Natto, od tysięcy lat spożywane przez Japończyków, jest naturalnym produktem żywnościowym, dzięki któremu zawdzięczają oni swoją długowieczność i zdrowy wygląd. Jest to produkt otrzymywany z soi, którą w tradycyjny sposób poddaje się procesowi fermentacji (do gotowanych ziaren soi dodaje się pożyteczne bakterie Bacillus Natto).
CZY NATTO W POSTACI WYSUSZONEJ JEST DLA MNIE ODPOWIEDNIE ?
Tak, jeśli chcesz być zdrowy, mieć gładszą skórę, szczuplejszą sylwetkę, więcej energii, i chcesz dożyć późnej starości.
CZYM SIĘ WYRÓŻNIA NATTO ?
Natto występuje na liście najzdrowszych produktów na świecie oraz zajmuje pierwsze miejsce w Japonii wśród innych produktów poddanych procesowi fermentacji.
Proces fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Natto powoduje bezkonkurencyjność tego produktu wśród innych produktów sojowych.
Soja poddana procesowi fermentacji powstrzymuje skutki działania kwasu roślinnego, który jest obecny W NIESFERMENTOWANYCH PRODUKTACH SOJOWYCH, a także poprawia przyswajalność fitoestrogenów.
Natto zawiera probiotyki, czyli tzw. "dobre bakterie", od których zależne jest prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu.
W przeciwieństwie do tradycyjnej postaci Natto - glutowatej i klejącej, nasze Natto jest w postaci wysuszonej, której zawdzięcza swój estetyczny wygląd.
JAK DZIAŁA NATTO ?
Enzym nattokinaza występujący w Natto, w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób pomaga utrzymać optymalną gęstość krwi - klucz do Twojego zdrowia.
Proteiny produkowane przez Bacillus Natto przyczyniają się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi oraz obniżenia poziomu cholesterolu.
Lecytyna poprawia pamięć i koncentrację, a saponina opóźnia proces starzenia.
Usuwa złogi i śluz znajdujący się w jelitach i przy okazji fizjologicznie obniża wagę ciała.
Wspomaga odchudzanie, poprawiając przemianę materii.
Przywraca normalną mikroflorę i usuwa substancje toksyczne, mogące powodować powstawanie komórek rakowych.
Pomocna przy zaparciach - ułatwia wypróżnianie i zapewnia odpowiednią wilgotność i objętość stolca.
Zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i spożywanie alkoholu (nie dopuszcza do efektu tzw. kaca).
Zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy K niż szpinak, która odgrywa znaczącą rolę przy formowaniu kości, a dzięki witaminie K2 zapobiega osteoporozie.
Korzystnie wpływa na poprawę kondycji skóry i włosów. Właściwości przeciwstarzeniowe witaminy E pomagają zwalczyć na skórze oznaki upływu czasu.
Zawiera naturalny estrogen, który pomaga w złagodzeniu skutków menopauzy.
Natto jest także idealne dla panów po pięćdziesiątce - chroni przed przerostem i nowotworami prostaty.
JAK SPOŻYWAĆ NATTO ?
Natto w postaci wysuszonych kulek jest produktem gotowym do spożycia. Można je chrupać między posiłkami aby zaspokoić mały głód, bądź dodawać do jogurtu, mleka, mussli i sałatek.
Jedna porcja sugerowana przez producenta to dwie małe czubate łyżeczki (około 60-90 kulek), a w opakowaniach z koreczkiem - 3 pełne koreczki.
Proponowane przez nas Natto można kupić w woreczkach 80-gramowych - wystarcza na ponad 10 porcji, oraz 200-gramowych - na ponad 25 porcji.
Zapraszam do dyskusji
