|
---|---|
butterfly42 | Post #1 Ocena: 0 2008-03-29 06:36:56 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD |
Mam problem!!!Moja dziesieciomiesieczna córeczka ma biegunke.Bylam z nia u lekarza oraz na pogotowiu ale lekarze stwierdzili,ze to tylko jakis wirus.prawdopodobnie tak jest,bo synek kolezanki równiez ma biegunke,ale mój problem polega na tym,ze dziecko nie chce pic a lekarze nie chca przepisac zednego srodka,zeby zapobiec odwodnieniu.Twierdza,ze bedzie dobrze,tylko trzeba dziecku podawac duzo plynów.Wiem,ze w Polsce mozna kupic bez recepty kilka preparatów dla dzieci aby zapobiec odwodnieniu lub uregulowac perystatyke jelit.Czy tutaj równiez mozna kupic cos takiego bez recepty?
|
iwona4321 | Post #2 Ocena: 0 2008-03-29 06:54:20 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2007 |
Napewno mozna kupic cos takiego chyba smecte ale nie podawaj jak doroslemu tylko polowe dawek Dzidzius musi pic odwodnic moze sie nawet w jeden dzien Pytaj w aptece napewno cos maja Jak nie to kup dla doroslych i zmniejsz dawke Pozdrawiam
![]() in
|
iwona4321 | Post #3 Ocena: 0 2008-03-29 06:57:31 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2007 |
Najważniejsze - nawadnianie Podstawowym sposobem leczenia ostrej biegunki (w zależności od stopnia odwodnienia) jest nawadnianie doustne, także przy zastosowaniu zgłębnika żołądkowego lub dożylne oraz dieta. W ciągu pierwszych 3-4 godzin nawadniania doustnego należy podawać wyłącznie płyn nawadniający (DPN), aby uzupełnić straty wody i elektrolitów, w ilości ok. 50-100 ml na kilogram masy ciała (kgmc). Po tym czasie można kontynuować podaż DNP razem z płynami obojętnymi. Konieczny jest też powrót do prawidłowego żywienia dziecka. Czym poić? Obecnie zaleca się DPN (w Wielkiej Brytanii są to Diarolyte, Dextrolyte), które najlepiej uzupełniają straty wody i elektrolitów. W przypadku wystąpienia wymiotów, które nie są przeciwwskazaniem do pojenia doustnego, płyn należy schłodzić. Jest wtedy lepiej tolerowany i nie prowokuje odruchów wymiotnych. Dzieci poi się małymi porcjami, a bardzo często (5 ml co 2-5 minut), najlepiej strzykawką lub łyżeczką. Jeżeli dzieci nie chcą pić DPN, można stosować inne płyny obojętne, takie jak woda mineralna niegazowana czy herbata. Nie należy stosować soków owocowych, coca-coli i innych napojów gazowanych, które ze względu na dużą zawartość cukru mogą spowodować nasilenie biegunki. Czym żywić? Dzieci karmione piersią nie powinny być odstawiane od piersi wcale. U pozostałych dzieci jak naszybciej należy wrócić do diety stosowanej przed wystąpieniem biegunki. Korzystnie jest podać dziecku w tym czasie mus jabłkowy, marchwiankę, ryż, przetarte gotowane jarzyny, jogurt i inne przetwory mleczne oraz olej roślinny. Biegunki nie leczy się czekoladą! Wskazania do leczenia antybiotykiem są bardzo ograniczone, a stosowanie leków przeciwbiegunkowych takich jak Smecta często jest nieuzasadnione i nie ma wpływu na czas trwania biegunki. Stosowanie probiotyków (preparatów zawierających naturalną florę jelitową) znamiennie skraca czas trwania biegunki u niemowląt i małych dzieci. ![]() in
|
dominika-essex | Post #4 Ocena: 0 2008-03-29 08:20:13 (17 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2007 Skąd: Basildon |
Znalazlam stronke, na ktorej jest ladnie opisane co nalezy robic w trakcie gdy u malenstwa wystapi biegunka. Moze tu znajdziesz cos co Wam pomoze. Pozdrawiam i buziaki dla sloneczka.
![]() biegunka u dzieci ..... |
butterfly42 | Post #5 Ocena: 0 2008-03-29 08:33:49 (17 lat temu) |
Wielkie dzieki.Popytam w aptece o smecte lub jakis podobny srodek,bo glównie o cos takiego mi chodzilo.To nie jest moje pierwsze dziecko wiec na temat domowych sposobów leczenia wiem sporo ale chodzilo mi glównie o jakis srodek farmakologiczny,bo w Polsce idac do lekarza z takim problemem lekarz przepisuje lacidofil,smecte lub nifuroksazyd ,zeby uregulowac perystatyke jelit oraz cos zeby zapobiec odwodnieniua a tutaj nie chcial mi nic przepisac mimo,ze mówilam,ze mala nie chce pic.Powiedzial,ze nic jej nie bedzie,bo narazie wyglada dobrze(tak stwierdzil ten lekarz na pogotowiu,bo ten w przychodni jak zwykle przepisal paracetamol w ilosci 700ml i kazal podawac jej cztary razy dziennie) i,ze jesli nie ma goraczki to nie dawac jej zadnych leków i powinno jej samo przejsc.Narazie daje jej kleik ryzowy i marchwianke,zaraz pójde do apteki popytac o cos na biegunke.Jeszcze raz dzieki za info.
|
|
|
anielka | Post #6 Ocena: 0 2008-03-29 09:42:05 (17 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Mialam podobny problem
Lekarz(polka)przepisala mi zawiesine Kaolin. Tylko nie jestem pewna czy dostaniesz to bez recepty. |
Nycza | Post #7 Ocena: 0 2008-03-29 10:14:15 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2007 Skąd: Londyn |
hey moja mala miala grype zoladkowa na poczatku stycznia. lekarz tutaj nie przepisal zadnych srokow na biegunke, stwierdzil ze u malych dzieci lepiej jak ona przejdzie sama. zapisal tylko Dioralyte to srodek uzupelnijacy elektrolity i wszelkie inne substancje tracone w czasie biegunki. odnosnie uzupelniania plynow powiedzila ze jezeli dziecko je mleko normalnie (tez plyn) to nie ma potrzeby jakiegos specjalnego nawadniania no chyba ze zacznie wymiotowac, na ulotce ktorej od niego dostalam pisano ze mozna kupic w aptece probiotyki pomagajace przywrocic prawidlowa flore bakteryjna ja mialam taki srodek z polski (lakcit). powodzenia
aaaa malej biegunka przeszla po tygodniu |
zwirek | Post #8 Ocena: 0 2008-03-29 11:40:16 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-06-2007 Skąd: Londyn |
Witam!
Moj synek mial to samo,mial biegunke i nie chcial pic odchodzilam od zmyslow.Masz szczescie bo je ruz i marchwianke moj tylko w jednym dniu wypil dwa razy po 120mg mleka sojowego,bo tak zalecil lekarz.W czwarty dzien wieczorem wypil 180mg herbatki a ten lek podawalam mala strzykawka bo nie chcial pic ale po jednej saszetce przeszlo i to napewno jest wirus paskudny. Zycze malenstwu zdrowka |
Witia | Post #9 Ocena: 0 2008-03-29 11:53:51 (17 lat temu) |
Z nami od: 28-04-2007 |
Sok z marchwi - sprawdzone.
|
butterfly42 | Post #10 Ocena: 0 2008-03-29 12:05:52 (17 lat temu) |
Wielkie dzieki za rady!Wlasnie dostalam od znajomej nifuroksazyd i lakcid wiec zaraz podam malej.Mam nadzieje,ze pomoze...
|