Forum dyskusyjne

Zdrowie » czy ang ubepieczenie dziala w PL?

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Zdrowie" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Zdrowie » czy ang ubepieczenie dziala w PL?

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 13)
Elzu

Post #1

2005-06-07 09:59 (3 lata temu)

Elzu

Z nami od: 07-06-2005

Pracuje w Anglii legalnie, mam numer ubepieczeniowy i place skladki czyli jestem ubezpieczona. Moje pytanie jest: czy to ubepieczenie obejmuje takze leczenie w Polsce - na kase chorych. Tzn, wybieram sie na 3 tygodnie do Polski i chcialabym w tym czasie pojsc do dentysty.

Jezeli ubepieczenie obejmuje leczenie poza granica Wielkiej Brytanii, to co musze stad zabrac do Polski, zeby pani dentyskta nie miala watpliwosci, ze jestem ubepieczona?

Slyszalam ze druk o nazwie E111, czy to prawda? Jesli tak to gdzie moge go dostac (co wziac ze soba), w jaki sposob i przez kogo musi on byc wypelniony, komu przedstawic go w Polsce?

Z gory dzieki, za wszelkie info.

[ Wiadomość edytowana przez : Elzu on 07-06-2005 10:00 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Anonim

Post #2

2005-06-07 13:47 (3 lata temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Radzę udac się od razu do prywatnego gabinetu stomatologicznego,
ja tak robie mimo ubezpieczenia od kiedy chciano mi założyc amalgamat tzn metalową lpombę w przychodni - nie wyrazilam zgody więc za lepszą zapłaciłam dawno temu 30zł.
Prywatnie plomba to koszt około 70zł
No i terminy
życze powodzenia.

Do góry stronyOffline

sasj

Post #3

2005-06-07 16:04 (3 lata temu)

sasj

Z nami od: 18-02-2005

dentysta tylko w polsce!najlepiej prywatnie.
a tak na marginesje udaj sie do pobliskiego gp w ktorym jestes zarejestrowania tam powinnas uzyskac info na temat tego druku.jestes tu ubezpieczona w polsce nie placisz warunek druczek ktory pani w gp powinna ci wydac(niewiem jaki to druczek,poniewz ja niekozystam z polskiej sluzby zdrowia niemam takiej potrzeby)powodzenia. agnes ;-)
praska aga.

Do góry stronyOffline

Elzu

Post #4

2005-06-07 16:10 (3 lata temu)

Elzu

Co do dentyski w polsce to nie ma problemu :) mam "swoja" sprawdzona i terminy tez juz sa :) chodzi tylko o formalnosc papierkowa :)

Do góry stronyOffline

Post #5

2005-06-07 16:19 (3 lata temu)

osoby mieszkające i pracujące w kraju UE, przyjeżdżające do Polski (np. turystycznie) są uprawnione do świadczeń medycznych za okazaniem druku E-111 poświadczonego przez odpowiedni urząd kraju zamieszkania
osoby mieszkające w kraju, a pracujące i opłacajace składki za granicą (np. pracownicy przygraniczni), oraz członkowie ich najbliższej rodziny mają prawo do opieki zdrowotnej w obu krajach; w takim przypadku dla otrzymania bezpłatnej pomocy medycznej w Polsce konieczne jest uzyskanie w kraju zatrudnienia zaświadczenia na druku E-106 oraz zarejestrowanie go w oddziale NFZ. Dzieci takich pracowników są ubezpieczone i korzystają z pomocy lekarskiej w kraju, w którym mieszkają. Za granicą mają zapewnione świadczenia zdrowotne tylko w przypadkach nagłych (jak turyści).

Do góry stronyOffline

Elzu

Post #6

2005-06-07 22:36 (3 lata temu)

Elzu

"osoby mieszkające i pracujące w kraju UE, przyjeżdżające do Polski (np. turystycznie)" - czy ja sie do takich osob zaliczam?

Jestem juz w Anglii 10 miesiecy i przez ten czas nie bylam jeszcze w ogole w Polsce. Do tego pracuje tu i mieszkam, ale nie mam statusu rezydenta czy cos takiego. Tutaj nie ma obowiazku meldowania, wiec kto tak naprawde wie gdzie mieszkam na stale, tu czy w Polsce? Troche to zamieszane :) przynajmniej dla kogos kto w tym "nie siedzi"

Zakladam ze potrzebuje druk E-111, ale skad wziac i ktory urzad musi go poswiadczyc?

Do góry stronyOffline

Post #7

2005-06-08 07:13 (3 lata temu)

Jezeli jestes zameldowany w Polsce to mieszkasz w Polsce
Dotyczy cie - ,,osoby mieszkające w kraju, a pracujące i opłacajace składki za .......,,

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #8

2005-06-08 09:10 (3 lata temu)

hmm.. czyli potrzebuje E-106, a skad moge go wziac?

p.s. jestem dziewczyna.

Do góry stronyOffline

Post #9

2005-06-08 09:55 (3 lata temu)

Musisz zapytac w GP albo w NHS gdzie mozesz dostac taki druk

PRZEPRASZAM ZA PRZEKLIKNIECIE Elzu

[ Wiadomość edytowana przez : elza on 08-06-2005 12:46 ]

Do góry stronyOffline