Cytat:
2008-01-11 19:30, monikaspodymek napisał(a):
Cytat:
2008-01-09 22:10, Ewa19 napisał(a):
Witam,
mieszkam na Muswell Hill i poszukuje dobrego dentysty dla swoich chlopcow. Glownie chodzi mi o mlodszego, 9 lat, i o skierowanie do ortodonty.
Bylam juz tutaj u dentystki, ktora stwierdzila,ze jest za wczesnie na wizyte u ortodonty,bo w tym kraju /niestety wczesniej wspomnialam,ze w Polsce powiedziano mi,ze potrzebuje aparatu dla dziecka/ dopiero w wieku 12 lat mozna udac sie do ortodonty.
Tak,tylko,ze moj syn ma bardzo krzywe zeby a wrecz nawet jeden nie rosnie,bo nie ma miejsca.
wiek dziecka nie ma znaczenia... liczy sie to czy ma jeszcze mleczne zeby czy nie... nikt nie zalozy aparatu na mleczne zeby, stale ktore jeszcze nie w pelni wyszly lub dziurawe zeby... jesli powiedziala ze MUSI miec 12 lat - zmien dentyste. to nieprawda.
natomiast nie martw sie ze syn ma strasznie krzywe zeby... jest jeszcze dzieckiem, szybko sie wyrownaja... spojrz na dzieci dookola: te z aparatami maja na oko przynajmniej 12 - 13 lat. moze dlatego ze 9-latek raczej zawsze ma jeszcze mleczaki?
co do porady polskiego dentysty: ja mialam aparat jak mialam lat 5. taki starego typu: tylko na noc, wyjmowany. moze wlasnie cos takiego mial na mysli? obecnie nie ma potrzeby ich nosic bo nowoczesne aparaty sa w stanie wyrownac zeby nawet 40-letniej osoby. oczywiscie nie kazdego strac na nie (a w polsce to raczej nikogo - niestety nadal sa dostepne tylko prywatnie a koszt to jakies 4,5tys zlotych) i stad nadal nosi sie te starego typu - "panstwowe". a one nie wyrownuja zebow ale troszcza sie o to by stale zeby rosly w miare prosto. dlatego nosi sie je tak wczesnie jak to mozliwe.
jesli moge cos jeszcze poradzic to upewnij sie ze twoj dentysta zapisze cie w kolejke do ortodonty jak tylko synek straci ostatniego mleczaka gdyz w kolejce czeka sie od roku w gore... (ja czekam juz ponad 1,5 roku)
[ Ostatnio edytowany przez: <i>monikaspodymek</i> 11-01-2008 19:33 ]
dzieki piekne za odpowiedz

)
gdy ja bylam mala w polsce, tez nosilam taki panstwowy aparat..

)
ale wracajac do tutejszego problemu..
w rejestracji dentystki,ktora nie dala skierowania do ortodonty, powiedziano,ze jezeli pani doktor da skierowanie, to bede czekac 3-4 tygodnie na wizyte u ortodonty.
a czy rzeczywiscie takby bylo, nie wiem..
ale chyba najlepiej poszukac innego dentysty

)
ale dlaczego w Polsce jest inne "podejscie" do tematu ?
jak myslisz , kto ma racje ?
pozdrawiam

)))