MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

KREW.......

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

_Steve_

Post #1 Ocena: 0

2008-02-02 13:53:26 (17 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Bloby, ty masz chyba jakis uraz do NHSu :-]

Ja nie bylem tutaj, ale u mnie w miescinie (w Polsce, znaczy sie) byly akcje, ze "zbiorke" krwi organizowano w bibliotece. Ile tam ludzi przychodzilo, to glowa mala. A ze szpitalem czy nawet przychodnia nie mialo to nic wpolnego. Tak wiec wydaje mi sie, ze oddawanie krwi tutaj nie moze byc takie straszne ;). Co innego jakies zabiegi, operacje itp.

Do oddanie bezpiecznie krwi paniusia, badz panius musi miec rekawiczki, musi zdezynfekowac ofiare, uzyc nowej igly z opakowania i tyle. A my mamy prawo zarzadac, zeby zalozyla/ zalozyl nowe rekawiczki czy otwieral przy nas igle - chociaz i tak powinni to robic.

No chyba ze sie myle, to niech mnie ktos skarci ;-)

PS a co siekawe ja nie wiem jaka mam grupe krwi :-?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

bloby00

Post #2 Ocena: 0

2008-02-02 14:20:59 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Slyszalem po prostu baaaaaardzo duzo opini o tutejszych szpitalach i GP. Rowniez pelno jest tutaj artykulow i informacji o bardzo madrym medycznym zachowaniu....

Wlasnie nawet po takiej glupiej rzeczy jak oddanie krwi mozna sie spodziewac najgorszego, bo traktuja to masowo i nie bedzie sie nikomu chcialo odpowiednio przyszykowac. Wystarczy na nich popatrzec i podac przyklady: jak ciezko jest sie domyslec zeby z jednego kurka leciala zimno-ciepla woda.... :-|

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #3 Ocena: 0

2008-02-03 15:09:00 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Cytat:

2008-02-02 13:53:26, _Steve_ napisał(a):
Bloby, ty masz chyba jakis uraz do NHSu :-]

Steve - specjalnie dla ciebie: Angielski pacjent Artykul o NHSowskich szpitalach.

Niektore z cytatow:

- "Media za tę sytuację winią pielęgniarki, które nie przestrzegają podstawowych zasad szpitalnej higieny."

- "Zdaniem brytyjskiej prasy tutejsze szpitale przypominają te z krajów Trzeciego Świata."

- "Tuż przed Nowym Rokiem w Aberdeen Royal Infirmary w Szkocji znaleziono przez przypadek 20 opasek uciskowych, które od czterech lat, niemyte, przechodziły na kolejnych pacjentów. Nawet 21 tysięcy pensjonariuszy mogło ich nieświadomie używać w trakcie leczenia w szpitalu."

- "Kilka razy w moim pokoju widziałem karalucha"

POZDRAWIAM

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #4 Ocena: 0

2008-02-03 15:54:26 (17 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Dzieki. Ale opiniujac opierasz sie na mediach, czy na wlasnym doswiadceniu? Bo chyba o to autorowi watku chodzilo?

Sam artykul nieciekawie nastawia :-]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

bloby00

Post #5 Ocena: 0

2008-02-03 16:38:41 (17 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Na szczescie nie mam okazji opierac tej opinii na wlasnym doswiadczeniu (i mam nadzieje nigdy nie bede musial), sporo sie slyszy od ludzi a artykuly to dodatek.... choc oczywiscie na pewno nie dotyczy to wszyskich....

Do góry stronyOffline

iloclaude

Post #6 Ocena: 0

2008-02-03 19:23:06 (17 lat temu)

iloclaude

Kobieta

Z nami od: 23-07-2007

Oddawac krew... zawsze mi sie marzyla taka pomoc ludzi dla ludzi. Dlatego tez w Polsce od momentu ukoczenia 18 roku zycia oddawalm regularnie krew. Najpierw honorowo, a pozniej dla malego Mateuszka, ktorego historie przeczytalam w jedenj z gazet. Chlopiec mial bialaczke i potrzebowal akurat mojej grupy krwi! Coz za zbieg okolicznosci!
Po przyjezdzie do UK chcialam w ten sam sposob pomagac ocalic ludzkie istnienia. Niestety podczas mojej wizyty w centrum krwiodawstwa dostalam do wypelniena ankiete (w Polsce tez sie taka dostaje). Ale w ankiecie pytanie dotyczace kontaktow seksualnych z osobami pochodzacymi w terenow o wysokim zagrozeniu zarazenia wirusem HIV w tym z Afryki. W zwiazku z tym, ze moj maz pochodzi z Senegalu (zachodnia Afryka)na pytanie odpowiedzialam twierdzaco. Po kilkunastu minutach zawola mnie pielegniarka z zapytaniem dlaczego odpowiedzialam TAK? No to jej wyjasnilam. Ze moj maz, ze jestesmy zdrowi, bo sie badalismy itp itd. No to ona mi na to, ze JESTEM POTECJALNYM NOSICIELEM WIRUSA HIV I NIE MOGE ODDAC KRWI!!!
Zbulwersowana wyszlam stamtad i do dzis nie wrocilam i na pewno nie wroce! Przeciez to jest nic innego jak RASIZM!!
Kilka tygodnin po tym wydarzeniu dostalam oficjalny list od nich z tym samym wyjasnieniem niemoznosci przyjecia mojej krwi: JESTEM POTENCJALNYM NOSICIELEM WIRUSA HIV!!!! Skandal na maxa! W d**ie ich mam!:-Y
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #7 Ocena: 0

2008-02-03 21:25:50 (17 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Rozumiem Twoje zbulwersowanie, ale slowo 'rasizm' chyba jest przez Polakow naduzywane (mowie o ogole w odniesieniu do Twojej wypowiedzi - co by nie bylo ze sie Ciebie czepaim)

Ale fakt, sam bym nie poszedl juz oddac po takim incydencie

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,