Str 3 z 5 |
|
---|---|
Wembley27 | Post #1 Ocena: 0 2021-10-05 10:08:25 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Nikodem Dyzma ....poszedl na "imprezę "...I jak potrafił sie ustawić....
"Wpuścić chamstwo na salony " |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2021-10-05 11:48:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
Cytat: 2021-10-05 09:27:44, Turefu napisał(a): Dama, dzentelman to przede wszystkim kultura osobista. Historycznie tez, bo to wyzsze sfery mialy czas i umiejetnosc czytac ksiazki, nie musieli krzyczec, zeby zwrocic na siebie uwage i gdy siadali do stolu, nie napychali sobie ust w pospiechu, bo zawsze jedli do syta, wiec uczta nie byla rzadka okazja do najedzenia sie. Juz Slota w "O chlebowym stole" wyrazal dezaprobate do tego, kto grabi sie w mise w przod. Bycie dama, dzentelmenem nierozwerwalnie laczy sie z dobrobytem, moze nie bogactwem, ale stabilna sytuacja finansowa. Osoba majaca dobre zaplacze finasowe ma czas myslec o kulturze i nie musi podkreslac swojej wyzszosci, to oczywiscie nie dotyczy dorobkiewiczy. Jest stereotyp okropnych bogaczy, z moich obserwacji wynika cos innego, kultura osobista jest wprost proporcjonalna do zasobu konta. kulruta osobista wogole nei jest proporcionalna do stanu konta, ani nawet do wyksztalcenia. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2021-10-05 12:57:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
kik niby jest jak mowisz i to sa oczywiste rzeczy
ale jednak turefu pracuje w banku widzi stan konta i to jak sie zachowuja petenci moze ludzie z kasa sa mniej sfrustrowani bo jakos patologiczne pokolenie everlast nie bardzo mi pasuje do opinii ludzi kulturalnych a groszem raczej nie smierdza w ogole ludzie z kasa czesto maja tez klase dobrze sie ubiora kiczowato tez ale nawet jezeli jest to kicz to schludny a nie jakies zakupy w pizamach ktore raczej kojarza sie tylko z brakiem kasy i dobrych manier w anglii latwiej jest sie dorobic dlatego tutaj takie stwierdzenie ma wiekszy sens niz Polsce gdzie jest pokolenie starszych osob ktore wypruwalo sobie flaki a nie duzo sie dorobilo w zyciu sa skromni i cechuje ich wysoka kultura osobista ktora przychodzi czesto z wiekiem [ Ostatnio edytowany przez: cris82 05-10-2021 13:04 ] |
sqlserver | Post #4 Ocena: 0 2021-10-05 13:37:20 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-10-05 12:57:21, cris82 napisał(a): kik niby jest jak mowisz i to sa oczywiste rzeczy ale jednak turefu pracuje w banku widzi stan konta i to jak sie zachowuja petenci moze ludzie z kasa sa mniej sfrustrowani bo jakos patologiczne pokolenie everlast nie bardzo mi pasuje do opinii ludzi kulturalnych a groszem raczej nie smierdza w ogole ludzie z kasa czesto maja tez klase dobrze sie ubiora kiczowato tez ale nawet jezeli jest to kicz to schludny a nie jakies zakupy w pizamach ktore raczej kojarza sie tylko z brakiem kasy i dobrych manier w anglii latwiej jest sie dorobic dlatego tutaj takie stwierdzenie ma wiekszy sens niz Polsce gdzie jest pokolenie starszych osob ktore wypruwalo sobie flaki a nie duzo sie dorobilo w zyciu sa skromni i cechuje ich wysoka kultura osobista ktora przychodzi czesto z wiekiem to chyba kreacja cech jakie by chciała widzieć u idealnego faceta a jak u wspomnianego wcześniej greya to bogatemu można więcej wybaczyć, nawet klapsy ![]() w UK jest podział kastowy i jak byś sobie żyły nie wypruwał to nie przejdziesz wyżej , jedyna możliwość to jako zabawka elit czyli aktor, sportowiec, piosenkarz Tak jak urodziłeś się w rodzinie spawacza portowego to już od dziecka wiesz co będziesz robił jak dorośniesz. W Polsce po woli tez już się to robi tylko bardziej w stylu republiki bananowej ale my mieliśmy jeszcze szanse na zmianę grupy społecznej i nie było problemy żeby córka rolnika została prawnikiem, oczywiście wszystko z umiarem wiec sędzia tez szans nie miała zostać ![]() [ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 05-10-2021 13:51 ] moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Wembley27 | Post #5 Ocena: 0 2021-10-05 14:30:15 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
[/LIST]Ludzie z kasa na więcej mogą sobie pozwolić...ale to o niczym nie swadzczy
Moze że bardziej dzieci są rozbrykane ,bardziej leniwe Do szkoly muszą pojechać samochodem Ale cóż że do szkoly jest 20 minut na nogach Jak ja się z tego śmieje Że tak mało do szczęścia im potrzeba Zeby byli zadowoleni W moim życiu widzialam tylko jedna dame . I to jeszcze w telewizji A juz dżentelmena wogule [ Ostatnio edytowany przez: Wembley27 05-10-2021 14:40 ] |
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2021-10-05 15:09:53 (4 lata temu) |
"W moim życiu widzialam tylko jedna dame "
jak ciebie znam to pewnie byla to konczita wurst : ) |
Wembley27 | Post #7 Ocena: 0 2021-10-05 15:56:29 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Zwariowałeś i to bardzo ....to widać jak mało mnie znasz ....albo oceniasz ludzi hmm ...nawet nie wiem po czym ...
|
cris82 | Post #8 Ocena: 0 2021-10-05 17:07:46 (4 lata temu) |
nikt mnie mawet nie pochwalil za ten wpis u gory a minelo juz kilka godzin
popelnilem troche taki galadier style wnikliwa analiza procesow spolecznych okroszona osobista zyciowka a tu nic... widac ze nawet nie potraficie docenic dobrego posta 5 stron pisania o niczym podrzucilem wam konkret a tu cisza jak makiem zasial sorry to nie ten watek...3 strony pisania o niczym ten z 5 to temat o fejsbuku [ Ostatnio edytowany przez: cris82 05-10-2021 17:15 ] |
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2021-10-05 17:33:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-10-05 17:07:46, cris82 napisał(a): nikt mnie mawet nie pochwalil za ten wpis u gory a minelo juz kilka godzin popelnilem troche taki galadier style wnikliwa analiza procesow spolecznych okroszona osobista zyciowka ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
dominikana36 | Post #10 Ocena: 0 2021-10-05 18:19:57 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Ja znalam jedna dame i to byla moja Babcia.
Kobieta dobrze wyksztalocona jak na jej czasy, pracujaca zawodowo dopoki nie urodzily sie dzieci, potem prowadzaca dom. Wychowywalam sie z nia przez pierwsze 10 lat zycia, za krotko niestety zeby mi przekazala swoje zalety ![]() Byla osoba, ktora nigdy nie oceniala innych, nigdy nikogo nie urazila i nigdy nie okazala, ze ktos ja urazil. Nigdy nie podnosila glosu, nigdy nie przeklela, nie widzialam jej placzacej. Zawsze zadbana, nawet w domu, nigdy nie wyszla na ulice nieuczesana, bez szminki na ustach, torebki i w butach na plaskim obcasie (twierdzila, ze plaskie buty "obnizaja" jej osobowosc ![]() Potrafiaca odnalezc sie w absolutnie kazdej sytuacji i z absolutnie z kazdym porozmawiac. Oczytana, znajaca historie wspolczesna i polityczna. Bardzo aktywna spolecznie, niosaca absolutnie bezinteresowna pomoc gdzie tylko uznala, ze ktos potrzebuje pomocy. Udzielajaca rad jesli ktos poprosil ale nigdy nie forsujaca swojego zdania. Oczytana, interesujaca sie muzyka klasyczna, piszaca "do poduszki". Promujaca polskie tradycje, nie ograniczajac sie jedynie do choinki i mszy w niedziele. Bardzo spokoja i zrownowazona, nie wyrazjaca zbyt czesto swojego zdania- nie musiala, wystarczylo, ze spojrzala i kazdy byl ustawiony do pionu. Sprawowala wladze absolutna, nigdy nie myslalam co zrobi Babcia jak sie dowie ale czesto co sobie o mnie pomysli jak sie dowie i to wystarczalo. Byla jedyna osoba, z kt opinia sie liczylam kiedykolwiek w zyciu. Do dzis mi sie zdarza pomyslec, ze dobrze , ze Babcia nie widzi ![]() Zawsze usmiechnieta, nucaca piosenki, pogodna. Zyjaca zasadami Dekalogu ale absolutnie nie fanatyczna i bardzo tolerancyjana. Przy tym zyciowa- pamietam jak mi powiedziala: "oj corciu,dla Ty sobie spokoj z tym slubem w swieta. Cos nie wyjdzie i do konca zycia swieta zmarnowane ![]() ![]() Uwazajaca pogarde i nienawisc za dwa uczucia, kt absolutnie nie przystoja czlowiekowi. Nie pijaca alkoholu. A wszystko to w PRL, czesto nie majac za bardzo z czego zrobic obiadu, bedac zona opozycjonisty i po prostu trudnego czlowieka, kt nic wspolnego z gentemenem nie mial. Nigdy nie natknelam sie na osobe, kt by jej do piet dorosla- ani kobiete ani mezczyzne, ani w zyciu prywatnym ani publicznym. |