Str 3 z 7 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-07-29 11:47:50 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Anthrax | Post #2 Ocena: 0 2009-07-29 11:50:14 (16 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2009-07-29 11:47:50, hwojtek napisał(a): I co z tego! Pisałam o prawdziwej łacinie medycznej. a ta jaka jest? na niby? -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
Post #3 Ocena: 0 2009-07-29 11:57:23 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
El_zvis | Post #4 Ocena: 0 2009-07-29 12:25:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2009 Skąd: Seul / Rijad |
A ja tam nie byłem u lekarza od 10 lat.
Po co mi to? Umrę śmiercią naturalną, bez pomocy. ![]() Podróż pociągiem skraca czas podróży koleją.
|
refleksja | Post #5 Ocena: 0 2009-07-29 12:27:51 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-09-2008 Skąd: Londyn |
W Polsce jestem HDK i raz przyjmował mnie lekarz - Egipcjanin. Przemiły człowiek, który poza zrobieniem koniecznych badań dał mi cenne rady jak ratować gnający puls i zapisał mi zioła.
Sądzę, że niekoniecznie jest problem w kolorze skóry, ale w poziomie nauczania. Obawiam się, że medycyna - ta podstawowa (nie mówię o naukowej i eksperymentalnej) - jest na wyższym poziomie w Polsce. Jakby Pakistańczyk skończył medyzynę w Krakowie, Wawie itp. to pewnie byłby lepszym lekarzem. Nienawidzę służby zdrowia w UK!! 1. Poszłam po plastry entyk. to po wymienieniu nazwy lekarz mi wciskał, że to na menopauzę. Okazało się, że źle wpisał Evra i chyba nigdy o tym nie słyszał... 2. W komputerze położnej trzeba powiedzieć jakie się antyki brało - a plastów nie ma do wyboru wcale 3. Przyjmowała mnie studentka położnoctwa pod nadzorem. Nie jestem lekarzem, ale znałam odpowiedzi na więcej pytań niż ona. 4. Pisałam już gdzieś o tym, że pobrano mi krew bez rękawiczek i nie odkażono ręki przed i po pobraniu. 5. Mierzono mi ciśnienie na prawej ręce, która sobie wisiała w powietrzu. Mityczny paracetamol jest przegięciem, ale nie jest taki całkiem bezpodstawny. Pytałam kiedyś o to mojego kolegę ortopedę i powiedział, że ma to jakiś sens. Paracetamol jest lekiem przeciwzapalnym i przy odpowiednich dawkach faktycznie wiele można zdziałać. Tak czy inaczej, cieszę się, że wracam do Polski z medycznego punktu widzenia. PS. W Poznaniu też jest "kolorowy" lekarz. Nazywa się doktor Palmer i chyba jest chirurgiem, ale nie dam sobie ręki uciąć. PS2. W Krakowie bardzo cenionym weterynarzem jest też ktoś o ciemniejszym kolorze skóry. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-07-29 12:27:57 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2009-07-29 12:37:38 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anna69 | Post #8 Ocena: 0 2009-07-29 12:37:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
do autorki:
idz za kilka dni i powiedz ze bol jest niedowytrzymania i ze prosisz o specjalistyczne badania ze wzgelu na poprzedni przebieg choroby ktory skutkowal operacja...powinno podzialc, bo tak byc nie moze, oni czesto olewaja bo z tego co sie zorentowalam to anglicy jak im cos naprawde dolega to bardzo tupia nogami u gp itp...a jak nie tzn dla lekarzy ze to nic powaznego skoro nie domagasz sie jakis badan itp... a do reszty: moj misko mial bardzo powazy wypadek - prawie stracil noge, mial polamane zebra oboajczyk, mostek i wiele innych powiklan przez te obrazenia...przy jego dlugotrawlym leczneniu (minol juz ponad rok od wypadku a dopiero teraz sie wszytko zagoi - taz nic sie nie saczy) pracowali roznie lekzre, rozne zespoly - ortopedzi, pneumolodzy, chirudzy palstyczni, naczyniowcy, lekarza od kontorli bolu i ogolni... po pierwsze ratowali zycie poznije noge...mial 4 operacje w tym 2 typowo plastyczne - przeszcepy skory(stracil polowe skory i miesni razem z tetnica - tu bajpas ma - w lewej nodze) i jak bylismy w pl na konsultacji to lekarz(znany specjalista) powiedzal ze po opisie wypadku i po widku nogi w zwyklej budrzetowce w pl nie bawili by sie w jej ratownie, ze chirurdzy odwalili kawal dobrej roboty za co w pl by trzeba bylo sono placi bo byla barso zmala szana na utrzmanie przeszcepow, nogi a pozniej odzyskaie jakiejkolwiek sprawnosci - a tu prosze...misko chodzi ba nawet biega - kuleje ale daje sobie rade - i polowa lekarzy go leczasych to ludze ciemnego koloru skory....wiec takei brednie ze pakistan to ble a bialy cacy, ze w polsce 1000 razy lepsza sluzba zdrowia to sobie opowiadajcie w niedziel po mszy pod polskim kosciolem a nie roznoscie stereotypow!! wszedze trafiaja sie konowaly,...i tu i w pl!! a ze ktos nie umie postawic na swoeim tupnac noga i dogadac i sopasowac do tutejszego poedejcia do pacjeta to jego wina!! |
Post #9 Ocena: 0 2009-07-29 12:42:39 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
anna69 | Post #10 Ocena: 0 2009-07-29 12:46:21 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
Cytat: 2009-07-29 12:27:51, refleksja napisał(a): Nienawidzę służby zdrowia w UK!! 1. Poszłam po plastry entyk. to po wymienieniu nazwy lekarz mi wciskał, że to na menopauzę. Okazało się, że źle wpisał Evra i chyba nigdy o tym nie słyszał... 2. W komputerze położnej trzeba powiedzieć jakie się antyki brało - a plastów nie ma do wyboru wcale 3. Przyjmowała mnie studentka położnoctwa pod nadzorem. Nie jestem lekarzem, ale znałam odpowiedzi na więcej pytań niż ona. 4. Pisałam już gdzieś o tym, że pobrano mi krew bez rękawiczek i nie odkażono ręki przed i po pobraniu. 5. Mierzono mi ciśnienie na prawej ręce, która sobie wisiała w powietrzu. 1.2. to dziwne bo wile moich kolezanek przyjmue lasty i to bardzo rozne!!, trzeba bylo sic gdzies indziej, albo nie do gp tylko do family planning clinic 3. jak byla pod nadzorem to jaki problem?? jakbys miala wiecej pyatn trzeba bylo porosic o juz dyplomowana polozna - kazdy sie kiedys uczy... 4. a nie umiesz poprosic o zachowanie warunkow chigieny?? ja sie z tym nigdy nie spotkalam, a jakby tak bylo to na pewni bym wyrazila moje nizadowolenie i poporsila o zalozenie rekawicek i przemysie skory antysceptycznymi gazami - zmien przychodnie 5. pomiar cisnienia - nie wiem nie znam sie - ale jak wiesz ze blednie robiony - zmien przychodzni!! tu widze ewidenty problem z przekazaniem swoejgo niezdowolenia bezposrednio, mozliwe ze bariera jezykowa - ale wierz mie nie wszedzie tak jest |