MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prosze o pomoc- ortodonta i dentysta dla dziecka

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ewa19

Post #1 Ocena: 0

2008-01-09 22:10 (17 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Witam,
mieszkam na Muswell Hill i poszukuje dobrego dentysty dla swoich chlopcow. Glownie chodzi mi o mlodszego, 9 lat, i o skierowanie do ortodonty.
Bylam juz tutaj u dentystki, ktora stwierdzila,ze jest za wczesnie na wizyte u ortodonty,bo w tym kraju /niestety wczesniej wspomnialam,ze w Polsce powiedziano mi,ze potrzebuje aparatu dla dziecka/ dopiero w wieku 12 lat mozna udac sie do ortodonty.
Tak,tylko,ze moj syn ma bardzo krzywe zeby a wrecz nawet jeden nie rosnie,bo nie ma miejsca.

I moze ktos z tych okolic ma doswiadczenia z GP, bo ja mam okropne.
Chetnie wymienie sie uwagami.
Moi chlopcy zostali zakwalifikowani jako astmatycy.
Ale testow alergologicznych nikt nie chce zrobic.
Straszna historia, juz nawet "zaliczylismy" szpital..

Tak wiec szukam kogos z okolic Muswell Hill i prosze tez o ogolne uwagi i pomoc.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. ;-)))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

belis

Post #2 Ocena: 0

2008-01-10 07:23 (17 lat temu)

belis

Z nami od: 07-07-2006

W UK nie robi sie rutynowo testow alergologicznych w przypadku podejrzenia asty, bo ich wyniki nie maja wiekszego wplywu na prowadzenie chorego.

Alergia nie jest jedyna przyczyna astmy a alergeny sie sa zwsze odpowiedzialne za ataki. Wielu astmatykow reaguje na przyklad na zimne powietrze czy wysilek fizyczny duzo silniej niz na alergeny-sama sie zaliczam do tej grupy.

Nawet jakbys zrobila testy i by sie okazalo, ze sa uczuleni np na kurz to i tak tego nie wyeleminujesz. Poza tym testy alergiczne nie sa wcale takie dokladne. Moim zdaniem w Polsce przywiazuje sie do nich zbyt duza wage.

Jesli ladujesz w szpitalu z powodu astmy to nie jest ona kontrolowana za dobrze. Moze potrzebna jest zmiana lekow. Jezeli GP nie jest za dobry to najlepiej go zmienic, najlepiej na takiego, ktory interesuje sie astma i oferuje tzw asthma clinics z wyspecjalizowana pielegniarka, gdzie moga np przeprowadzec regularne spirometrie, sprawdzic technike uzywania inhalatorow etc Jezeli sprawa wydaje sie powazna to warto prosic o skierowanie do pediatry.

Leczylam astme w Polsce przez lata i widze zdecydowana roznice w prowadzeniu jej w UK. Bierze sie to chyba stad, ze w UK astma jest duzo bardziej powszechne i lekarze sie nia specjalnie nie ekscytuja. Zamiast specjalisty pulmonologa prowadzi mnie GP, ale nie narzekam. Wrecz przeciwnie moja astma jest tereaz duzo lepiej kontrolowana na znacznie mniejszej ilosci lekow niz w Polsce- moze zmiana klimatu a moze zmiana podejscia.

Do góry stronyOffline

zwirek

Post #3 Ocena: 0

2008-01-10 08:51 (17 lat temu)

zwirek

Kobieta

Z nami od: 30-06-2007

Mieszkam na Muswell Hill i wybralam GP w przychodni na`Dukes Avenue i jak narazie nie mam powodow do narzekan o co poprosze to mi robia.Jesli chodzi o dentyste to lecze sie u dentysty na Kings av. i tez jestem zadowolona ale nie wiem jak jest z aparatami dla dzieci,proponuje zebys sie przeszla i zapytala napewno przyjmuja na ubezpieczenie.Jesli masz jakies pytania to pytaj ja w miare mozliwosci i swojej wiedzy Ci pomoge.Moje GG to 7698330,poczta wkorotko@tlen.pl.
Pozdrawiam eva

Do góry stronyOffline

Ewa19

Post #4 Ocena: 0

2008-01-11 15:50 (17 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Witaj :-))
Pieknie dziekuje za odpowiedz i podpowiedz. Chetnie skontakyuje sie z Toba poza portalem :-))
Teraz juz musze gonic ale odezwe sie na pewno.
Bardzo dziekuje, jestem sama z chlopcami i taka chec pomocy jest dla mnie bardzo cenna.
pozdrawiam
Ewa :-)))))

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-01-11 19:30 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Ewa19

Post #6 Ocena: 0

2008-01-14 20:15 (17 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Cytat:

2008-01-11 19:30, monikaspodymek napisał(a):
Cytat:

2008-01-09 22:10, Ewa19 napisał(a):
Witam,
mieszkam na Muswell Hill i poszukuje dobrego dentysty dla swoich chlopcow. Glownie chodzi mi o mlodszego, 9 lat, i o skierowanie do ortodonty.
Bylam juz tutaj u dentystki, ktora stwierdzila,ze jest za wczesnie na wizyte u ortodonty,bo w tym kraju /niestety wczesniej wspomnialam,ze w Polsce powiedziano mi,ze potrzebuje aparatu dla dziecka/ dopiero w wieku 12 lat mozna udac sie do ortodonty.
Tak,tylko,ze moj syn ma bardzo krzywe zeby a wrecz nawet jeden nie rosnie,bo nie ma miejsca.

wiek dziecka nie ma znaczenia... liczy sie to czy ma jeszcze mleczne zeby czy nie... nikt nie zalozy aparatu na mleczne zeby, stale ktore jeszcze nie w pelni wyszly lub dziurawe zeby... jesli powiedziala ze MUSI miec 12 lat - zmien dentyste. to nieprawda.

natomiast nie martw sie ze syn ma strasznie krzywe zeby... jest jeszcze dzieckiem, szybko sie wyrownaja... spojrz na dzieci dookola: te z aparatami maja na oko przynajmniej 12 - 13 lat. moze dlatego ze 9-latek raczej zawsze ma jeszcze mleczaki?
co do porady polskiego dentysty: ja mialam aparat jak mialam lat 5. taki starego typu: tylko na noc, wyjmowany. moze wlasnie cos takiego mial na mysli? obecnie nie ma potrzeby ich nosic bo nowoczesne aparaty sa w stanie wyrownac zeby nawet 40-letniej osoby. oczywiscie nie kazdego strac na nie (a w polsce to raczej nikogo - niestety nadal sa dostepne tylko prywatnie a koszt to jakies 4,5tys zlotych) i stad nadal nosi sie te starego typu - "panstwowe". a one nie wyrownuja zebow ale troszcza sie o to by stale zeby rosly w miare prosto. dlatego nosi sie je tak wczesnie jak to mozliwe.

jesli moge cos jeszcze poradzic to upewnij sie ze twoj dentysta zapisze cie w kolejke do ortodonty jak tylko synek straci ostatniego mleczaka gdyz w kolejce czeka sie od roku w gore... (ja czekam juz ponad 1,5 roku)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>monikaspodymek</i> 11-01-2008 19:33 ]

dzieki piekne za odpowiedz ;-))
gdy ja bylam mala w polsce, tez nosilam taki panstwowy aparat..;-))
ale wracajac do tutejszego problemu..
w rejestracji dentystki,ktora nie dala skierowania do ortodonty, powiedziano,ze jezeli pani doktor da skierowanie, to bede czekac 3-4 tygodnie na wizyte u ortodonty.

a czy rzeczywiscie takby bylo, nie wiem..

ale chyba najlepiej poszukac innego dentysty ;-))

ale dlaczego w Polsce jest inne "podejscie" do tematu ?
jak myslisz , kto ma racje ?

pozdrawiam :-))))

Do góry stronyOffline

Ewa19

Post #7 Ocena: 0

2008-01-14 20:22 (17 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Cytat:

2008-01-10 07:23, belis napisał(a):
W UK nie robi sie rutynowo testow alergologicznych w przypadku podejrzenia asty, bo ich wyniki nie maja wiekszego wplywu na prowadzenie chorego.

Alergia nie jest jedyna przyczyna astmy a alergeny sie sa zwsze odpowiedzialne za ataki. Wielu astmatykow reaguje na przyklad na zimne powietrze czy wysilek fizyczny duzo silniej niz na alergeny-sama sie zaliczam do tej grupy.

Nawet jakbys zrobila testy i by sie okazalo, ze sa uczuleni np na kurz to i tak tego nie wyeleminujesz. Poza tym testy alergiczne nie sa wcale takie dokladne. Moim zdaniem w Polsce przywiazuje sie do nich zbyt duza wage.

Jesli ladujesz w szpitalu z powodu astmy to nie jest ona kontrolowana za dobrze. Moze potrzebna jest zmiana lekow. Jezeli GP nie jest za dobry to najlepiej go zmienic, najlepiej na takiego, ktory interesuje sie astma i oferuje tzw asthma clinics z wyspecjalizowana pielegniarka, gdzie moga np przeprowadzec regularne spirometrie, sprawdzic technike uzywania inhalatorow etc Jezeli sprawa wydaje sie powazna to warto prosic o skierowanie do pediatry.

Leczylam astme w Polsce przez lata i widze zdecydowana roznice w prowadzeniu jej w UK. Bierze sie to chyba stad, ze w UK astma jest duzo bardziej powszechne i lekarze sie nia specjalnie nie ekscytuja. Zamiast specjalisty pulmonologa prowadzi mnie GP, ale nie narzekam. Wrecz przeciwnie moja astma jest tereaz duzo lepiej kontrolowana na znacznie mniejszej ilosci lekow niz w Polsce- moze zmiana klimatu a moze zmiana podejscia.

dzieki..
prawda jest,ze nie moge "ogarnac" tej astmy...

i na pewno tutaj nie robia z niej takiego problemu jak u nas.. tutaj czesto widujemy dzieci,starszych a inhalatorami...
ale byo to dla mnie straszne przezycie, gdy synek dusil sie i nie mogl oddychac..

po naszym pobycie w szpitalu, chyba GP dostalo jakas "notke", bo panie pielegniarki w rejestracji nie usmiechaja sie juz tak wylewnie do mnie jak wczesniej... ;-)))

jedno jest pewne - staram sie robic wszystko aby omijac GP..
ale po wizycie w szpitalu doszlam do wniosku,ze skarbem jest byc zdrowym tutaj...

zreszta w Polsce teraz tez ;-)))

a czy zmiana GP jest mozliwa bez podawania przyczyny ?

pozdrawiam serdecznie :-))))))))

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,