|
|
---|---|
Renia121 | Post #1 Ocena: 0 2007-12-16 11:04 (17 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2007 |
Nie bardzo wiem co mam zrobić. Zanim tu przyjechaliśmy mój syn (3 lata) miał zrobione wszystkie szczepienia obowiązkowe w Polsce.Niedawno odwiedziła mnie Gp i okazało się, że brakuje mu jednego szcepienia tj.tet1, pol.1, pert1, dip1. Niebardzo chcę go na to szczepić tym bardziej, że okazało się że mojej koleżance nie proponowali tego( ma córeczkę miej więcej w tym samym wieku co mój syn i te same szczepienia co i on ). Dzwoniłam do nich i odwoływałam a oni co trochę przysyłają mi nowe powiadomienia. Czy szczepionki są tu obowiązkowe? dziekuje z góry za wszystkie porady
|
belis | Post #2 Ocena: 0 2007-12-20 09:42 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-07-2006 |
W Polsce Diphtheria + Tetanus + Pertussis + Polio -dawke 'przypominajaca' daja w 16-18 miesiacu, czyli dwulatkom. W UK ta sama szczepionke dzieci dostaja w wieku 3-5 lat, przed rozpoczeciem szkoly. Jezeli twoj maluch mial w Polsce wszystkie szczepienia wedlug kalendarza to powinien dostac i ta.
Szczepic nie szczepic, decyzja nalezy do ciebie i nikt cie nie moze zmusic-szczepienia nie sa obowiazkowe, ale jesli z jakis powodow maly nie dostal dawki przypominajacej w Polsce to moim zdaniem warto zaszczepic. Jesli juz mial ta szczepionka w Polsce to porozmawiaj ze swoim GP i sie upieraj przy swoim. Nie ma potrzeby go szczepic 3 raz w takim krotkim okresie czasu. [ Ostatnio edytowany przez: belis 20-12-2007 09:44 ] |
|