mi o pediatrów. W tej chwili mój synek ma 7 tygodni i na razie jesteśmy jeszcze w Polsce ale w styczniu mamy jechać do mojego chłopaka który pracuje w UK i chciałabym wiedzieć jak to tam jest, chodzi mi głównie o kontynuację szczepień niemowląt ale też ogólną opiekę medyczną... a może jest ktoś z Norwich albo orientuje się czy jest tam może polska przychodnia, wiem że w wielu miastach już są....pzdr;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2009-09-20 22:24:46 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

wypowiedzi na forum

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 20-09-2009 22:26 ]

Ada

Do góry stronyOffline

kiki126

Post #3 Ocena: 0

2009-09-29 17:53:05 (16 lat temu)

kiki126

Z nami od: 22-01-2008

W Londynie na Greenwich oraz w Manchester dzialaja polskojezyczne przychodnie z lekarzami prosto z Polski! Jedna z nich jest Zielona Przychodnia (Green Surgery) Ceny sa konkurencyjne, jesli porownac z brytyjskimi prywatnymi klinikami. Niektorzy lataja do Polski do lekarza, ale to sie nie oplaca, lepiej isc do Polskiego lekarza w UK. Very clever!

Cytat:

2009-09-20 22:22:02, kamcia1988-19 napisał(a):
Witam, mam pytanie do osób które już dłuższy czas mieszkają i pracują w UK jak wygląda opieka medyczna głownie chodzi mi o pediatrów. W tej chwili mój synek ma 7 tygodni i na razie jesteśmy jeszcze w Polsce ale w styczniu mamy jechać do mojego chłopaka który pracuje w UK i chciałabym wiedzieć jak to tam jest, chodzi mi głównie o kontynuację szczepień niemowląt ale też ogólną opiekę medyczną... a może jest ktoś z Norwich albo orientuje się czy jest tam może polska przychodnia, wiem że w wielu miastach już są....pzdr;-)

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-09-29 18:19:41 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-09-29 19:11:47 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #6 Ocena: 0

2009-09-29 19:26:01 (16 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2009-09-29 19:11:47, leonka napisał(a):
Witam. Moja siostra wlasnie urodzila coreczke. mala ma juz 8 tygodni. O ile z opieki przedporodowej siostra byla bardzo zadowolona, o tyle juz z opieki po - rozczarowana. Midwife odwiedzily ja 3 razy - za kazdym razem inna. W niczym nie doradzily, na pytania odpowiedzialy zdawkowo. O ciemiaczku, bioderkach czy witaminie D3 nie wspomnialy i nawet chyba nie mialy pojecia... Tak samo w przychodni. Siostra poszla na kontrole, lekarka nawet nie spojrzala na mala, kazala polozyc na wadze, odczytala wynik, zapisala i kazala isc... Dopiero w polskiej przychodni na Greenwich lekarka wszystko jej wyjasnila, powiedziala ile D3 podawac (mala jest na piersi), sprawdzila bioderka (pediatra byla zdziwiona bo w polsce to procedura ze po cesarskim bioderk sprawdzaja). Rowniez doradzila plyn do kapieli na bardzo sucha skore (na recepte) oraz przepisala kropelki do oczka, bo ciagle miala czerwone i lzawilo. Kosztowalo to £65, ale siostra ma pewnosc ze wszystko jest 100% OK.

W UK nie ma pediatrow, kazdy ma GP (lekarz rodzinny) - taki od wszystkiego specjalista z Bozej laski. Jesli do pediatry (czy innego specjalisty) to tylko na skierowanie (ktorego i tak nigdy nie daja, chyba ze sie samemu stanowczo domaga) i po odstaniu 8-tyg kolejki.

1. biodra sprawdza sie rutynowo po porodzie
2. vitaminy D3 jako standard sie nie podaje
3. na sucha skore jest najlepszy baby oil

im wiecej czytam utyskiwan polskich matek tym bardziej sie dziwie ze spoleczenstwo brytyjskie w ogole jeszcze isnieje i nie powymieralo w dziecinstwie od roznych chorobsk, nie chodzi powyginane i zdeformowane z otwartymi ranami na ciele. No ludzie zastanowcie sie troche.
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2009-09-29 19:39:37 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-09-29 20:02:01 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #9 Ocena: 0

2009-09-29 20:15:38 (16 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Cytat:

2009-09-29 19:26:01, anthrax napisał(a):
Cytat:

2009-09-29 19:11:47, leonka napisał(a):
Witam. Moja siostra wlasnie urodzila coreczke. mala ma juz 8 tygodni. O ile z opieki przedporodowej siostra byla bardzo zadowolona, o tyle juz z opieki po - rozczarowana. Midwife odwiedzily ja 3 razy - za kazdym razem inna. W niczym nie doradzily, na pytania odpowiedzialy zdawkowo. O ciemiaczku, bioderkach czy witaminie D3 nie wspomnialy i nawet chyba nie mialy pojecia... Tak samo w przychodni. Siostra poszla na kontrole, lekarka nawet nie spojrzala na mala, kazala polozyc na wadze, odczytala wynik, zapisala i kazala isc... Dopiero w polskiej przychodni na Greenwich lekarka wszystko jej wyjasnila, powiedziala ile D3 podawac (mala jest na piersi), sprawdzila bioderka (pediatra byla zdziwiona bo w polsce to procedura ze po cesarskim bioderk sprawdzaja). Rowniez doradzila plyn do kapieli na bardzo sucha skore (na recepte) oraz przepisala kropelki do oczka, bo ciagle miala czerwone i lzawilo. Kosztowalo to £65, ale siostra ma pewnosc ze wszystko jest 100% OK.

W UK nie ma pediatrow, kazdy ma GP (lekarz rodzinny) - taki od wszystkiego specjalista z Bozej laski. Jesli do pediatry (czy innego specjalisty) to tylko na skierowanie (ktorego i tak nigdy nie daja, chyba ze sie samemu stanowczo domaga) i po odstaniu 8-tyg kolejki.

im wiecej czytam utyskiwan polskich matek tym bardziej sie dziwie ze spoleczenstwo brytyjskie w ogole jeszcze isnieje i nie powymieralo w dziecinstwie od roznych chorobsk, nie chodzi powyginane i zdeformowane z otwartymi ranami na ciele. No ludzie zastanowcie sie troche.

Zgadzam sie z Toba. Ja nie mowie, ze jestem z opieki superowo zadowolona, ale przeciez nikt mnie na smyczy do lekarza GP nie ciagnie. Kazdy ma prawo wyboru i kazdy idzie gdzie chce.
:-)

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #10 Ocena: 0

2009-09-29 20:23:47 (16 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Cytat:

2009-09-29 19:39:37, leonka napisał(a):
Cytat:

1. jakos nie sprawdzili ani razu (dwoje dzieci)
2. Nie podaja - bo wiekszosc karmi butelka - a tam D3 juz jest. Jak napisalam - starszy mial poczatki krzywicy - wiec dlaczego tu nie stwierdzono?
3. baby oil - a sadzisz ze siostra to idiotka i malej niczym nie smarowala? Nic nie pomagalo - GP stwierdzila ze mala wyrosnie, ze to normalne, skora noworodka. Co do oczka uznala ze ja przewialo (niezle "przewianie" ze ustapilo po kropelkach).

Owszem - troche wyolbrzymiamy, a mi jednak wydaje sie ze takie rozbieznosci w opiniach lekarzy sa dziwne... mam kolege Francuza - lekarza. Jego opinia o lekarzach GP w UK jest zblizona do opini Polakow. Wiec to chyba nie tylko nasza paranoja...

Dyskusja odbiega od tematu - prosze wyglaszaj swoje opinie/doswiadczenia a nie spieraj sie szukaj zwad. Na zaczepki wiecej nie odpowiadam.

ad 2. nie wiem skad bierzesz swoje statystyki dotyczace karmienia butelka, ale niech ci bedzie.

co do vitaminy D3 - wystarczy z dzieckiem codziennie wyjsc na spacer i nie usprawiedliwiac sie zimnem czy deszczem. Ale jak ktos woli od malego dziecko chemia szpikowac - no to juz jego sprawa.

ad 3. no to ja poprosze nazwe tego specyfiku (wypisanego pewnie na prywatnej recepcie do zaplacenia :-]), ktory magicznie pomogl dziecku na sucha skore.

jesli to byl Aqueous cream - mozna kupic w bootsie za £1.50 za polkilowe pudlo :-]:-]
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,