Str 4 z 5 |
|
---|---|
gosian | Post #1 Ocena: 0 2021-10-05 19:03:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Dominikana, piękne słowa.. Twoja babcia musiała być wspaniałą kobietą. Prawdziwą Damą przez duże D
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2021-10-05 19:11:54 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Dziekuje. I coraz bardziej mi jej brakuje bo im jestem starsza tym czesciej chcialabym sie kogos kompetentnego poradzic...a tu nie ma kogo niestety.
Bycie Dama przez duze D to cos z czym czlowiek sie rodzi (nie wierze, ze mozna sie tego nauczyc) i sposob na zycie. |
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2021-10-05 19:13:33 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
ladnie napisane poczulem sie jakbym czytal o zonie
no moze bez tej muzyki klasycznej i pisania pamietnikow |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2021-10-05 19:20:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
Cytat: 2021-10-05 13:37:20, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-10-05 12:57:21, cris82 napisał(a): kik niby jest jak mowisz i to sa oczywiste rzeczy ale jednak turefu pracuje w banku widzi stan konta i to jak sie zachowuja petenci moze ludzie z kasa sa mniej sfrustrowani bo jakos patologiczne pokolenie everlast nie bardzo mi pasuje do opinii ludzi kulturalnych a groszem raczej nie smierdza w ogole ludzie z kasa czesto maja tez klase dobrze sie ubiora kiczowato tez ale nawet jezeli jest to kicz to schludny a nie jakies zakupy w pizamach ktore raczej kojarza sie tylko z brakiem kasy i dobrych manier w anglii latwiej jest sie dorobic dlatego tutaj takie stwierdzenie ma wiekszy sens niz Polsce gdzie jest pokolenie starszych osob ktore wypruwalo sobie flaki a nie duzo sie dorobilo w zyciu sa skromni i cechuje ich wysoka kultura osobista ktora przychodzi czesto z wiekiem to chyba kreacja cech jakie by chciała widzieć u idealnego faceta a jak u wspomnianego wcześniej greya to bogatemu można więcej wybaczyć, nawet klapsy ![]() w UK jest podział kastowy i jak byś sobie żyły nie wypruwał to nie przejdziesz wyżej , jedyna możliwość to jako zabawka elit czyli aktor, sportowiec, piosenkarz Tak jak urodziłeś się w rodzinie spawacza portowego to już od dziecka wiesz co będziesz robił jak dorośniesz. W Polsce po woli tez już się to robi tylko bardziej w stylu republiki bananowej ale my mieliśmy jeszcze szanse na zmianę grupy społecznej i nie było problemy żeby córka rolnika została prawnikiem, oczywiście wszystko z umiarem wiec sędzia tez szans nie miała zostać ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>sqlserver</i> 05-10-2021 13:51 ] to cie rozczaruje.. nie ma idealnych kobiet i nei ma idealnych facetow...i nigdy takowego nei szukalam..moze mierzysz swoje miara..nie wiem.. coz w banku nie pracuje... ![]() Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
PannaZMokraGlow | Post #5 Ocena: 0 2021-10-05 20:11:52 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Dominikana, tak pieknie opisalas swoja babcie ze chyba odziedziczylas po niej to zaciecie do piora.
![]() Natomiast takie wspaniale cechy jak: Cytat: 2021-10-05 18:19:57, dominikana36 napisał(a): /.../ niosaca absolutnie bezinteresowna pomoc gdzie tylko uznala, ze ktos potrzebuje pomocy. /.../ Zyjaca zasadami Dekalogu ale absolutnie nie fanatyczna i bardzo tolerancyjana. Przy tym zyciowa /.../ Uwazajaca pogarde i nienawisc za dwa uczucia, kt absolutnie nie przystoja czlowiekowi. ...mysle ze nie przychodza przypadkowo przy urodzeniu i ze wlasnie sie trzeba ich uczyc nieustannie od nowa cale zycie. I ze posiadanie tych cech jest nieustannym wyborem i zasluga ich posiadaczy... ![]() --- Moja babcia, swoja droga, tez nie pokazalaby sie bez szminki, bardzo dbala o swoj wyglad i nauczyla sie tego o dziwo pod okiem zakonnic w swojej szkole dla dziewczat. Taki rocznik. ![]() |
|
|
dominikana36 | Post #6 Ocena: 0 2021-10-05 20:38:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Dziekuje Panna. i pewnie masz racje , ze pewne rzeczy nie przychodza przy urodzeniu, sa kwestia nauki, samodyscypliny i wyboru tez..tylko jej to przychodzilo z taka latwoscia ( przynajmnie tak to wygladalo), ze bylo zupelnie naturalne, jakby wrodzone..to chyba charakteryzuje Dame- cos , co innym sprawia tak ogromne trudnosci i jest nieosiagalne, dla dam jest codziennoscia.
I to wbrew pozorom sprowadza sie do jednej rzeczy- szacunku do drugiego czlowieka. Nie za to jakim jest ale tylko za to, ze po prostu jest. |
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2021-10-05 20:53:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: W moim życiu widzialam tylko jedna dame .
I to jeszcze w telewizji A juz dżentelmena wogule Wembley, moze spotkalas, tylko nie zauwazylas. Moze niekoniecznie zgodnie z szablonem dwudziestolecia miedzywojennego, starsi panowie czy w starym kinie , ale szarmanccy faceci z fantazja i klasa wcale jakas wielka rzadkowscia w Pl nie byli. I to w srodowiskach, w ktorych najmniej w sumie czlowiek y sie spodziewal. Jacys recydywisci, jacys anarchisci. Mnie utkwilo w pamieci, jak kolega punkowiec kiedys skore (kurtke skorzana) rzucil na ziemie, zebym mogla przejsc, bo byla kaluza czy bloto czy cos. Tez pare razy bezdomni czy recedywisci mnie zdziwili zachowaniem rodem z Sienkiewicza. I moze cos w tym jest, bo przeciez sie na tych lekturach/ filmach wychowali (bez wzgledu na to jak skonczyli). Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Wembley27 | Post #8 Ocena: 0 2021-10-06 09:12:13 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Naprawdę próbuję sobie przypomnieć...I nic dziura.....
Wszyscy chyba wyginęli razem z dinozaurami... Chyba ze co chodze do pracy ....I jeden prawnik co sobota robi mi sniadanie i zawozi do domu ...moze on jest dzentelmen? Dobre ma serducho ...robi dobre gesty....masaż tez wykona jak boli szyją ha ha [ Ostatnio edytowany przez: Wembley27 06-10-2021 09:38 ] |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2021-10-06 09:44:22 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Wembley, a ty jesteś pewna czy do jego kompetencji należy ten masaż?
![]() ![]() Na szczęście mnie żaden pracodawca nie masuje ![]() A ja znam jednego. Mąż mojej koleżanki.. Dżentelmen pierwsza klasa. Zresztą fajnie się dobrali, bo obydwoje mają dobre serca. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Wembley27 | Post #10 Ocena: 0 2021-10-06 09:46:53 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Gdzieś meża trzeba znalesc .....
Ha ha Żartuje |