MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Otrzymanie zwolnienia lekarskiego w UK - mozliwe?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

megi_1

Post #1 Ocena: 0

2008-02-11 22:01:58 (17 lat temu)

megi_1

Z nami od: 27-02-2007

Witam serdecznie,
byc może moje pytanie wydaje sie głupie ale powiedzcie prosze co trzeba zrobić aby otrzymać od GP płatne zwolnienie za okres niezdolności do pracy? Mój mąż juz dwa razy był zmuszony brać bezpłatne sick-i, ponieważ pomimo wyraźnej niezdolnosci do pracy takiego zwolnienia nie otrzymał. Pierwszym razem miał poparzoną skórę na dłoniach, ból nieziemski, na co dostał tylko maść i kazano mu iść do pracy, drugim razem w drodze do pracy potrącił go samochód, upadł tak, ze miał skrecone nadgarstki, również dostał paracetamol i do roboty ! :)
Od kilku dni męczy go osławiony na wyspach Winter vomiting bug i nawet juz nie szedł do lekarza tylko wziął sick-a.
Zastanawiam się co takiego musi sie wydarzyć aby niezdolność do pracy została łaskawie potwierdzona przez GP.

Powiedzcie proszę jak to jest z Wami, czy tez tak trudno Wam otrzymac odnośnik naszego L-4 na Wyspach?

Pozdrawiam serdecznie
Megi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Julia2005

Post #2 Ocena: 0

2008-02-11 22:51:18 (17 lat temu)

Julia2005

Z nami od: 17-10-2007

Ostro, ostro...... wydaje mi sie ze najlepszym dla was wyjsciem bedzie zmienic sobie lekarza - bo najwyraziej widac ze Pan owy doktor ma w d.....e L4 i nie lubi go dawac.

Mój "M" dzis byl u lekarza z guzem na nodze i Pani doktor, ktora byla w zastepstwie za naszego lekarza ktory ogolnie jest cool - przepisala mu...... no domysli sie ktos? Penwie ze PARACETAMOL. Idioci, idioci jeszcze raz idioci......

Wczesniej bylam zapisana do przychodni gdzie wlasnie wszystko tez leczyli albo calpolem albo paracetamolem. Kiedy sie przenieslismy do nowej przychodni i pod opieke wzial nas inny lekarz - nie moge narzekac. No dzis taki incydent bo w zastepstwo takiego debila nam dali....

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #3 Ocena: 0

2008-02-11 22:54:50 (17 lat temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Z mojego doswiadczenia, to lekarz nie wystawia zwolnienia, a w pracy po prostu albo sie informuje menazera o chorobie (1-2 dni), albo wypelnia firmowy druczek "sick form", gdy w role wchodzi wiecej dni.

Jak mialem operacje to chirurg wystawil mi zwolnienie na chyba 2 tygodnie, ale i tak nikt tego w pracy ode mnie nie wymagal. Wypelnilem tylko "sick form" i tyle. Oczywiscie wczesniej bylo wiadomo, ze mnie nie bedzie przez dluzszy okres czasu.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-02-11 23:12:24 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

megi_1

Post #5 Ocena: 0

2008-02-12 15:50:08 (17 lat temu)

megi_1

Z nami od: 27-02-2007

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Rozumiem, ze wypełnienie tego druczka i oddanie go nie zmienia faktu, ze nikt nam za ten okres nieobecnosci w pracy nie zapłaci?

Pozdrowienia.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2008-02-12 17:24:40 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zalezy wszystko od regulaminu pracy w firmie. Na pewno jest dokladnie okreslony system placenia za chorobowe. W przypadku choroby powyzej 4 dni z rzedu przysluguje Statutory Sick Pay.

Niestety nie widze tego w pytaniach i odpowiedziach na MW, podaje wiec link angielski http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/statutory_sick_pay.asp
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #7 Ocena: 0

2008-02-12 18:42:11 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2008-02-12 15:50:08, megi_1 napisał(a):
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Rozumiem, ze wypełnienie tego druczka i oddanie go nie zmienia faktu, ze nikt nam za ten okres nieobecnosci w pracy nie zapłaci?

Pozdrowienia.

placenie, czy nie-placenie za chorobowe nie maja nic wspolnego z L4. chorobowe wyplaca sie na podstawie umowy o prace. niektore firmy placa normalna stawke, niektore zmniejszona, a niektore zero... (podobno np Tesco nie placi za pierwsze 4 dni, czyli do momentu kiedy SSP sie nie zacznie).
lepiej wziac to pod uwage przy szukaniu pracy i dokladnie sie dowiedziec jakie sa opcje zanim sie zaakceptuje dana oferte...

Do góry stronyOffline

miziol

Post #8 Ocena: 0

2008-02-13 07:01:17 (17 lat temu)

miziol

Mężczyzna

Z nami od: 08-02-2008

Czyli inaczej około 40 funci tygodniowo lub 95% podstawy z 38-39 godzin, lub zero :-(
Olewam wszystko dookoła - powiedziała konewka

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,